Παρουσίαση δύο εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Την Τρίτη 22 Μαΐου 1943 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η παρουσίαση των εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης: (α) Την επαύριον του Ολοκαυτώματος, (β) του καταλόγου του Μουσείου. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ, ενώ για τα βιβλία μίλησαν ο Γιώργος Αντωνίου και η Έρικα Περαχιά. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, που αναφέρθηκε στην εν γένει δραστηριότητα του Μουσείου.
Ο Πρόεδρος Δαυίδ Σαλτιέλ και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση δύο εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ώρα 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου)
Χαιρετισμός: Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Συντονισμός: Ευάγγελος Χεκίμογλου, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης
`ΤΗΕ ΒΟΟΚ` A short History of the 2300 year Jewish Presence in Thessaloniki Ο `κατάλογος` του Μουσείου μας Παρουσίαση: Έρικα Περαχιά, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ Η επιστροφή στη γενέθλια πόλη Η αναβίωση της Κοινότητας Παρουσίαση: Γιώργος Αντωνίου, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
___________________________________________
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Όπως πληροφορηθήκαμε μόλις από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ένεκα σοβαρής βλάβης κεντρικού καλωδίου της ΔΕΗ, δεν παρέχεται τριφασικό ρεύμα στο εν λόγω Κέντρο, με συνέπεια ο ανελκυστήρας του κτιρίου να μη λειτουργεί.
Με βάση τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι στην παρουσίαση των εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης που θα γίνει την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ώρα 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (αίθουσα συνεδρίων, 3ος όροφος) ο ανελκυστήρας του κτιρίου, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα λειτουργεί.
ΛΘ` (39ο) Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας
θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 23 Μαΐου έως την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου). Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα είναι: `Η εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο`.
Εναρκτήρια συνεδρία
Τετάρτη 23-05-2018
19:00 Έναρξη Συνεδρίου – Χαιρετισμοί
19:15 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
`Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης (19ος – 20ος αι.)`
Ευάγγελος Χεκίμογλου ,δρ οικονομολόγος Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, `Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στον τόπο και το χρόνο, 1500-1930`
Μαρία Καβάλα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ, `Η κοινωνική και οικονομική υπόσταση της εβραϊκής κοινότητας λίγο πριν από τον εκτοπισμό (1943) και οι εκδοχές του τοπικού αντισημιτισμού της εποχής`.
Λέων Ναρ, δρ. Φιλολογίας, συγγραφέας, `Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης 1945-1946, εμπόδια επανένταξης στη συλλογικότητα της πόλης`.
Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ, `Οι διαδρομές της εβραϊκής μνήμης`.
Το πλήρες πρόγραμμα: http://histsociety.web.auth.gr/programma%202018.pdf
Οι εκδόσεις «Επίκεντρο» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζόγλου:
ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΧΑΙΜ ΚΑΠΟΝ 1446 ΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ
Με το συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι: Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα σύγχρονης Ιστορίας, Α.Π.Θ., Έρικα Περαχιό Ζεµούρ, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Χάνα Πίντο, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, 7:30 µ.µ. Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αµύνης 27, Αίθουσα εκδηλώσεων - 2ος όροφος)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ακόμα μαρτυρία της μοίρας που επιφύλαξε η Ιστορία στους Θεσσαλονικείς Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής της Ελλάδας από τα γερμανικά στρατεύματα. Παραθέτει, βήμα προς βήμα την πορεία μιας τυπικής εβραϊκής αστικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαφεύγει αναζητώντας τη σωτηρία της στην Αθήνα.
Η ιδιαιτερότητα αλλά και η σημασία αυτής της μαρτυρίας είναι ότι έχει γραφεί σε ημερολογιακή μορφή, με αφήγηση που ξεκινά από την έναρξη του ελληνο-ιταλικού πολέμου, συνεχίζεται με τα γεγονότα της Κατοχής για να συμπεριλάβει τη δραπέτευση του αφηγητή στα τέλη Μαρτίου του 1943 από το γκέτο της γερμανοκρατούμενης Θεσσαλονίκης προς την ιταλοκρατούμενη Αθήνα.
Ακολουθούν οι περιπέτειες διάσωσης της οικογένειας στην πρωτεύουσα, από κρυψώνα σε κρυψώνα, η προσπάθεια μετάβασης πατέρα και γιου στη Μέση Ανατολή, η σύλληψη αλλά και ο εγκλεισμός τους στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, μέχρι την «απόλυσή» τους από εκεί, με τις περιπέτειες τους να μην έχουν τελειωμό μέχρι τα Δεκεμβριανά, την Απελευθέρωση και την αποχώρηση του ΕΛΑΣ από την Αθήνα.
Αυτή άλλωστε είναι και η σημαντική ιδιαιτερότητα του «Ημερολογίου», αντιπροσωπεύει μια από τις πολύ λίγες γραπτές μαρτυρίες που περιγράφουν με λεπτομέρεια τη ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης οι οποίοι διέφυγαν στην Αθήνα στο διάστημα της Κατοχής. Υπό αυτήν την έννοια, το Ημερολόγιο Κατοχής του Βενιαμίν Καπόν αποτελεί μια σπάνια, ολοκληρωμένη μαρτυρία, με συχνές αναφορές σε διεθνή γεγονότα της εποχής.
Ο Γιάννης Καρατζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1946. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (Μ.Β.Α.) και είναι υποψήφιος Δρ. Ιστορίας στο Α.Π.Θ. Ως ποιητής έχει δημοσιεύσει 7 ποιητικές συλλογές, όπως και δοκίμια κριτικής. Ασχολείται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης και είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Θεσσαλονικέων Πόλις» με σχετικές μελέτες και άρθρα. Από τις εκδόσεις Επίκεντρο κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ο αφανισμός των Θεσσαλονικέων Εβραίων της Γαλλίας, ένα kadish για τους «δικούς μας» (2014).
|