21.01.2025
 

 

«ΙΩΣΗΦ ΝΙΣΣΗΜ» ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Εκπαιδευτική πορεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διακρινόταν πάντοτε στο πέρασμα των αιώνων, για το ενδιαφέρον που έδινε στην εκπαίδευση και το υψηλό γνωστικό επίπεδο των μελών της. Υπήρχαν πολλές ραβινικές σχολές, κολλέγια θηλέων, σχολεία ειδικευμένα σε ιδιαίτερα ταλέντα και σχολεία που εξειδικεύονταν στις ξένες γλώσσες και στον εμπορικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Μόνο η Alliance Israelite Universelle λειτουργούσε περισσότερα από 10 σχολεία στην πόλη μας. Αυτό δείχνει όχι μόνο το μεγάλο μέγεθος της κοινότητας εκείνης της εποχής, αλλά και τη μεγάλη σημασία που πάντοτε έδινε στην παιδεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Θεσσαλονικείς, ανεξάρτητα της θρησκείας τους, έστελναν τα παιδιά τους σε κάποιο εβραϊκό σχολείο για καλύτερη εκπαίδευση. Αυτή η παράδοση διακόπηκε απότομα με το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το πέρασμα της ναζιστικής λαίλαπας από τη Θεσσαλονίκη. Η αιφνίδια και ταχύτατη εκκαθάριση το εβραϊκού στοιχείου της πόλης από τους Ναζί, οδήγησε στον ολοκληρωτικό αφανισμό της κοινότητας - του 96% του πληθυσμού της - που αριθμούσε τότε περισσότερα από 55.000 άτομα. Ο αφανισμός των μελών της, οδήγησε στη διάλυση της αξιοζήλευτης δομής της Κοινότητας και μαζί με αυτήν χάθηκαν και όλα τα εβραϊκό σχολεία της πόλης, που σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός τους προπολεμικά ανερχόταν στα 28.

 

Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και με την επιστροφή των λίγων πλέον Θεσσαλονικέων Εβραίων (1.800 άτομα δηλώθηκαν ότι επέστρεψαν και από αυτά παρέμειναν στην πόλη μόνο 1.100), έγιναν οι πρώτες προσπάθειες της ανασύστασης της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης. Από την πρώτη στιγμή δόθηκε βαρύτητα στην παιδεία των μεταπολεμικών παιδιών. Ήδη τη δεκαετία του ΄50 ιδρύθηκε το νέο νηπιαγωγείο, όπου μπορούσαν να φοιτούν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

 

Παράλληλα επιφανή μέλη της Κοινότητας οραματίστηκαν ένα οργανωμένο δημοτικό σχολείο και στο τέλος της δεκαετίας του '70, αφού προηγήθηκαν μεγάλες και άοκνες προσπάθειες, επιτεύχθηκε ο στόχος της ίδρυσής του. Το 1979 ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας του, με 2 τάξεις δημοτικού και νηπιαγωγείο. Σήμερα το σχολείο μας είναι το μοναδικό εβραϊκό σχολείο στην πόλη μας.

 

Λειτουργία του σχολείου

 

Το δημοτικό σχολείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης «Ταλμούδ Τορά Αγκαντόλ» ιδρύθηκε το 1979, ως εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο με παιδικό σταθμό. Τη χρονιά που άνοιξε το σχολείο λειτούργησε μόνο με 2 τάξεις αλλά κατά τη διάρκεια των ετών λειτούργησαν όλες οι τάξεις και 2 τμήματα προσχολικής ηλικίας. Από τότε μέχρι σήμερα προσφέρει στα παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών υψηλού επιπέδου εκπαίδευση αλλά και Ιουδαϊκή παιδεία. Εκτός από το διδακτικό προσωπικό που αποτελείται από 15 δασκάλους όλων των ειδικοτήτων, στο σχολείο προσφέρει τις υπηρεσίες της σχολική ψυχολόγος, η οποία επιτελεί έργο συμβουλευτικού χαρακτήρα, βοηθάει στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων και οργανώνει ενημερωτικές ημερίδες γονέων. Το επίπεδο του διδακτικού προσωπικού είναι και παραμένει ιδιαίτερα υψηλό λόγω της συνεχούς επιμόρφωσής του. Η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου είναι άριστη. Υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και ξεχωριστή μονάδα ανά τάξη, αθλητικός εξοπλισμός, αίθουσα δανειστικής βιβλιοθήκης με μεγάλο αριθμό βιβλίων ποικίλου περιεχομένου, αίθουσα φυσικών επιστημών, αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων καθώς και αίθουσα πολλαπλών δραστηριοτήτων.

 

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της εφαρμογής του πλήρους προγράμματος του ΥΠΕΠΘ αλλά και ποικίλων προγραμμάτων ιουδαϊσμού, διδασκαλίας εβραϊκής γλώσσας και πολλών πολιτιστικών και επιστημονικών προγραμμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν πολλά μουσεία και να παρακολουθήσουν τα τρέχοντα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Μια φορά το χρόνο, ανταλλάσσουν επίσκεψη με τους μαθητές του αντίστοιχου σχολείου της Αθήνας, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων και την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών. Κατά την αποφοίτησή τους από το σχολείο τα παιδιά απολαμβάνουν μεγάλο εύρος γενικών γνώσεων όπως και καλή γνώση της εβραϊκής γλώσσας, της εβραϊκής ιστορίας και της παράδοσης. Τα προγράμματα διδασκαλίας της αγγλικής προσφέρουν στα παιδιά γνώσεις επιπέδου Lower (Cambridge). Όσον αφορά τη γαλλική γλώσσα, που διδάσκεται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο, τα παιδιά προσλαμβάνουν στοιχειώδη γνώση και καθίστανται ικανά να επικοινωνήσουν στη γαλλική σε πρώτο επίπεδο (Delf 1). Συχνά οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν και διακρίνονται σε πανελλήνιους διαγωνισμούς διαφόρων αντικειμένων.

 

 

Λίγα λόγια για το κτίριο που στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο

 

Η αρχική του χρήση ήταν η στέγαση του ιδρύματος της κοινότητας, Ματανότ Λαεβιονίμ, σκοπός του οποίου ήταν να παρέχει σίτιση στους ορφανούς και φτωχούς μαθητές του. Προσέφερε λοιπόν δύο ζεστά πλήρη γεύματα στα παιδιά αυτά. Όλη του η λειτουργία βασιζόταν σε δωρεές και διοικούνταν από πολύ σημαντικές προσωπικότητες της εποχής αλλά και με την υποστήριξη της Ισραηλιτικής κοινότητας.

 

Βαρώνος Χιρς, Ρέβαχ, Ματαράσσο, Σαλέμ, Αροέστι και Μοδιάνο είναι μερικά από τα ονόματα ανθρώπων που οραματίστηκαν μια κοινότητα χωρίς φτώχεια που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της. Στην πρόσοψη και στο εσωτερικό του κτηρίου μπορεί κανείς να δει τις αναθηματικές, μαρμάρινες πλάκες προς τιμήν τους. Η λειτουργία του ιδρύματος σίτισης συνεχίστηκε μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τη λήξη του πολέμου, το κτίριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Ι.Κ.Θ., εξυπηρετώντας διάφορους σκοπούς.

 

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, γίνονταν εκεί ομαδικοί γάμοι, όπου συμμετείχαν πολλές φορές περισσότερα από 10 ζευγάρια νέων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν χάσει την οικογένειά τους στην περίοδο του πολέμου. Προσμένοντας ένα καλύτερο μέλλον και όντας πολύ φτωχοί, παντρεύονταν με τη βοήθεια της κοινότητας.

 

Στις δεκαετίες 1960 και 1970 χρησιμοποιήθηκε ως εντευκτήριο του Γ.Σ. ΜΑΚΑΜΠΗ Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες προπόνησης των ομάδων καλαθοσφαίρισης, πυγμαχίας και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που διατηρούσε ο σύλλογος. Το 1979 άλλαξε η χρήση του και μετά από ανακαίνιση στεγάζει από τότε το Δημοτικό Σχολείο και το νηπιαγωγείο.

 

 

Δραστηριότητες της σχολικής μονάδας(Δημοτικό-Νηπιαγωγείο)

 

Εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου απολαμβάνουν πληθώρα ευκαιριών, για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικά προγράμματα όπως:

 

Διδασκαλίας ολοκαυτώματος

Περιήγησης στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Μουσειακής εκπαίδευσης

Υγιεινής διατροφής

Μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής

Γνωριμίας με τους Ολυμπιακούς αγώνες

Παραδοσιακών Παιχνιδιών

Περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης

Έκδοσης σχολικής εφημερίδας

Φιλαναγνωσίας

Ιστορίας της γραφής

Διαφήμισης

Εικονογράφησης βιβλίων

Αθλητισμού

Θεατρικού παιχνιδιού

 



Το Σχολείο μας επίσης πρωτοπορεί με την εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων, όπως η διδασκαλία της Ελληνικής νοηματικής γλώσσας, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται σε συνεργασία με άλλα σχολεία στην Ελλάδα, το εξωτερικό όπως και με διεθνείς Εβραϊκούς οργανισμούς. Οι μαθητές του σχολείου έχουν βραβευτεί και τιμηθεί για τα αποτελέσματα των εργασιών τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το έργο αυτό οδήγησε, το 2021, την Πρόεδρο του Ιδρύματος Bolton Hope, κα Marina Nissim στην απόφαση να στηρίξει, με μια σημαντική της δωρεά, το Σχολείο μας. Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε αναγνώριση αυτής της πράξης μέγιστης γενναιοδωρίας μετονόμασε το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο σε «Ιωσήφ Νισσήμ Δημοτικό Σχολείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης» και «Ιωσήφ Νισσήμ Νηπιαγωγείο Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης» αντίστοιχα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον αείμνηστο πατέρα της κας Nissim, Ιωσήφ Νισσήμ, άξιο τέκνο της Κοινότητας μας.

Για πληροφορίες για το σχολείο, μπορεί κανείς να απευθυνθεί:

Διεύθυνση: κ. Εύα Σεβή

Email: jcschool1979@yahoo.gr