Η εκδήλωση για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ, κ. Ρέουβεν Ρίβλιν και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Ως ένα χώρο μνήμης και μαρτυρίας, χαρακτήρισε το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, ο Πρόεδρος Ρίβλιν, κατά την ομιλία του, τονίζοντας πως «Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα, αλλά αποτελεί και εθνική υπόθεση της Ελλάδας», ενώ πρόσθεσε πως «το Μουσείο που θα ανεγερθεί εδώ οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που θα φωνάξει το `ποτέ ξανά`».
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ επισήμανε πως «στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, γεμάτη ζωή, με πολιτιστικό, θρησκευτικό πλούτο. Οι Εβραίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. Μέσα σε πέντε μήνες εξολοθρεύτηκε περίπου το 90% των Εβραίων της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη δική του ομιλία «Το μουσείο αυτό είναι ένας φόρος τιμής στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι εκεί από τις ναζιστικές αρχές της πόλης», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό το μνημείο υπογραμμίζει, ότι τίποτα και κανένας δεν ξεχάστηκε… Ούτε οι εγκληματίες, ούτε και τα θύματά τους. Θέλουμε το μουσείο να είναι μία διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS. Τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές, για το πού μπορούν να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός. Οι θεωρίες για την "καθαρότητα του έθνους" και οι πρακτικές της βίας, εναντίον του οποιοδήποτε θεωρείται διαφορετικός και κατώτερος».
«Η παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη κοσμούσε τον πολιτισμό της πόλη για αιώνες» ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Συνυπήρξαν με την χριστιανική και τη μουσουλμανική κοινότητα συνθέτοντας ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό, που υπήρξε ο πλούτος της Θεσσαλονίκης που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων ή η Ευρωπαϊκή Ιερουσαλήμ. Τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε ούτε ειδυλλιακά ούτε εύκολα. Η μισαλλοδοξία, κινούμενη συνήθως από ιδιοτελή συμφέροντα αναζητά τρόπους να χωρίσει τους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Στην πολυτάραχη περίοδο Μεσοπολέμου, ο φασισμός επιχείρησε να εδραιωθεί υποκινώντας τη βία ενάντια στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Υπήρξαν πράξεις βίας αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των απλών ανθρώπων της πόλης στάθηκε στο πλευρό τους. Αυτό που δεν κατάφεραν οι χαλυβδόκρανοι της 3Ε, το κατάφερε η Ναζιστική μηχανή του θανάτου. Η μαύρη κηλίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας».
ην αναγκαιότητα της δημιουργίας του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα, επισήμανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.
«Αυτό το μουσείο δεν είναι απλά Μουσείο του Ολοκαυτώματος. Μέσα από αυτό το Μουσείο θα αναδειχθεί η σημασία της παρουσίας της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης, όχι μόνο τα τελευταία 500 χρόνια, αλλά από το 30 μ.Χ.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ο κ. Μπουτάρης, χαρακτηρίζοντας τη Θεσσαλονίκη «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», τόνισε πως με το μουσείο θα «αναδείξει την επίδραση και επιρροή της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Παράλληλα, θα μας κάνει να σκεφθούμε πολλά περισσότερα πράγματα εκτός το "Ποτέ ξανά". Αυτό που μετράει είναι να αντιληφθούμε όσα προσέφερε η εβραϊκή κοινότητα στην πόλη. Η δημοτική αρχή θα το υπηρετήσει με πάθος».
Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μπορεί σήμερα κ. Πρόεδρε η Θεσσαλονίκη να μην έχει την εικόνα της Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, με τους 50-80 χιλιάδες πολίτες, που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, έχει ανακτήσει, όμως, με το πέρασμα των δεκαετιών τη δυναμική της.»
Ενώ αναφερόμενος στο Μουσείο και τον μελλοντικό του ρόλο σημείωσε: «Αυτός ο Οργανισμός θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς ενάντια στον αγώνα κατά του ρατσισμού και θα αλλάξει τον ορίζοντα της δυτικής εισόδου της πόλης και ανάμεσα στα μουσεία της Ευρώπης αναφορικά με το Ολοκαύτωμα. Ένα μουσείο που είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για να υποδεχθεί τα προπολεμικά αρχεία της κοινότητάς μας. Πολύτιμα τεκμήρια ενός κόσμου που χάθηκε. Αίτημα της κοινότητάς μας και όλων των Θεσσαλονικέων είναι να επιστραφούν τα αρχεία».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συμβολική φύτευση δυο ελαιόδεντρων από τον Πρόεδρο του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό. Την τελετή πλαισίωσαν η διακεκριμένη μεσόφωνος κα Αγγελική Καθαρίου, η βιολονίστρια κα Μαρίνη Πεϊκίδου και ο μαέστρος της Χορωδίας της ΙΚΘ, κ. Κωστής Παπάζογλου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ισραήλ σε κλίμα συγκίνησης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Γιάννη Αμανατίδη, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη και του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.