Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2018
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, άνοιξε με την ομιλία του, την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Περιστύλιο της Βουλής, μπροστά στη Μαρμάρινη Στήλη με τα χαραγμένα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Ομιλίες επίσης απηύθυναν, μέσα σε έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ–Ελλάδας κυρία Ayelet Nahmias-Verbin, η οποία συνοδεύει τον Πρόεδρο του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin, στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.
«Γνωρίζετε ότι το ολοκαύτωμα είναι ελληνική λέξη» επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος «στην πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει τα τελευταία χρόνια, μέσα σε δύσκολους καιρούς διεθνώς, να έρθουν στην επιφάνεια θέματα τα οποία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν μείνει στις γκρίζες σελίδες της Ιστορίας». Ο κ. Βούτσης υπενθύμισε πως «ομόφωνα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες. Πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη υποδεχθήκαμε μια σημαντική έκδοση για το ¶ουσβιτς, του δημοσιογράφου Γιώργου Πηλιχού, ενώ αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, θα εγκαινιάσουν στη Θεσσαλονίκη τη θεμελίωση του μεγάλου μνημείου προς τιμήν των δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, αγωνιστών, οι οποίοι οδηγήθηκαν βίαια από τη Θεσσαλονίκη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ελάχιστοι από αυτούς γύρισαν».
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως εδώ, στο Περιστύλιο της Βουλής, οι μαθητές και όλοι όσοι ξεναγούνται στο Κοινοβούλιο βλέπουν κάθε μέρα αυτή την τιμητική πλάκα με τα ονόματα των Εβραίων βουλευτών που εξοντώθηκαν από τους ναζί. «Σήμερα τιμάμε τη μνήμη των συναδέλφων που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος: των Αλλαλούφ Δανιήλ, Βεντούρα Ζακ, Καζές Μισέλ, Γκατένιο Λεόν, Μπενσαντζή Μιντές, Σιακκή Ισαάκ, Σουλάμ Δαυίδ και Τσενίο Αλβέρτου. Αν θα είχαν τον τρόπο αυτοί ή οι επίγονοί τους να γνωρίζουν αυτή την τελετή που κάνουμε εδώ σήμερα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές, τουλάχιστον θα είχαν την ελάχιστη ικανοποίηση ότι ο σπόρος της θυσίας τους δεν πήγε χαμένος» τόνισε ο κ. Βούτσης.
Όπως ανέφερε, «μόνο το 2017 οι επισκέψεις στη Βουλή ήταν 113.000 και είναι αφορμή –έστω και πολύ καθυστερημένα– εδώ και δύο χρόνια, όλος αυτός ο κόσμος και κυρίως οι νέοι να καταγράψουν στη συνείδησή τους τι σημαίνει Ολοκαύτωμα, τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει απάνθρωπη οπτική για το παρόν και το μέλλον του αιώνα μας».
Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως «είναι δυστυχία, καθώς προχωράμε ήδη αρκετά χρόνια μέσα στον 21ο αιώνα, να υπάρχουν επιλήσμονες των αξιών του ανθρωπισμού, οι οποίες ιστορικά καταβαραθρώθηκαν μέσα στο ¶ουσβιτς και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επιλήσμονες που φτάνουν μέχρι τις ηγέτιδες πολιτικές τάξεις σε ευρωπαϊκές χώρες και αλλού και είναι ανεκτικοί στην ιδεολογία που οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία. Διότι προφανώς δεν ήταν έργο ενός ανδρός ή μιας ηγέτιδας τάξης αυτά τα στρατόπεδα. Ήταν αποτέλεσμα μιας συστηματικής προσπάθειας που έγινε για τουλάχιστον μια δεκαετία, έτσι ώστε να γίνει ανεκτική η συνείδηση των υπολοίπων στο έγκλημα που είχε προαποφασιστεί και πήρε τη μορφή της ‘‘τελικής λύσης’’, στην τελική πια φάση της τραγωδίας. Αυτός είναι ο ναζισμός».
«Και στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πριν από μια εβδομάδα, σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν αυτοί οι οποίοι πήγαν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος και άφησαν τη σφραγίδα τους. Είναι παρών αυτός ο κίνδυνος και παρούσα η ανάγκη να εργαζόμαστε εναντίον αυτής της ιδεολογίας. Και εδώ και στην Ευρώπη και παντού» κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.
«Πάνω από 74 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Έλληνες Εβραίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φρίκη κι εγώ στέκομαι σήμερα εδώ, ενώπιόν σας, καταβάλλοντας προσπάθεια να μην κλάψω εξ ονόματος των ελληνικών οικογενειών που κατάφεραν να επιβιώσουν» τόνισε στην ομιλία της η κυρία Ayelet Nahmias-Verbin, η οποία έχει και ελληνική καταγωγή. Η Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ–Ελλάδας ευχαρίστησε την ελληνική Βουλή και τον Πρόεδρό της, κ. Νικόλαο Βούτση, «για τη διαρκή φιλία τους προς το Ισραήλ και την ισραηλινή Βουλή, καθώς και την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων». Όπως υπογράμμισε, «πριν από λίγα χρόνια δεν ήταν δυνατόν να δει κανείς πράξεις όπως αυτή που επιλέξατε να κάνετε εσείς εδώ, στην είσοδο του δημοκρατικού οίκου του έθνους σας, αλλά εσείς επιλέξατε να εναγκαλιστείτε την αμοιβαία μας ιστορία, με στόχο οι επόμενες γενιές να μπορούν να σταθούν μαζί και να λειτουργήσουν ως δικλείδες ασφαλείας, ώστε τέτοια φριχτά γεγονότα να μην ξανασυμβούν ποτέ, ούτε εδώ, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Πολωνία, ούτε στην Ευρώπη, ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τόνισε: «Η Ελλάδα, με απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου το 2004, θρηνεί τα παιδιά της, τους 67.000 Έλληνες Εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Σήμερα, εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το προπύργιο των δημοκρατικών αξιών, μπροστά στην αναθηματική στήλη που η Βουλή, με πρωτοβουλία του Προέδρου της, τοποθέτησε προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών, η τελετή αυτή λαμβάνει ιδιαίτερο χαρακτήρα και εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα: συμβολίζει την αποφασιστικότητα της πολιτείας να βγει μπροστά και να δηλώσει ότι διαχωρισμοί και διακρίσεις, φυλετικό μίσος και φανατισμοί δεν γίνονται ανεκτά από την ελληνική κοινωνία».
Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στις θλιβερές ενέργειες «οπαδών του σκοταδισμού που βεβήλωσαν το μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη» αλλά και σε αντίστοιχες περιπτώσεις βεβηλώσεων στην Κομοτηνή και τον Βόλο και τόνισε πως «πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις όπως αυτές του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και το υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη είναι το μόνο μας όπλο ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραγραφής της ιστορίας, σε κάθε προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού».
Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας έκανε αναφορά στο θέμα της επιστροφής του προπολεμικού αρχείου της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μόσχα, ζήτημα το οποίο, όπως είπε, «είναι μεγάλης σημασίας για την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδος» και ευχαρίστησε για τη στήριξή τους τον Πρόεδρο της Βουλής και την ελληνική κυβέρνηση. Όπως προανήγγειλε, το πολύτιμο αυτό υλικό θα φυλαχθεί στο νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Βόλου, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, του Οργανισμού Αποκαταστάσεως και Περιθάλψεως Ισραηλιτών Ελλάδας και της Πρεσβείας του Ισραήλ. Το παρών έδωσαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μπαλάφας, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής κ.κ. Σπυρίδων Λυκούδης και Μάριος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Ισραήλ κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, καθώς και πολλοί βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ με την Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας του ισραηλινού κοινοβουλίου κυρία Ayelet Nahmias-Verbin.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης παρέστη στην επίσημη υποδοχή του Προέδρου του Ισραήλ στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ θα παρακαθίσει και στο επίσημο δείπνο που δοθεί προς τιμήν του.
Εξάλλου, η Βουλή θα εκπροσωπηθεί στην Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, σήμερα στις 7 μ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, από τον Ειδικό Γραμματέα της κ. Βασιλάκη.