Στις 2.11.2017 ακολούθως απόφασης του Προέδρου Δρ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας τίμησε με τον Σταυρό της Αξίας επί Ταινία του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαυίδ Σαλτιέλ για την προσφορά του στην συμφιλίωση και τη συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με το Γερμανικό Κράτος. Την τιμητική διάκριση απένειμε στον κ. Σαλτιέλ ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Μίχαελ Ροτ ο οποίος δήλωσε:
<Ήταν προσωπική υπόθεση να ταξιδέψω σήμερα στη Θεσσαλονίκη [...] γι αυτή την τόσο σημαντική πράξη μεταξύ φίλων>.
Με συγκίνηση, μια πρόποση <στη ζωή>, αυτή που το Ολοκαύτωμα βάναυσα στέρησε στην πλειονότητα των μελών της άλλοτε ακμάζουσας Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ένα μεγάλο <ευχαριστώ> έκανε δεκτή την τιμή που τού επιφυλάχθηκε ο κ. Σαλτιέλ, περιστοιχισμένος από μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά και όλους όσοι έδωσαν το <παρών> στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στην οικία του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Βάλτερ Στέχελ.
Ο κ. Ροτ ευχαρίστησε τον κ. Σαλτιέλ για τη χείρα φιλίας που έτεινε προς τη Γερμανία παρά τις όποιες ίσως επιφυλάξεις τις δικές του ή του περιβάλλοντός του, όπως είπε, και εξήρε το έργο του προέδρου του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ για την υπόθεση της συμφιλίωσης. Μια συμφιλίωση, υπέρ της οποίας, όπως λίγο αργότερα έλεγε ο κ. Σαλτιέλ, θα συνεχίσει να μάχεται <για να δούμε όλοι μαζί αυτό το καλύτερο αύριο που συνδέει όλους μας>.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ροτ στο Μουσείο Ολοκαυτώματος που πρόκειται να ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι <δεν θα διατηρήσει απλώς ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, αλλά και θα τιμήσει τη σημαντική συνεισφορά της μεγαλύτερης σεφαραδίτικης κοινότητας των Βαλκανίων στην κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό της πόλης> και επισήμανε πως <σ αυτό το Μουσείο νέοι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται και να μαθαίνουν ώστε να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη προκειμένου να μην συμβεί ποτέ ξανά αυτό που συνέβη>.
Σε μια προσωπική δε, όπως τόνισε, αποστροφή του λόγου του, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις 14 επισκέψεις του στην Ελλάδα, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η τελευταία φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας μ αυτή την ιδιότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Σαλτιέλ ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Ροτ για τη συμβολή του στο όλο εγχείρημα του Μουσείου, επειδή, όπως υπογράμμισε, <από την πρώτη στιγμή πίστεψε πως πρέπει να γίνει> και το στήριξε, αλλά και τον παρόντα στην αποψινή εκδήλωση δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Μιλώντας λίγο νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαλτιέλ χαρακτήρισε τιμή που <αντανακλά και στη δική μου την κοινότητα και στον εβραϊσμό της Ελλάδας κατ επέκταση> την αποψινή διάκριση, εξηγώντας: <Εγώ γεννήθηκα μετά το Ολοκαύτωμα, γνωρίζω και πολεμώ να μην ξανασυμβεί, αλλά παρατηρώ ότι το γερμανικό κράτος είναι πλέον στο ίδιο καράβι μ εμάς κατά του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και έτσι θεωρώ ότι έχουμε κοινή πορεία και ιδανικά>.
Στην εκδήλωση τιμής για τον Δαυίδ Σαλτιέλ παρόντες ήταν -μεταξύ άλλων- η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν Αμπα, οι πρόξενοι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ισπανίας και εκπρόσωποι άλλων ξένων διπλωματικών αποστολών στη Θεσσαλονίκη, μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων ο επιζών του Ολοκαυτώματος και τ. Πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της ΙΚΘ κ. Χάιντς Κούνιο, στον οποίο έχει απονεμηθεί προ ετών ο Σταυρός της Αξίας Α Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Νωρίτερα την ίδια μέρα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Ροτ, επισκέφτηκε τα γραφεία της ΙΚΘ, συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο κ. Βάλτερ Στέχελ και την Αναπληρώτρια Γενική Πρόξενο κα Αννίτα Ένγλερτ. Εκεί, παρουσία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΙΣΕ και μελών της ΙΚΘ ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο κ. Σαλτιέλ για τη στενή, εγκάρδια και αποτελεσματική συνεργασία τους. Τόνισε δε πως αισθάνεται ότι βρίσκεται μεταξύ φίλων. Στο ίδιο κλίμα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ αφού αναφέρθηκε στα διαφορετικά σημεία που συγκροτούν σήμερα το πλέγμα συνεργασίας του Ελληνικού Εβραϊσμού με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας παρέδωσε δώρο στον κ. Ροτ σε αναγνώριση της καίριας συμβολής του στις προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Τόνισε δε πως η Κοινότητα και ο ίδιος δεν θα σταματήσει ποτέ να μάχεται – μαζί με τους εκπροσώπους της Γερμανίας – για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.