ÄéáéñåìÝíåò ìíÞìåò 1940-1950. Ç áðüóôáóç áíÜìåóá óôçí éóôïñßá êáé ôï âßùìá
στο Μακεδονικü Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης
Παρατεßνεται Ýως τις 23 Απριλßου 2017 η Ýκθεση ΔιαιρεμÝνες μνÞμες 1940-1950. Η απüσταση ανÜμεσα στην ιστορßα και το βßωμα στο Μακεδονικü Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης.
Η Ýκθεση διοργανþνεται απü το Goethe-Institut Thessaloniki, το Εβραúκü Μουσεßο Θεσσαλονßκης, το Μακεδονικü Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολßνου και εγκαινιÜστηκε στις 4 Δεκεμβρßου 2017.
Πρüγραμμα ΠαρÜλληλων Εκδηλþσεων
ΠÝμπτη 9 Μαρτßου, þρα 18.00. ΞενÜγηση σε ολüκληρο τον εκθεσιακü κýκλο (διÜρκεια περßπου δýο þρες). Η ξενÜγηση θα γßνει απü τους επιμελητÝς των εκθÝσεων (Θοýλη Μισιρλüγλου εκ μÝρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκßμογλου εκ μÝρους του Ε.Μ.Θ.)
ΣÜββατο 1 Απριλßου, þρα 18.00. Συναυλßα μεσαιωνικÞς/σεφαραδßτικης μουσικÞς με σýγχρονα εβραúκÜ τραγοýδια, με τη Χορωδßα ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης και το μουσικü σýνολο Codex-Κþδιξ σολßστ η ΜαριÜντζελα Χατζησταματßου διευθýνει ο ΚωστÞς ΠαπÜζογλου, διÜρκειας μßας þρας.
ΠÝμπτη 6 Απριλßου, þρα 18.00. ΞενÜγηση σε ολüκληρο τον εκθεσιακü κýκλο (διÜρκεια περßπου δýο þρες). Η ξενÜγηση θα γßνει απü τους επιμελητÝς των εκθÝσεων (Θοýλη Μισιρλüγλου εκ μÝρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκßμογλου εκ μÝρους του Ε.Μ.Θ.)
Γνþμονας της Ýκθεσης εßναι η πολιτιστικÞ και εικαστικÞ πραγματικüτητα και οι διÜφορες εκφρÜσεις της κατÜ την περßοδο της ΚατοχÞς και του Εμφυλßου ΠολÝμου στην ΕλλÜδα. Η Ýκθεση φÝρνει αντιμÝτωπες τις αφηγÞσεις μÝσα απü Ýργα πνευματικþν ανθρþπων και καλλιτεχνþν με τις κυρßαρχες ιδεολογικÝς αναπαραστÜσεις, σημειþνοντας, επßσης, σημαντικÜ ιστορικÜ θÝματα που σε μεγÜλο βαθμü παραμÝνουν εκκρεμÞ, üπως η μετÜλλαξη της ελληνικÞς κοινωνßας μÝσα και απü την περßπτωση των Εβραßων της Θεσσαλονßκης.
Η επιλογÞ των εκθεμÜτων, ως προς τη συμβολÞ του Μακεδονικοý Μουσεßου Σýγχρονης ΤÝχνης, καλýπτει Ýνα ευρý φÜσμα Ýργων (ζωγραφικÞ, σχÝδια, χαρακτικÞ, φωτογραφßα, γλυπτικÞ, αφßσες, γελοιογραφßα, βßντεο, φιλμς, λευκþματα), τεκμηρßων (Ýγγραφα ιδιωτικþν και δημüσιων αρχεßων, εκδüσεις, αντικεßμενα, επιστολÝς, ντοκιμαντÝρ) και εκφρÜσεων (λογοτεχνικÜ κεßμενα, μαρτυρßες κτλ), τüσο ως Üμεσες μαρτυρßες και συμμετοχÞ στα γεγονüτα, üσο και ως διαφοροποιημÝνες αφηγÞσεις μÝσα στο χρüνο. Με τον τρüπο αυτü επιχειρεß σε Ýνα βαθμü να φωτßσει πτυχÝς της διαπραγμÜτευσης της μνÞμης, της γνþσης και της ιστορßας στην ευρωπαúκÞ πραγματικüτητα της περιüδου αυτÞς. ΕστιÜζοντας στη συνθετüτητα της ιστορßας και τις διαφοροποιÞσεις των βιωμÜτων και της μνÞμης, Ýρχεται αντιμÝτωπη τüσο με τη συναισθηματικÞ διÜσταση των βιωμÜτων των ανθρþπων üσο και με την ψυχρÞ τυποποßηση των ιδεολογημÜτων. Η Ýκθεση συνολικÜ επιχειρεß να μεταφÝρει, για το κοινü που ßσως δεν ξÝρει την εποχÞ Þ την ιστορßα, συγκινÞσεις και εμπειρßες που μετουσιþνουν με νÝους τρüπους τα βιþματα κÜθε διαφορετικÞς εποχÞς Þ κοινωνßας.
Η δημιουργßα απü το 1940 Ýως το 1950, Ýτσι üπως συγκεντρþνεται σÞμερα στην Ýκθεση, δειγματοληπτικÜ, αποτελεß Ýνα μÝρος μüνο απü την τερÜστια καλλιτεχνικÞ παραγωγÞ. Παρüλο το μεγÜλο αριθμü Ýργων που Ýχουν χαθεß Þ καταστραφεß, παρουσιÜζει Ýναν πλοýτο και μια βαθýτατα προσωπικÞ κραυγÞ του ανθρþπου, τüσο μπροστÜ στη φρßκη του πολÝμου, üσο και μπροστÜ στο θαýμα της φýσης και της ζωÞς. Η στÜση των καλλιτεχνþν και των πνευματικþν ανθρþπων, χωρßς να χαρßζεται ποτÝ στον κατακτητÞ, στον βασανιστÞ, στον σφετεριστÞ, στον εκμεταλλευτÞ, χωρßς να ενδßδει ποτÝ στη χυδαιüτητα και το αßσχος που αποτελοýν καθημερινÜ βιþματα των ανθρþπων σ’ üλη αυτÞ τη δεκαετßα, διατηρεß ανοιχτü Ýνα παρÜθυρο φωτüς μÝσα στη γενικÞ συσκüτιση και αποδÝχεται με μεγÜλη γενναιοδωρßα και τον πιο δýσκολο διÜλογο, προκειμÝνου να ξορκßσει το μßσος, τη μισαλλοδοξßα και το θÜνατο που κυριαρχοýν.
Οι εξορßες, το Βουνü, η φυγÞ, οι μετακομßσεις, ο εκπατρισμüς, η απομüνωση δεν τους εμποδßζουν να αρνοýνται τον πüλεμο και τη βßα και να κρατοýν ανοιχτü το διÜλογο ανÜμεσÜ τους, παρüλες τις διαφορÝς τους. Στα περιοδικÜ, στις εκδüσεις, στις εκθÝσεις, στις εκδηλþσεις, στο θÝατρο, στις συγκεντρþσεις, σ’ üλη αυτÞ την περßοδο συναντÜ κανεßς τις πιο φιλüξενες, τολμηρÝς, ανθρþπινες και ευρηματικÝς στÜσεις αντßστασης, üχι μüνο ως δρÜση πολιτικÞ, αλλÜ κυρßως ως στÜση ζωÞς και ως πρωταρχικü üρο της τÝχνης.
Η συμβολÞ του Εβραúκοý Μουσεßου περιλαμβÜνει ανÝκδοτα ιστορικÜ τεκμÞρια (Ýγγραφα, φωτογραφßες, μαρτυρßες), σε τÝσσερα μÝρη: Το πρþτο μÝρος αφορÜ τη δεκαετßα του 1930 και αναφÝρεται στις δημογραφικÝς και γεωγραφικÝς αλλαγÝς που επηρÝασαν τον εβραúκü πληθυσμü της Θεσσαλονßκης, στον τοπικü αντισημιτισμü, την εκλογικÞ και πολιτικÞ συμπεριφορÜ του εβραúκοý πληθυσμοý, καθþς και στην επιχειρηματικÞ και οικοδομικÞ δραστηριüτητÜ του. Το δεýτερο μÝρος παρουσιÜζει νÝα τεκμÞρια για τις εξελßξεις στη Θεσσαλονßκη κατÜ τη γερμανικÞ κατοχÞ: Την υψηλüτερη θνησιμüτητα που Ýπληξε τους Εβραßους της Θεσσαλονßκης στην περßοδο του λιμοý, τον Ýλεγχο της ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας απü τις γερμανικÝς αρχÝς, τον τοπικü δοσιλογισμü, την αποδüμηση του εβραúκοý νεκροταφεßου καθþς και την καταναγκαστικÞ εργασßα που επιβλÞθηκε στους Εβραßους της Θεσσαλονßκης και τα λýτρα για την εξαγορÜ της. Το τρßτο μÝρος παρουσιÜζει τεκμÞρια για χρονικü του εκτοπισμοý των εβραßων της Θεσσαλονßκης στα στρατüπεδα του θανÜτου, την οριοθÝτηση των γκÝτο, το διαμετακομιστικü στρατüπεδο Μπαρüν Χιρς, την λεηλασßα των εβραúκþν περιουσιþν καθþς και τη «διαγραφÞ» των εβραßων απü τα τοπικÜ μητρþα. Το τÝταρτο μÝρος περιλαμβÜνει φωτογραφßες επιζþντων και συνεντεýξεις απü εβραßους της Θεσσαλονßκης γεννημÝνους μετÜ το 1941.
Η παρουσßαση της Ýκθεσης εξελßσσεται με μεγÜλη επιτυχßα και, δεδομÝνου του μεγÝθους της παραγωγÞς, αλλÜ και του διαρκοýς αιτÞματος σχολικþν και Üλλων ομÜδων για επισκÝψεις, παρατεßνεται η παρουσßαση της ως τις 23 Απριλßου 2017.
¸χοντας συμπληρþσει Þδη τρεις μÞνες επιτυχημÝνης πορεßας, θα πραγματοποιηθοýν και για το επüμενο χρονικü διÜστημα ειδικÝς εκδηλþσεις, ξεναγÞσεις για το κοινü και μουσειοεκπαιδευτικÜ προγρÜμματα για τα σχολεßα και Üλλα εκπαιδευτικÜ ιδρýματα.
Πρüγραμμα ΠαρÜλληλων Εκδηλþσεων
ΠÝμπτη 9 Μαρτßου, þρα 18.00. ΞενÜγηση σε ολüκληρο τον εκθεσιακü κýκλο (διÜρκεια περßπου δýο þρες). Η ξενÜγηση θα γßνει απü τους επιμελητÝς των εκθÝσεων (Θοýλη Μισιρλüγλου εκ μÝρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκßμογλου εκ μÝρους του Ε.Μ.Θ.)
ΤετÜρτη 15 Μαρτßου, þρα 18.00. ΠροβολÞ της ταινßας «Οι Εβραßοι της Θεσσαλονßκης», διÜρκειας 60 λεπτþν (παραγωγÞ ΕΡΤ ©1997, σκηνοθεσßα ΔημÞτρη Σοφιανüπουλου, σενÜριο Βασßλη Βασιλικοý). Στην ταινßα εμφανßζονται (με αλφαβητικÞ σειρÜ) οι εξÞς: Ροδüλφος Αμαρßλιο, ¸στερ ΓκατÝνιο, ΠÝπο ΓκατÝνιο, ΙωσÞφ ΖακÜρ, Λßνα Καπüν ΠεραχιÜ, Οβαδßας ΚοÝν, ΑριÝχ (Arieh) Κüρετζ, ¸ρικα Κοýνιο-Αμαρßλιο, ΧÜινς Κοýνιο, Μπιενβενßδα ΜÜνο, ΑρμÜνδος ΜοδιÜνο, ΚÜρλος Μορδþχ, Φωφþ Μορδþχ, Βικτþρια Μπενοζßλιο, Μωýς ΜπουρλÜ, ΑλμπÝρτος Ναρ, ΣÜρα Ναχμßα, Λεþν ΠεραχιÜ, ΑνδρÝας ΣεφιχÜ, Δαυßδ Σιþν, ΙÜκωβος Στροýμσα, Σαοýλ ΧαζÜν, Δαυßδ ΓκαμπριÝλ ΧαÀμ, ΣαμπετÜι Χανοýκα, ΙÜκωβος Χανταλß.
ΣÜββατο 1 Απριλßου, þρα 18.00. Συναυλßα μεσαιωνικÞς/σεφαραδßτικης μουσικÞς με σýγχρονα εβραúκÜ τραγοýδια, με τη Χορωδßα ΙσραηλιτικÞς Κοινüτητας Θεσσαλονßκης και το μουσικü σýνολο Codex-Κþδιξ σολßστ η ΜαριÜντζελα Χατζησταματßου διευθýνει ο ΚωστÞς ΠαπÜζογλου, διÜρκειας μßας þρας.
ΠÝμπτη 6 Απριλßου, þρα 18.00. ΞενÜγηση σε ολüκληρο τον εκθεσιακü κýκλο (διÜρκεια περßπου δýο þρες). Η ξενÜγηση θα γßνει απü τους επιμελητÝς των εκθÝσεων (Θοýλη Μισιρλüγλου εκ μÝρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκßμογλου εκ μÝρους του Ε.Μ.Θ.)
Πρüγραμμα ΞεναγÞσεων
Οι ξεναγÞσεις για το κοινü της περιοδικÞς Ýκθεσης πραγματοποιοýνται κÜθε ΠÝμπτη στις 18.00 και κÜθε ΚυριακÞ στις 12.00. ΔιÜρκεια ξενÜγησης: 110 λεπτÜ
Επßσης, θα πραγματοποιηθοýν δýο ειδικÝς ξεναγÞσεις απü τους επιμελητÝς της Ýκθεσης την ΠÝμπτη 9 Μαρτßου και την ΠÝμπτη 6 Απριλßου, στις 19.00.
Για τη συμμετοχÞ στις ξεναγÞσεις δεν χρειÜζεται προεγγραφÞ, αρκεß το εισιτÞριο εισüδου.
ΜουσειοεκπαιδευτικÜ ΠρογρÜμματα
Με αφορμÞ την περιοδικÞ Ýκθεση «ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. ΑνÜμεσα στην Ιστορßα και το Βßωμα» το Μακεδονικü Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης διοργανþνει τα εξÞς εκπαιδευτικÜ προγρÜμματα:
- ΜΝΗΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Το πρüγραμμα απευθýνεται σε παιδιÜ Δ´, Ε´ και ΣΤ’ Δημοτικοý. |ΔιÜρκεια προγρÜμματος: 85 λεπτÜ
Aπü το «παρÜνομο» λεýκωμα του 1945 «Για τη χιλιÜκριβη τη λευτεριÜ» με ξυλογραφßες των Α. ΤÜσσου, Γ. Βελησσαρßδη και Λ. Μαγγιþρου , τα σκßτσα, τη ζωγραφικÞ και τις γελοιογραφßες στα λευκþματα των Φ. ΔημητριÜδη, Φ. ΚÜραμποτ και Ρωμανοý μÝχρι την ταινßα της δεκαετßας του 50 του Γ. ΤÜλας «Το Ξυπüλυτο ΤÜγμα» και το Ýργο του Β. ΚανιÜρη απü τη σειρÜ «Φüρος τιμÞς στους τοßχους της ΑθÞνας» του 59’ οι μαθητÝς ανακαλýπτουν την Ýννοια της Αντßστασης και τους τρüπους που αποτυπþνεται απü τους καλλιτÝχνες ως δρÜση πολιτικÞ και ως στÜση ζωÞς. Στην πρÝσα του εργαστηρßου «εκδßδουν» το δικü τους «παρÜνομο» λεýκωμα βιþνοντας στην πρÜξη την ανεξßτηλη γραφÞ της χαρακτικÞς στη μÞτρα και τελικÜ στο χρüνο.
- ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΛΕΥΚΩΜΑ. Απευθýνεται σε μαθητÝς απü την Α´ Γυμνασßου μÝχρι και την Α´ Λυκεßου. | ΔιÜρκεια προγρÜμματος: 75 λεπτÜ
ΠÝντε λευκþματα, αναρßθμητες μικρÝς αφηγÞσεις. Φωτογραφßες της Β. ΠαπαιωÜννου, χαρακτικÜ του Αντ. ΚανÜ, ζωγραφικÞ του Fr. Carabott, σκßτσα και γελοιογραφικÞ σÜτυρα των γελοιογραφßα των Φ. ΔημητριÜδη και Κ. Ρωμανοý, συναντþνται για να μιλÞσουν για τα μεγÜλα γεγονüτα της ιστορßας και τον αντßκτυπο τους στη μικρÞ κλßμακα της προσωπικÞς ζωÞς και της καθημερινüτητας στους δýσκολους καιροýς του πολÝμου.
- «ΠΡΟΣ ΤI ΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΣΕ ΑΜΟΙΡΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ;». Απευθýνεται σε μαθητÝς απü την Α´ μÝχρι και τη Γ´ Λυκεßου. | ΔιÜρκεια προγρÜμματος: 75 λεπτÜ
Απü την παλλαúκÞ ταφÞ του Κ. ΠαλαμÜ και τις πÝτρες που φιλοτÝχνησε ο Γ. Ρßτσος στην εξορßα, μÝχρι τις συγκλονιστικÝς μαρτυρßες του χαρÜκτη Γ. Φαρσακßδη, και το εμβληματικü ποßημα και τον ομþνυμο πßνακα του Ν. Εγγονüπουλου για τον Εμφýλιο, οι συμμετÝχοντες στο πρüγραμμααναλαμβÜνουν να διερευνÞσουν üψεις του διαλüγου ανÜμεσα στην τÝχνηκαι τη φρßκη του πολÝμου και να αναρωτηθοýν για τη στÜση του καλλιτÝχνη και του πνευματικοý ανθρþπου στις ακραßες συνθÞκες του πολÝμου, της αντßστασης, της εξορßας και του εμφýλιου σπαραγμοý.
Η συμμετοχÞ μιας σχολικÞς ομÜδας σε üλα τα εκπαιδευτικÜ προγρÜμματα του Μακεδονικοý Μουσεßου Σýγχρονης ΤÝχνης πραγματοποιεßται κατüπιν τηλεφωνικÞς συνεννüησης. Κüστος συμμετοχÞς ανÜ μαθητÞ για üλα τα προγρÜμματα: 2€
Περισσüτερες πληροφορßες:
ΤμÞμα Μουσειοπαιδαγωγικþν ΠρογραμμÜτων του Μ.Μ.Σ.Τ.
για την ΠρωτοβÜθμια Εκπαßδευση με: τη Βßλλυ Πολυζοýλη, Παιδαγωγü-Μουσειολüγο, MEd
για τη ΔευτεροβÜθμια εκπαßδευση με: τη Χριστßνα Μαβßνη, Αρχαιολüγο-Μουσειολüγο
Τ: 2310 240002 | F: 2310281567 | E-mail: mmca.education@gmail.com
FB: http://www.facebook.com/MmcaEducationalPrograms
ΠαρÜταση Ýκθεσης Ýως 23 Απριλßου 2017
Μακεδονικü Μουσεßο Σýγχρονης ΤÝχνης Εγνατßα 154 (εντüς ΔΕΘ-HELEXPO), 54636 Θεσσαλονßκη
ΜÝρες & þρες λειτουργßας: ΠÝμπτη 10:00-22:00, ΠαρασκευÞ 10:00-19:00, ΣÜββατο 10:00-18:00, ΚυριακÞ 11:00-15:00.
ΕισιτÞρια: 4€ γενικÞ εßσοδος, 2€ φοιτητÝς, 2€ ομÜδες σχολικÝς, 3€ ομÜδες ενηλßκων. Ισχýουν ατÝλειες (κÜρτα πολιτισμοý, εκπαιδευτικοß, Üνεργοι, πολýτεκνοι και Üνω των 65, κ.α.)
Η Ýκθεση υλοποιεßται με χρηματοδüτηση του «Ελληνογερμανικοý Ταμεßου για το ΜÝλλον» |