Από αριστερά προς δεξιά: ο κ. Gabor Szendi Diplomat for EU Affairs, Ο κ. Erik Haupt Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Αθήνα, ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ο κ. Πωλ Ισαάκ Χάγουελ μέλος της αντιπροσωπείας της χώρας μας στον οργανισμό «International Holocaust Remembrance Alliance» , ο κ. Δημήτρης Τακάς Επίτιμος Πρόξενος της Ουγγαρίας, ο κ. Ιωάννης Βεργίνης, Επίτιμος Πρόξενος του Λουξεμβούργου.
Η έκθεση παρουσιάστηκε από την Ουγγρική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με αφορμή την ουγγρική προεδρία της International Holocaust Remembrance Alliance, 2015. Εγκαινιάστηκε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις 15.10.2015 και διήρκεσε μέχρι την 29.10.2015
Η έκθεση υπήρξε αποτέλεσμα έρευνας είκοσι χρονών του Ρούντολφ Κλάιν, ιστορικού της αρχιτεκτονικής και φωτογράφου. Το υλικό, με επίκεντρο την Ουγγαρία, καλύπτει ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη.
Η Κεντρική Ευρώπη διαθέτει πολλές συναγωγές, διότι ως επί το πλείστον διασώθηκαν στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο.
Οι συναγωγές αυτές παρουσιάζουν μεγάλη τυπολογική ποικιλία, η οποία οφείλεται στις διαδοχικές μεταναστευτικές κινήσεις των Εβραίων της περιοχής.
Τα μεταναστευτικά ρεύματα κινήθηκαν από διαφορετικές κατευθύνσεις, φέρνοντας μαζί τους διαφοροποιημένη διακοσμητική αισθητική. Δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική των συναγωγών δεν δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες, προέκυψαν ποικίλες λύσεις ως προς τον τύπο και την εμφάνιση. Κάθε εβραϊκή κοινότητα ήταν ανεξάρτητη και ελεύθερη να εφαρμόσει τις δικές της ιδέες, ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητές της.
Οι διασωζόμενες συναγωγές εμπλουτίζουν το αρχιτεκτονικό περιβάλλον της Κεντρικής Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό, και ταυτόχρονα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού μας.
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει αυτόν τον αρχιτεκτονικό θησαυρό, δείχνοντας έμμεσα την πορεία των Εβραίων στον χρόνο και στον τόπο.