Μετά την Αθήνα και το Ίδρυμα Μ.Κακογιάννης, επόμενος σταθμός για την μαύρη κωμωδία του ισραηλινού δραματουργού Χανόχ Λεβίν, η Θεσσαλονίκη. «Η Πόρνη του Οχάιο» ταξιδεύει στην Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθήναιον μετά από πρόσκληση του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού και Τουρισμού, κ.Σπ Πέγκα, ο οποίος είχε παρακολουθήσει την πανελλήνια πρεμιέρα του έργου από το Θέατρο της Λεμεσού (ΕΘΑΛ) τον Γενάρη στην Λευκωσία.
Την παράσταση στην Θεσσαλονίκη θα παρακολουθήσει και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και επίσημα τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς και όλους τους χορηγούς της περιοδείας για την ευγενική υποστήριξη τους.
Ο Χανόχ Λεβίν
Ο κορυφαίος δραματουργός του ισραηλινού θέατρου, ο Χανόχ Λεβίν αποκαλούμενος και ο Μπρεχτ του Ισραήλ , υπήρξε ο αναμορφωτής της σύγχρονης δραματουργίας της γειτονικής στη Κύπρο χώρας. To συγκεκριμένο έργο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερά του και ανέβηκε πολλές φορές στο εξωτερικό- στην Βουδαπέστη, στο Ναιρόμπι, στο Πεκίνο στο Μεξικό, στην Αργεντινή αλλά και στην Νέα Υόρκη από το φημισμένο θέατρο, La MaMa ( 2006). Να θυμίσουμε πως το 2002 το Θέατρο που τον ανέδειξε, το Cameri Teateri του Τελ ΑΒιβ επισκέφθηκε την Ελλάδα μετα από πρόσκληση του Νίκου Κούρκουλου, τοτε δ/ντη στο εθνικό Θέατρο της Ελλάδας παρουσιάζοντας σε μια έξοχη παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, το κύκνειο άσμα του, το Ρέκβιεμ, που είχε ως πηγή έμπνευσης ιστορίες, διηγήματα του Αντον τσέχωφ…
Λίγα λόγια για το έργο
Είναι η ιστορία μιας πόρνης του δρόμου που περιμένει έναν πλούσιο τουρίστα να την παντρευτεί και να της αγοράσει μια πισίνα και είναι σίγουρη πως υπάρχει η πιθανότητα αυτό να συμβεί (ψέμα!) Είναι η ιστορία ενός ζητιάνου του Οϊμπίτερ ο οποίος αποφασίζει να γιορτάσει τα εβδομηκοστά του γενέθλια (ψέμα!) επισκεπτόμενος την πόρνη του δρόμου και προσφέροντάς της όλες του τις οικονομίες (ψέμα!). Είναι η ιστορία του γιου του, του Οϊμάρ ο οποίος τρέχει πίσω από τον πατέρα του γιατί τον αγαπά (ψέμα) και θέλει να του προσφέρει λίγη αγάπη και ζεστασιά (αυτό κι αν είναι ψέμα)!
Είναι η ιστορία της αναμονής και των τριών τους. Της αναμονής που τους κρατάει ζωντανούς ή τουλάχιστον όχι εντελώς πεθαμένους και τους οδηγεί μέσα από την σκόνη και τη βρωμιά στο απέραντο γρασίδι της πρόσοψης της βίλας της πόρνης του Οχάιο.
*σημείωση: το έργο είναι κατάλληλο για ανηλίκους άνω των 15 χρόνων
Η παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής της ΕΘΑΛ Η Πόρνη του Οχάιο, παρουσιάστηκε σε πανελλήνια «πρώτη» με αφορμή την 25η επέτειο του θεάτρου της Λεμεσού και σημείωσε τεράστια επιτυχία ενώ απέσπασε πολύ καλές κριτικές…
«…ο σκηνοθέτης της κυπριακής παράστασης του έργου Παναγιώτης Λάρκου, παρόλο που στο σημείωμα του γι αυτό μιλά για «μαύρη κωμωδία», εντούτοις στη σκηνοθετική του πρόταση νομίζω πως έλαβε σοβαρά υπόψη του όλες τις αισθητικές και ειδολογικές συνιστώσες του όπως τις εξέθεσα πιο πάνω. Έτσι ως αποτέλεσμα της ορθής σκηνοθετικής ανάγνωσης του έργου είχαμε μια συνολικά εξαίρετη παράσταση. Από τους τρεις ρόλους του έργου σίγουρα ο προεξέχων ήταν εκείνος του Οιμπίτερ, που τον απέδωσε με γνήσια υποκριτική μαεστρία ο Ευτύχιος Πουλλαίδης, συνδυάζοντας στην ερμηνεία αυτού του ήρωα τόσο το κωμικό όσο και το ποιητικό στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Ανάλογα πειστική και χαρακτηρολογικά πιο προσγειωμένη στην αισθητική περιοχή του ρεαλισμού ήταν η ερμηνεία του Μηνά Τίγκιλη στον δεύτερο αντρικό ρόλο του Οιμάρ ενώ η ερμηνεία του ρόλου της πόρνης από την Βασιλική Κυπραίου λειτουργώντας αντιστικτικά προς τις δύο προηγούμενες ερμηνείες, σε τελική ανάλυση συμπλήρωνε τα κομμάτια του εξαισίου παζλ….»
(Νέα Εποχή, 315/Χειμώνας 2013/2013, Θωμάς Συμεού)
«…η παράσταση «Η Πόρνη του Οχάιο»…θα μπορούσε εύκολα να παρομοιαστεί με κρεμμύδι: βρίθει νοημάτων, συναισθημάτων, στοχασμών κι επιθυμιών, που αποκαλύπτονται σιγά-σιγά όπως οι στρώσεις ενός κρεμμυδιού κι όμοια με τις αντιδράσεις μας προς τη μυρωδιά του έτσι και η παράσταση προκάλεσε το κοινό της με στιγμές άλλοτε κωμικοτραγικές, άλλοτε στυγνές κι άλλοτε συγκινητικές…..Η σκηνοθετική προσέγγιση του Π.Λάρκου ηθελημένα λιτή και άμεση καθ’όλη την εξέλιξη του έργου, στηρίχθηκε μέσω της φωτιστικής πρότασης του Βασίλη Πετεινάρη, κι εν τέλει απογειώθηκε στο χώρο του ονείρου με την σύμπραξη των σκηνικών και των κοστουμιών του Εδουάρδου Γεωργίου, που μεταμορφώθηκαν εντυπωσιακά στο ονειρικό φινάλε…Ο Ευτύχιος Πουλλαϊδης στο ρόλο του γέρου ζητιάνου και ο Μηνάς Τίγκιλης στο ρόλο του ενήλικου γιού, με ερμηνείες εξαιρετικά φορτισμένες απέδωσαν με ζωντάνια και πλαστικότητα τη σχέση πατέρα-γιού….Η Βασιλική Κυπραίου ως πόρνη του δρόμου, απέδωσε με τη σταθερότητα και την πειθώ που χαρακτηρίζει στο σύνολο τους τις ερμηνείες της, προσδίδοντας στο ρόλο της το εκτόπισμα που χρειαζόταν…»
(ΑΝΕΥ Περιοδικό Λόγου, Τέχνης και Προβληματισμού, Χριστίνα Α. Γεωργίου)
«…μόνο μια καλή παράσταση μπορούσε να λειτουργήσει ως αγωγός της ποιότητας αυτού του κειμένου. Μετά από τη δουλειά που έκαναν ο Π.Λάρκου και ο Ευτύχιος Πουλλαίδης στο «Ψυγείο», η επιλογή του τελευταίου από τον πρώτο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια παραγωγή στην οποία ο Λάρκου επένδυσε πολλά ως σκηνοθέτης δεν φαινόταν παρακινδυνευμενη….οι δύο ηθοποιοί (Μηνάς Τίγκιλης και Ευτ.Πουλλαίδης) δημιούργησαν ένα μπεκετικό ζευγάρι, ταυτόχρονα θυμίζοντας πρόσωπα από εβραϊκό ανέκδοτο…»
(Εφτά Μέρες Πολιτισμός, Φιλελεύθερος, Νόνα Μολέσκη)
Μετάφραση: Ιακώβ Σιμπή
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λάρκου
Σκηνικά/ κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Φωτισμοί: Βασίλης Πετεινάρης
Πρωταγωνιστούν: Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Βασιλική Κυπραίου και Μηνάς Τίγκιλης
Πληροφορίες για την περιοδεία
Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013 - Θέατρο Αθήναιον
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9:00 μμ
Γενική είσοδος: 10€
Tηλέφωνο: 2310832060
(Διάρκεια: 80 λεπτά)
Mέγας Θεσμικός Χορηγός ΘΟΚ
Πάγιοι Χορηγοί: Δήμος Λεμεσού, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού
Xoρηγοί περιοδείας: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, CYTA Eλλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης, Online DATA, Unit Hellas Group Διεθνείς Μεταφορές AE, Εκδόσεις Διόπτρα
Xoρηγός Επικοινωνίας: LIFO, G-Radio
Eπίσημος Αερομεταφορέας: Κυπριακές Αερογραμμές
Δείτε το βίντεο της παραγωγής:
http://www.youtube.com/watch?v=xe9VCL6Z5-0&feature=share&list=UU367W6IdtFOIiSlu7hu-76A
Πληροφορίες και άλλες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της ΕΘΑΛ, www.ethal.com.cy και στο facebook page της ΕΘΑΛ