Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012 ο οργανισμός E.H.R.I. με τη βοήθεια των οργανωτών στην Ελλάδα «R.C. "Athena", Institute for the Management of Information Systems» υποδέχτηκαν στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών ειδικούς Αρχείων και Ιστορικούς ερευνητές με θέμα το Ολοκαύτωμα.
Ο οργανισμός EHRI, που είναι χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισκέφτηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά με σκοπό να διερευνήσει τις δυνατότητες εξεύρεσης και αξιοποίησης αρχείων που αφορούν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων Ελλήνων, προκειμένου να συντονίσει μια διεθνή διαδικτυακή βάση δεδομένων που αφορούν πηγές του Ολοκαυτώματος διεθνώς, ένα μεγαλόπνοο και αρκούντως σημαντικό σχέδιο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ, η Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος κ. Ζανέτ Μπαττίνου, ο Δρ. Βασίλης Ριτζαλέος των Γ.Α.Κ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) καθώς και σημαντικοί νέοι ερευνητές που μελετούν συστηματικά το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. Η εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, υπεύθυνη για τα Αρχεία, κ. Αλίκη Αρούχ, παρουσίασε τη νέα Αίτηση Έρευνας Αρχειακού Υλικού και εξήγησε τις διαδικασίες που πρόσφατα θεσμοθέτησε το Δ.Σ. της Ι.Κ.Θ. και αφορούν τις έρευνες τόσο στα προπολεμικά Αρχεία, που βρίσκονται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όσο και στα μεταπολεμικά. Οι ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από παλαιότερους και νεότερους ερευνητές, μερικοί εκ των οποίων έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν το αρχείο.
Η Αίτηση Έρευνας Αρχειακού Υλικού θεωρήθηκε ένα πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα βήμα καθώς ένα από τα προβλήματα που συναντούν οι ερευνητές στη χώρα μας είναι οι πολύ χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται.
Οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, συζήτησαν σχετικά με το πού κανείς μπορεί να βρει στην Ελλάδα αρχεία που αφορούν το Ολοκαύτωμα προκειμένου ο οργανισμός E.H.R.I. να σημειώσει τους φορείς, να τους εντοπίσει, να τους συμπεριλάβει στην ιστοσελίδα και στο πρόγραμμά του για μελλοντική χρήση και περεταίρω συνεργασία.
Τέλος, ο E.H.R.I. ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως μπορεί επίσης να παρέχει βοήθεια σε μουσεία και αρχεία προσφέροντας χρηματοδότηση μέσω των διδακτορικών φοιτητών που παράλληλα θα μπορούν να εκπονούν τις διατριβές τους δουλεύοντας σε αρχεία-μουσεία ενώ βοηθά τους ερευνητές και τα αρχεία φέρνοντας τους σε επαφή με περισσότερες πηγές πληροφοριών σχετικών με το Ολοκαύτωμα.
πληροφορίες για το EHRI εδώ http://www.ehri-project.eu/