Αναγνωρίζονται οι θυσίες των πολιτών ενάντια στον ναζισμό
Την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας ανακοίνωσε χθες κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του οργάνου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Πρόκειται για τη θετική κατάληξη μια πολυετούς προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης “Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας”, που στις τελευταίες εκλογές μετεξελίχθηκε σε “Θεσσαλονίκη Ανοικτή Πόλη” και εκπροσωπείται στον δήμο από τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. “Με τη σημαντική αυτή απόφαση ουσιαστικά η πόλη αποκαθιστά τον ιστορικό χαρακτήρα και ρόλο της. Οι θυσίες των πολιτών αναγνωρίζονται επιτέλους και κατά τον πλέον επίσημο τρόπο” σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφαση, ενώ από την πλευρά του ο Τρ. Μηταφίδης, τόνισε πως “η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αποτελεί αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την πόλη”. Πρόσθεσε πως η απόφαση αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί, εκτός από την απόδοση της ιθαγένειας των συγγενών του θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και με την απάλειψη από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης των ονομάτων των συνεργατών των ναζί, που έδωσε η χούντα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης χαιρέτισε την εξέλιξη και επανέφερε το αίτημα για την απόδοση της ιθαγένειας στους απογόνους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος που κατάγονται από την Ελλάδα και σήμερα ζουν είτε στο Ισραήλ είτε σε άλλες χώρες. Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας της περιόδου 1940 - 1945 “Ελληνικά Ολοκαυτώματα” δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 με έδρα τη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων. Μέλη του είναι 50 οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα, στα διοικητικά όρια των οποίων περιλαμβάνονται συνολικά 90 αναγνωρισμένες μαρτυρικές πόλεις και χωριά.