«ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΕΦΙΧΑ: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ»
Σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου στην Θεσσαλονίκη το βιβλίο του πρώην προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέα Σεφιχά, «Αναμνήσεις μιας ζωής και ενός κόσμου» (Εκδόσεις Ιανός).
Το βιβλίο, που εκδόθηκε δύο χρόνια μετά το θάνατό του, παρουσίασαν σε μια κατάμεστη αίθουσα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», ο Υπουργός Εθνικής ’μυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ακαδημαϊκός Αντώνιος - Αιμίλιος Ταχιάος, ο τ. πρόεδρος της Κοινοτικής Συνέλευσης της Ι.Κ.Θ. Χάιντς Κούνιο και η δημοσιογράφος Σοφία Πακαλίδου που κατέγραψε, επεξεργάστηκε και επιμελήθηκε την ιστορία του Ανδρέα Σεφιχά. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της κας Ντορίλης Ισούα και του κ. Τάσου Καραδέδου.
«Ο Ανδρέας Σεφιχά ήταν ένας κύριος, ένας ευπατρίδης. Και όταν η ζωή κάποιου εξελίσσεται μέσα σε τόσο πυκνά ενδιαφέροντα και ιστορικά γεγονότα, το μυθιστόρημα της ζωής ενός ανθρώπου -όπως ο Ανδρέας Σεφιχά- είναι πολύ πιο συγκλονιστικό, πιο ενδιαφέρον, πιο γοητευτικό» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ιδιαίτερα τη συμβολή του στην ανέγερση Μνημείου του Ολοκαυτώματος και την ίδρυση του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. «Ήταν ντροπή για την πόλη που συνεισέφερε 50.000 θύματα στο Ολοκαύτωμα, που διαμόρφωσε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, εν πολλοίς, χάρις στην Εβραϊκή της Κοινότητα, να μη διαθέτει - από τις πρώτες πόλεις της Ευρώπης- ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος» πρόσθεσε.
«Η ιστορία μίας οικογένειας σπάνια παρουσιάζει ένα γενικότερο ενδιαφέρον, στην προκειμένη όμως περίπτωση το ενδιαφέρον αυτό ενυπάρχει, διότι κάτω από μία προοπτική συνδέεται με την ίδια την ιστορία της πόλης» τόνισε ο κ. Ταχιάος σημειώνοντας ότι οι «Αναμνήσεις μιας ζωής και ενός κόσμου» αποτελούν «τεκμήριο ιστορικό αλλά και μια διδαχή προς τους νεότερους».
Στενός του συνεργάτης και φίλος, ο κ. Χάιντς Κούνιο μίλησε για τον Ανδρέα Σεφιχά που, με τη δράση του, πρόβαλε την Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη σε παγκόσμιο επίπεδο και – μαζί με τους άξιους συνεργάτες του – επανατοποθέτησε την Ι.Κ.Θ., στον ιστορικό χάρτη της πόλης. «Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και καλοστημένο. Με κάθε σελίδα που διαβάζει ο αναγνώστης θέλει να προχωρήσει στην επόμενη» επισήμανε. «Το βιβλίο αποπνέει μία αγωνία. Αγωνία για τη διατήρηση της μνήμης της πόλης. Μία αγωνία που στιγμάτισε την τριακονταετή ενασχόληση του Ανδρέα Σεφιχά στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης» τόνισε η κα Πακαλίδου αναφερόμενη στη συνεργασία της με τον Ανδρέα Σεφιχά.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε και στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου από τους: Φωτεινή Τομαή, Διευθύντρια του Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, Μωυσή Κωνσταντίνη, τ. πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, την ιστορικό Οντέτ Βαρών-Βασάρ και τη δημοσιογράφο-συγγραφέα Σοφία Πακαλίδου. Και στις δύο εκδηλώσεις, εκ μέρους της οικογένειας Σεφιχά, μίλησε ο γιος του Ανδρέα, Λάζαρος.