H Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε μεταξύ 26-28 Οκτωβρίου 2008, σε συνεργασία με την Δρ. Ρένα Μόλχο, το 4ο Διεθνές Συνέδριο για την ισπανοεβραϊκή γλώσσα. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ινστιτούτο Θερβάντες, και ο οργανισμός Casa Sefarad Israel. Το θέμα του συνεδρίου, ήταν: Ισπανοεβραϊκά σατιρικά κείμενα από και για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους».
Η γλώσσα και οι παραδόσεις που έφεραν στην πόλη μας οι Σεφαραδίτες Εβραίοι που απελάθηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο τον 15ο αιώνα α πο τε λούν αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας των Εβραίων κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και της ίδιας της πόλης. Μέσα από δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα λογοτεχνίας και παραλογοτεχνίας, ποίησης και λαϊκών τραγουδιών, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές, παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους τα στοιχεία και η σάτιρα ειδικότερα, επηρέασαν την κοινωνική και πολιτισμική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης πριν από τη γερμανική κατοχή.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απεύθυναν: ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες κ. Eusebi Ayensa Prat, ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Casa Sefarad Israel, κ. Angel Vazquez, και η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών δραστηριοτήτων και της Ladino Society κ. Μπέττυ Περαχιά και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Θ. Ασπασίδης. Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Πέτρος Μαρτινίδης.
Το Συνέδριο, που αποτελεί συνέχεια αυτών που διοργανώθηκαν το 1997, 2000 και 2004, παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών της πόλης και του διπλωματικού σώματος, ακαδημαϊκοί, επισκέπτες από το εξωτερικό και πλήθος κόσμου. Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά η σημασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ως Μητρόπολης του Σεφαραδισμού μέχρι το Ολοκαύτωμα και οι συνεχείς προσπάθειές της, μεταπολεμικά, για τη διατήρηση των παραδόσεων και της γλώσσας για τις επόμενες γενιές. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τους εθελοντές της Επιτροπής Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο άψογο από πλευράς οργάνωσης και η φιλοξενία να μείνει αξέχαστη στους συμμετέχοντες.