27.04.2024
 

 

Eκδηλώσεις στη μνήμη των Εβραίων της Καστοριάς, θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

 

Στις 20-21 Απριλίου 2018 το Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς διοργάνωσε εκδηλώσεις τιμώντας τη μνήμη των περίπου χιλίων Εβραίων της Καστοριάς, θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

 

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Trezoros, the Lost Jews of Kastoria», στη μνήμη της Λίνας Ρούσο, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς,

 

Αμερική και την Τουρκία, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Walter Stechel, βουλευτές του Νομού Καστοριάς, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, στελέχη του Κέντρου Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και απλοί πολίτες, πραγματοποίησαν συμβολική πορεία μνήμης προς το μνημείο Ολοκαυτώματος όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του ΚΙΣΕ στεφάνι κατέθεσε το μέλος του Δ.Σ Σολομών Παρέντε και για την ΙΚΘ, η Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου, Χάνα Πίντο.

 

Στην τελετή συμμετείχε η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κωστή Παπάζογλου.

 

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας της Καστοριάς, ολοκληρώθηκαν με τη παράσταση «Η χαμένη αθωότητα της ¶ννας Φρανκ» από τη  θεατρική ομάδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Entremosotros που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο ¶ργους Ορεστικού.