29.04.2017
 

 

Αρχείο
ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 1995, από μέλη της Κοινότητας μας.
Ώθηση για την δημιουργία της αποτέλεσε η ανάγκη και η ελπίδα διαιώνισης της μουσικής παράδοσης που έφεραν μαζί τους από την Ισπανία πριν από περίπου 500 χρόνια οι εξορισθέντες πρόγονοί μας. Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει κυρίως Σεφαραδίτικα (ισπανοεβραϊκά), Ελληνικά και Εβραϊκά τραγούδια. Έχει δώσει συναυλίες στη «Θεσσαλονίκη ’97, Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» με τη «Συμφωνιέττα Beograd», στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, στις «Μέρες Έκφρασης και Δημιουργίας» του Δήμου Βέροιας, στη Helexpo στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ χορωδιών Δράμας, στο μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ωδή στην Μητέρα Θεσσαλονίκη» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Μακεδονικών Σπουδών στις 11/10/01, στα πλαίσια των λστ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Η Χορωδία τραγούδησε επίσης στο Τελ-Αβίβ, στα Σκόπια, στη Βιέννη, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών του Zάλτσμπουργκ, στην Σόφια, στην Αγία Πετρούπολη, στο Κάιρο και πήρε επίσης μέρος στις Εθνικές Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος 2004 και 2005, 2006 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Την χορωδία διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου.
 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012-ΜΑΙΟΣ 2013

 

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

  • 20-9-2012 : Στον χώρο του Μουσείου η χορωδία μας μαζί με τον συγκρότημα ΚΩΔΙΞ έλαβε μέρος στα γυρίσματα της εκπομπής του Γιώργου Μελίκη που ήταν αφιερωμένη στο Εβραϊκό Μουσείο και προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 

 

  • 28-9-2012: Η χορωδία τραγούδησε παραδοσιακά Σεφαραδίτικα Τραγούδια στο Καμπαλάτ Σαμπάτ προς τιμή της ομάδα ομοθρήσκων από Εβραϊκούς Οργανισμούς της Τουρκίας. Η βραδιά είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και οι φίλοι μας από την Τουρκία δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμφάνιση της χορωδίας. 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

 

  • 2-10-2012: Οι χορωδοί μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Συναγωγών και των Σοφολογιώτατων Ραββίνων Ε.Σιτρίτ και Α.Ισραέλ παρακάθησαν στην Σουκά και τραγούδησαν εβραϊκά τραγούδια. 

 


περισσότερα...
 
Ανακοίνωση Χορωδίας

Στις αρχές του 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο CD της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο που δεν είναι υπερβολικό να χαρακτηριστεί ως ιστορικό, δεδομένου ότι γίνεται καταγραφή και «χαρτογράφηση» της πορείας της παραδοσιακής Σεφαραδίτικης μουσικής. Μιας πορείας που ξεκίνησε από την Ιβηρική Χερσόνησο και αφού πέρασε από τη Μεσαιωνική στη Ρομαντική μουσική, κατέληξε τραγικά στα στρατόπεδα εξόντωσης της Κεντρικής Ευρώπης.


περισσότερα...