29.04.2017
 

 

  NΕΑ > Αρθρα Αρχείο Αρθρων
Η αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στην Ελλάδα

 


Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, σε συνεργασία με την Έδρα Εβραϊκών Σπουδών του ΑΠΘ, πραγματοποιεί εκδήλωση με αφορμή την έκδοση της έκθεσης «Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα: Εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου» που συνέταξε ομάδα ερευνητών Γιώργος Αντωνίου, Σπύρος Κοσμίδης, Ηλίας Ντίνας, Λεόν Σαλτιέλ. Την εκδήλωση θα προλογίσει η συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού, Katharina von Schnurbein, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία από και προς τα Αγγλικά

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ: https://goo.gl/VcKCtx

3 Μαίου 2017, 7μμ. Αίθουσα ΕΣΗΕΜ-Θ, Στρατηγού Καλλάρη 5, 3ος Όροφος

Αναλυτικότερα:

Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κοντά έναν αιώνα «μετά το ¶ουσβιτς», δεν έχει εξαλειφθεί και παραμένει ισχυρός. Ο σύγχρονος αντισημιτισμος διαφέρει από τον αντισημιτισμο της περιόδου πριν το Ολοκαύτωμα, εκφράζεται όμως με τις γνωστές μορφές ως προκατάληψη, καχυποψία, είτε ακόμη και με βία.

Στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αντισημητισμού σε ευρωπαϊκή χώρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από διεθνείς και ελληνικές έρευνες. Μία από τις ελάχιστες έρευνες κοινής γνώμης που διεξάχθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από ομάδα ερευνητών δημοσιεύεται στην έκθεση «Ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα: Εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου». Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα πορίσματα των ερευνών τους καθώς και τις προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου τόσο από την Πολιτεία όσο και από το σύνολο των θεσμών της ελληνικής κοινωνίας.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού, Katharina von Schnurbein.


περισσότερα...
 
Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: "Η ζωή και η μαρτυρία του Μαρσέλ Νατζαρή"Η Έδρα Εβραϊκών Σπουδών του ΑΠΘ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν στρογγυλή τράπεζα με θέμα:

«Η ζωή και η μαρτυρία του Μαρσέλ Νατζαρή»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επανέκδοση του χειρόγραφου του Μαρσέλ Νατζαρή, ενός από τα ελάχιστα που βρέθηκαν στα στρατόπεδα. Η μαρτυρία αυτή βρέθηκε μόλις το 1980 κρυμμένη σε ένα παγούρι στο στρατόπεδο Μπίρκεναου.

Συμμετέχουν οι :

    κα Νέλυ Νατζαρή Λεόν, κόρη του Μαρσέλ Νατζαρή
    Δρ. Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Α.Π.Θ και επιμελήτρια της πρώτης έκδοσης της μαρτυρίας
    Δρ. Πάβελ Πολιάν, ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών
    Δρ. Γιάννης Καρράς, μεταδιδακτορικός στο πανεπιστήμιο του Freiburg

Συντονίζει: Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου

Θα υπάρξει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Ρωσικά στα Ελληνικά

Η στρογγυλή τράπεζα εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Γιόμ Ασοά, της Ημέρας Πένθους, η οποία τιμάται από όλους τους Εβραίους ανά τον κόσμο, ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των 6.000.000 θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Σοά).
Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνίες διεξαγωγής:
Σάββατο, 22 Απρίλιος, 2017 - 18:30
Χώρος:
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - Αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης


περισσότερα...
 
Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης


περισσότερα...
 
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα

στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Παρατείνεται έως τις 23 Απριλίου 2017 η έκθεση Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου και εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017.


 

Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων

Πέμπτη 9 Μαρτίου, ώρα 18.00. Ξενάγηση σε ολόκληρο τον εκθεσιακό κύκλο (διάρκεια περίπου δύο ώρες). Η ξενάγηση θα γίνει από τους επιμελητές των εκθέσεων (Θούλη Μισιρλόγλου εκ μέρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκίμογλου εκ μέρους του Ε.Μ.Θ.)

 

Σάββατο 1 Απριλίου, ώρα 18.00.  Συναυλία μεσαιωνικής/σεφαραδίτικης μουσικής  με σύγχρονα εβραϊκά τραγούδια, με τη Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και το μουσικό σύνολο Codex-Κώδιξ σολίστ η Μαριάντζελα Χατζησταματίου διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου, διάρκειας μίας ώρας.

 

Πέμπτη 6 Απριλίου, ώρα 18.00. Ξενάγηση σε ολόκληρο τον εκθεσιακό κύκλο (διάρκεια περίπου δύο ώρες). Η ξενάγηση θα γίνει από τους επιμελητές των εκθέσεων (Θούλη Μισιρλόγλου εκ μέρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκίμογλου εκ μέρους του Ε.Μ.Θ.)περισσότερα...
 
 
     
Αρχείο Αρθρων