25.04.2018
 

 

  NΕΑ > Αρθρα Αρχείο Αρθρων
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης,

ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Α. Μήτκας,

ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης,

ο Πρύτανης του Αλεξάνδρειου T.E.I Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τζιώνας,

και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ

 

στο πλαίσιο εκδηλώσεων «75 χρόνια… Ποτέ ξανά»

(75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για τα στρατόπεδα Αουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι)

 

σας προσκαλούν στο 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους εκπαιδευομένων του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δήμου Θεσσαλονίκης και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δήμου Κορδελιού-Εύοσμου

 

την Τετάρτη 18 Απριλίου, ώρα 19.00

κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Πλατεία Αριστοτέλους 10)

 

Τις ταινίες θα προλογίσει:

Ο Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Κινηματογράφου Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ

Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ιστορικό, Ρένα Μόλχο

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ, Ελένη Χοντολίδου

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Αναλυτικό άρθρο για την εκδήλωση http://parallaximag.gr/agenda/ena-festival-tainion-mikrou-mikous-diaforetiko-apo-ola-ta-alla


περισσότερα...
 
Εβραίοι Έλληνες. Διδάσκοντας για τους γνωστούς- άγνωστους

O Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ» Κεντρικής Μακεδονίας, σας προσκαλεί στο 3ο Εργαστήριο σχεδιασμού και υλοποίησης των ν.Π.Σ. του ΜτΘ στο Παιδαγωγικό Εργαστήρι της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ,
την Παρασκευή 16 Μαρτίου, ώρα 17:30-19:00, με θέμα : `Εβραίοι Έλληνες. Διδάσκοντας για τους γνωστούς- άγνωστους. Σχόλια στα κείμενα των Φακέλων του ΜτΘ για τον Ιουδαϊσμό`
Ομιλητής ο Δρ. Πωλ Ισαάκ Χάγουελ.
Θα ακολουθήσουν δειγματικά σενάρια με τη συνεργασία των Σχολικών Συμβούλων Θεολόγων Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα : «Αξιοποίηση των Φακέλων του ΜτΘ στη γνωριμία με την τοπική Εβραϊκή Κοινότητα».
Παρουσίαση από τον Θεολόγο Καθηγητή του 2ου Γυμνασίου Ευκαρπίας κ. Γιώργο Λαδόπουλο.


περισσότερα...
 
Εκδήλωση προς τιμήν της Ντόνας Λίλιαν Καπόν

 

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ι. Ράμπιν του Κοινοτικού Κέντρου της ΙΚΘ εκδήλωση προς τιμήν της ακούραστης εθελόντριας του Ελληνικού Εβραϊσμού και δωρήτριας σειράς σπάνιων αντικειμένων για το Μουσείο Ολοκαυτώματος,  κας Ντόνας Λίλιαν Καπόν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μωυσής Μαγρίζος, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της ΙΚΘ (ZIV), κα. Λουκία Σαλτιέλ, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς – Ισραήλ, κα. Γιάννα Παναγοπούλου ενώ αναγνώστηκε και μήνυμα του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών.

 

 

Για το τιμώμενο πρόσωπο και το πλούσιο έργο της μίλησαν η κα Χάνα Πίντο, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της ΙΚΘ (ομιλία), η κα Βεατρίκη Μαγρίζου, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της ΙΚ Λάρισας (ομιλία) και η κα Ρεβέκκα- Λίλιαν Ταμπάχ (ομιλία).

Στην κα. Καπόν επιδόθηκε τιμητική πλακέτα και στον σύντομο χαιρετισμό της αφού ευχαρίστησε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων για την οργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας.

Το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση και συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων.    


περισσότερα...
 
Μια βόλτα σε 125 εμπορικά κτίρια του κέντρου από το κινητό σου

Της Κικής Μουστακίδου, πηγή: http://parallaximag.gr/thessaloniki/mia-volta-se-125-emporika-ktiria-tou-kentrou-apo-to-kinito-sou

 

Μια ιδιαίτερη βόλτα στην «άγνωστη» εβραϊκή οικοδομική και αρχιτεκτονική ιστορία της Θεσσαλονίκης αποτελεί η ομώνυμη έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Μαρτίου, στις 19.00, στο Εβραϊκό Μουσείο.

 

 

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά αποκαλυπτικά στοιχεία για τα 125 εμπορικά κτίρια, που ανεγέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από εβραίους ιδιοκτήτες την περίοδο μετά την πυρκαγιά του 1917 (1922-1930). Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου η ψηφιακή εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κάτοικο και επισκέπτη της πόλης να μάθει περισσότερα για τα συγκεκριμένα εβραιόκτητα κτίρια, που βρίσκονταν στους δρόμους Βενιζέλου, Ίωνος Δραγούμη, Εγνατία, Φράγκων, Βασιλέως Ηρακλείου, Πτολεμαίων, Δωδεκανήσου, Λέοντος Σοφού, Βαλαωρίτου κ.α., δηλαδή στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

 

«Περισσότερα από τα μισά κτίρια εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά με πολλές τροποποιήσεις. Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε μια περιοχή που ο κάτοικος της πόλης περνά κάθε μέρα. Στόχος είναι να προβάλουμε και την κοινωνική φυσιογνωμία των ανθρώπων που ανήγειραν τα κτίρια. Δεν ανήκαν σε 5-6 ανθρώπους, μιλάμε συνολικά για 80 διαφορετικούς ιδιοκτήτες στα 125 κτίρια», δήλωσε ο έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Χεκίμογλου.


περισσότερα...
 
 
     
Αρχείο Αρθρων