21.06.2018
 

 

  NΕΑ > Αρθρα Αρχείο Αρθρων
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζόγλου «Το ημερολόγιο του Βενιαμίν Χαϊμ Καπόν: 1446 μέρες αγωνίας».


Στις 25.05.2018 οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργάνωσαν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη  Θεσσαλονίκης  την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζόγλου «Το ημερολόγιο του Βενιαμίν Χαϊμ Καπόν: 1446 μέρες αγωνίας».

Στο πάνελ της παρουσίασης, μαζί με τον συγγραφέα – επιμελητή του βιβλίου, συμμετείχαν η κα Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ και η κα Έρικα Περαχιά Ζεμούρ του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Τζίμα.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε η Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κα Χάνα Πίντο  σημείωσε τη σημασία της έκδοσης «σε μια περίοδο που η ιστοριογραφία στρέφεται από τις «μεγάλες αφηγήσεις» στο μερικό» καθώς και το γεγονός πως η πληθώρα των πληροφοριών που συγκεντρώνει η έκδοση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους ερευνητές σήμερα.

Τόνισε επίσης ότι τα βιώματα που κατέγραψε ο τότε έφηβος Βενιαμίν Καπόν, παρά το γεγονός ότι δεν σχετίζονται με το περιβάλλον των ναζιστικών στρατοπέδων, είναι εξίσου τραγικά και τραυματικά. Ενώ υπογράμμισε πως έτσι γίνεται κατανοητό, πως η διωγμός και η καταδίωξη των Εβραίων την περίοδο του Ολοκαυτώματος, όπου και όπως αυτός μορφοποιήθηκε, θα πρέπει σήμερα να μεταφέρει, προς κάθε κατεύθυνση, ένα μήνυμα για την συνύπαρξη και τη συμπόρευση των ανθρώπων με κύριο όχημα την κατανόηση και την αποδοχή.


περισσότερα...
 
Παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Λεόν Σαλτιέλ

 

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια την Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. διοργανώνουν στον Κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Αθήνα) την παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο Λεόν Σαλτιέλ `Μη με ξεχάσετε - Τρεις Εβραίες μητέρες γράφουν στους γιους τους από το γκέτο της Θεσσαλονίκης`.
 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής, Έδρα Εβραϊκών Σπουδών, ΑΠΘ

Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, Ειδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας, Υπουργείο Εξωτερικών

¶ννα Φραγκουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια, ΕΚΠΑ

και ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα


περισσότερα...
 
Παρουσίαση δύο εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης

 

Την Τρίτη 22 Μαΐου 1943 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η παρουσίαση των εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης: (α) Την επαύριον του Ολοκαυτώματος, (β) του καταλόγου του Μουσείου. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ, ενώ για τα βιβλία μίλησαν ο Γιώργος Αντωνίου και η Έρικα Περαχιά. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, που αναφέρθηκε στην εν γένει δραστηριότητα του Μουσείου.

 

 


Ο Πρόεδρος Δαυίδ Σαλτιέλ και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση δύο εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ώρα 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ιπποδρομίου)

Χαιρετισμός:
Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Συντονισμός:
Ευάγγελος Χεκίμογλου, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης

`ΤΗΕ ΒΟΟΚ`
A short History of the 2300 year Jewish Presence in Thessaloniki
Ο `κατάλογος` του Μουσείου μας
Παρουσίαση: Έρικα Περαχιά, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

 

ΤΗΝ ΕΠΑΥΡΙΟΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
Η επιστροφή στη γενέθλια πόλη
Η αναβίωση της Κοινότητας
Παρουσίαση: Γιώργος Αντωνίου, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ.

 

 

___________________________________________


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
        

Όπως πληροφορηθήκαμε μόλις από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ένεκα σοβαρής βλάβης κεντρικού καλωδίου της ΔΕΗ, δεν παρέχεται τριφασικό ρεύμα στο εν λόγω Κέντρο, με συνέπεια ο ανελκυστήρας του κτιρίου να μη λειτουργεί.

Με βάση τα παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι στην παρουσίαση των εκδόσεων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης που θα γίνει την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, ώρα 19.00, στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (αίθουσα συνεδρίων, 3ος όροφος) ο ανελκυστήρας του κτιρίου, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα λειτουργεί.

 

 


 

 

 

ΛΘ` (39ο) Πανελλήνιο Ιστορικό Συνέδριο της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας

θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 23 Μαΐου έως την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου). Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου θα είναι: `Η εβραϊκή παρουσία στον ελλαδικό χώρο`.

Εναρκτήρια συνεδρία

Τετάρτη 23-05-2018

19:00 Έναρξη Συνεδρίου – Χαιρετισμοί

19:15 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

`Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης (19ος – 20ος αι.)`

Ευάγγελος Χεκίμογλου ,δρ οικονομολόγος Έφορος Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, `Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στον τόπο και το χρόνο, 1500-1930`

Μαρία Καβάλα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ, `Η κοινωνική και οικονομική υπόσταση της εβραϊκής κοινότητας λίγο πριν από τον εκτοπισμό (1943) και οι εκδοχές του τοπικού αντισημιτισμού της εποχής`.

Λέων Ναρ, δρ. Φιλολογίας, συγγραφέας, `Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης 1945-1946, εμπόδια επανένταξης στη συλλογικότητα της πόλης`.

Γιώργος Αντωνίου, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ, `Οι διαδρομές της εβραϊκής μνήμης`.

 

Το πλήρες πρόγραμμα: http://histsociety.web.auth.gr/programma%202018.pdf

 

 


 

 

 

Οι εκδόσεις «Επίκεντρο» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζόγλου:

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΧΑΙΜ ΚΑΠΟΝ 1446 ΜΕΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Με το συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:
Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα σύγχρονης Ιστορίας, Α.Π.Θ.,
Έρικα Περαχιό Ζεµούρ, Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο
Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Χάνα Πίντο,
Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, 7:30 µ.µ.
Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης
(Εθνικής Αµύνης 27, Αίθουσα εκδηλώσεων - 2ος όροφος)


περισσότερα...
 
Διάλεξη του Δρ. Πώλ Χάγουελ

 

Η διάλεξη του Δρ. Πώλ Χάγουελ, η οποία θα λάμβανε χώρα την 30.3.2018 για το θέμα: `Ιουδαίοι της Θεσσαλονίκης: Κληρονομιές του Παρελθόντος, Διαμόρφωση Παραδόσεων, Προκλήσεις για το Μέλλον.`θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, στο στ Αμφιθέατρο, στον 4ο όροφο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ώρα 11 το πρωί.

Η διάλεξη είναι ανοιχτή για το κοινό.


περισσότερα...
 
 
     
Αρχείο Αρθρων