20.03.2018
 

 

  NΕΑ > Αρθρα Αρχείο Αρθρων
Εκδήλωση προς τιμήν της Ντόνας Λίλιαν Καπόν

 

Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ι. Ράμπιν του Κοινοτικού Κέντρου της ΙΚΘ εκδήλωση προς τιμήν της ακούραστης εθελόντριας του Ελληνικού Εβραϊσμού και δωρήτριας σειράς σπάνιων αντικειμένων για το Μουσείο Ολοκαυτώματος,  κας Ντόνας Λίλιαν Καπόν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μωυσής Μαγρίζος, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών της ΙΚΘ (ZIV), κα. Λουκία Σαλτιέλ, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάς – Ισραήλ, κα. Γιάννα Παναγοπούλου ενώ αναγνώστηκε και μήνυμα του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών.

 

 

Για το τιμώμενο πρόσωπο και το πλούσιο έργο της μίλησαν η κα Χάνα Πίντο, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της ΙΚΘ (ομιλία), η κα Βεατρίκη Μαγρίζου, Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της ΙΚ Λάρισας (ομιλία) και η κα Ρεβέκκα- Λίλιαν Ταμπάχ (ομιλία).

Στην κα. Καπόν επιδόθηκε τιμητική πλακέτα και στον σύντομο χαιρετισμό της αφού ευχαρίστησε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων για την οργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας.

Το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε δεξίωση και συζήτηση μεταξύ των προσκεκλημένων.    


περισσότερα...
 
Μια βόλτα σε 125 εμπορικά κτίρια του κέντρου από το κινητό σου

Της Κικής Μουστακίδου, πηγή: http://parallaximag.gr/thessaloniki/mia-volta-se-125-emporika-ktiria-tou-kentrou-apo-to-kinito-sou

 

Μια ιδιαίτερη βόλτα στην «άγνωστη» εβραϊκή οικοδομική και αρχιτεκτονική ιστορία της Θεσσαλονίκης αποτελεί η ομώνυμη έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 7 Μαρτίου, στις 19.00, στο Εβραϊκό Μουσείο.

 

 

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά αποκαλυπτικά στοιχεία για τα 125 εμπορικά κτίρια, που ανεγέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από εβραίους ιδιοκτήτες την περίοδο μετά την πυρκαγιά του 1917 (1922-1930). Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου η ψηφιακή εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κάτοικο και επισκέπτη της πόλης να μάθει περισσότερα για τα συγκεκριμένα εβραιόκτητα κτίρια, που βρίσκονταν στους δρόμους Βενιζέλου, Ίωνος Δραγούμη, Εγνατία, Φράγκων, Βασιλέως Ηρακλείου, Πτολεμαίων, Δωδεκανήσου, Λέοντος Σοφού, Βαλαωρίτου κ.α., δηλαδή στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

 

«Περισσότερα από τα μισά κτίρια εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά με πολλές τροποποιήσεις. Επικεντρώσαμε την προσοχή μας σε μια περιοχή που ο κάτοικος της πόλης περνά κάθε μέρα. Στόχος είναι να προβάλουμε και την κοινωνική φυσιογνωμία των ανθρώπων που ανήγειραν τα κτίρια. Δεν ανήκαν σε 5-6 ανθρώπους, μιλάμε συνολικά για 80 διαφορετικούς ιδιοκτήτες στα 125 κτίρια», δήλωσε ο έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Χεκίμογλου.


περισσότερα...
 
Himmelweg (ο δρόμος για τον ουρανό)

Himmelweg (ο δρόμος για τον ουρανό)
του Juan Mayorga

 


Θέατρο Αυλαία
5 έως και 27 Μαρτίου
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στις 21:15


Το Himmelweg του Juan Mayorga σε σκηνοθεσία Χριστίνας Γυφτάκη θα παρουσιάσει τον Μάρτιο στο Θέατρο Αυλαία ο μη κερδοσκοπικός θεατρικός σύλλογος «Ουρανός με Αστέρια». Διεθνούς φήμης έργο δείχνει μια άλλη όψη του Ολοκαυτώματος, λιγότερο γνωστή, αλλά εξίσου τρομακτική.


περισσότερα...
 
Το Ισραήλ στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Ισραήλ συμμετέχει με τρεις τανίες στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

 

Σάββατο 10 Μαρτίου, ώρα 19:45, Αίθουσα Ολύμπιον, Ολύμπιον,
Πλ. Αριστοτέλους 10
The Oslo Diaries, 2017, 97’
των Mor Loushy και Daniel Sivan


περισσότερα...
 
 
     
Αρχείο Αρθρων