25.03.2017
 

 

  NΕΑ > Αρθρα Αρχείο Αρθρων
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα

στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

 

Παρατείνεται έως τις 23 Απριλίου 2017 η έκθεση Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Goethe-Institut Thessaloniki, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου και εγκαινιάστηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017.


 

Πρόγραμμα Παράλληλων Εκδηλώσεων

Πέμπτη 9 Μαρτίου, ώρα 18.00. Ξενάγηση σε ολόκληρο τον εκθεσιακό κύκλο (διάρκεια περίπου δύο ώρες). Η ξενάγηση θα γίνει από τους επιμελητές των εκθέσεων (Θούλη Μισιρλόγλου εκ μέρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκίμογλου εκ μέρους του Ε.Μ.Θ.)

 

Σάββατο 1 Απριλίου, ώρα 18.00.  Συναυλία μεσαιωνικής/σεφαραδίτικης μουσικής  με σύγχρονα εβραϊκά τραγούδια, με τη Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και το μουσικό σύνολο Codex-Κώδιξ σολίστ η Μαριάντζελα Χατζησταματίου διευθύνει ο Κωστής Παπάζογλου, διάρκειας μίας ώρας.

 

Πέμπτη 6 Απριλίου, ώρα 18.00. Ξενάγηση σε ολόκληρο τον εκθεσιακό κύκλο (διάρκεια περίπου δύο ώρες). Η ξενάγηση θα γίνει από τους επιμελητές των εκθέσεων (Θούλη Μισιρλόγλου εκ μέρους του Μ.Μ.Σ.Τ. και Ε. Χεκίμογλου εκ μέρους του Ε.Μ.Θ.)περισσότερα...
 
Η Κ.Ο.Θ. στο Μόναχο-Συναυλία μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (1943-45)

 

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μία ιστορική συναυλία στο Μόναχο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με πόρους του Ελληνογερμανικού ταμείου για το μέλλον, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και γίνεται σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Τον Μάρτιο του 1943 ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα συνολικά 19 τρένα, που μετέφεραν 46.091 Εβραίους Θεσσαλονικείς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μισή χιλιετία σεφαρδίτικης κληρονομιάς μίας ακμάζουσας κοινότητας της πόλης, κυριολεκτικά αφανίστηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Η Κ.Ο.Θ. τιμά τη μνήμη όσων δεν επέστρεψαν ποτέ με ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πρόγραμμα κορυφαίων Ελλήνων και Εβραίων δημιουργών. Η μουσική άλλωστε υπήρξε η παρηγορητική σύντροφος των μόλις 1.950 επιζώντων που γύρισαν από την κόλαση, τραγουδώντας στη διαδρομή «Περίμενέ με Θεσσαλονίκη».

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ώρα 20:00
Herkulessaal, Μόναχο

Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος
Σοπράνο: Μαρία Κωστράκη
Βιόλα: Χαρά Σειρά
Ακορντεόν: Κωνσταντίνος Ράπτης
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης (διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου)

Πρόγραμμα:
Gustav Mahler: Συμφωνία Νο.5, Adagietto
Betty Olivero: ‘Neharo’t, Neharo’t’, κοντσέρτο για βιόλα, ακορντεόν και ορχήστρα
Δημήτρης Μητρόπουλος: Ταφή
Γιάννης Κωνσταντινίδης: Δωδεκανησιακή σουίτα αρ.1
Μίκης Θεοδωράκης: Συμφωνία αρ.3, μέρος γ’

Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία         30 €
Εξώστης            20 €


Προπώληση εισιτηρίων:
Muenchen Ticket
www.muenchenticket.de
Τηλ. 0049 89 54818181


•    Με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη
•    Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας
•    Σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης

 

Το βίντεο της συνέντευξης τύπου:

https://youtu.be/NQP666TQX28


περισσότερα...
 
Bιβλιοπαρουσίαση και έκθεση

 

Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
και το ΕΒΡΑΪΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

σας προσκαλούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, ώρα 18:00 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, σε μια διπλή εκδήλωση, βιβλιοπαρουσίαση και έκθεση.


Α΄ μέρος
Παρουσίαση του τόμου

Εβραϊκές κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας
Οικονομία, κοινωνία, πολιτική, πολιτισμός


Eισαγωγή-επιμέλεια
¶ννα Μαχαιρά και Λήδα Παπαστεφανάκη


Ο τόμος περιλαμβάνει τα πρακτικά του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων (Ιωάννινα, 21-23.5.2015). Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ισνάφι».

Για τον τόμο θα μιλήσουν οι επιμελήτριές του, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Χασιώτης και ο κ. Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων.

Β΄ μέρος
Εγκαίνια της έκθεσης

ΝΥΦΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ
Εβραϊκοί γάμοι την επαύριον του Ολοκαυτώματος


Τη διετία 1945-1946, ανάμεσα στους 1.950 εβραίους που επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος και επέστρεψαν στη γενέθλια πόλη, τελέσθηκαν περίπου 200 γάμοι. Η έκθεση παρουσιάζει ένα σημαντικό δείγμα από τους γάμους αυτούς με φωτογραφίες των ζευγαριών από τα πιστοποιητικά που υποβλήθηκαν και πληροφορίες για τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Την έκθεση, που στηρίζεται σε ανέκδοτο αρχειακό υλικό, ετοίμασε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ως αυτοτελές τμήμα της εκθεσιακής παραγωγής του «Την επαύριον του Ολοκαυτώματος».


περισσότερα...
 
Δε σε ξέχασα ποτέ

2016-2017 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Δε σε ξέχασα ποτέ - Ναρ Λέων
Πρώτη Παρουσίαση: Θεσσαλονίκη, Μέγαρο Μουσικής, 31/03/2017

 

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Λέοντα Α. Ναρ «Δεν σε ξέχασα ποτέ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης του Κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Πόλεμος, Μετανάστευση, Προσφυγιά».

 

Μια μουσικοθεατρική παράσταση για έναν έρωτα που, μετά από πολλές περιπέτειες, αν και ανεκπλήρωτος, αναζητά δικαίωση. Μια παράσταση για τη ζωή μιας διάσημης τραγουδίστριας που τραγουδάει επί σκηνής 13 σεφαραδίτικα  και ρεμπέτικα τραγούδια, μερικά από τα οποία γνωρίζουμε, κυρίως, από την ελληνική εκδοχή τους («Μικρός αρραβωνιάστηκα», «Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει», «Μισιρλού» κά.).

Ένα έργο, που θυμίζοντας πώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε μετανάστες, τιμάει την ιστορία της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης και υπενθυμίζει πως στην πόλη αυτή κάποτε ζούσαν αδερφωμένοι Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Οθωμανοί.

Συγγραφέας: Ναρ, Λέων
Σκηνοθεσία: Σιώνας, Μιχάλης
Φωτισμοί: Πάλλας, Χάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Βλαχοπούλου, Λίλα
Οργάνωση παραγωγής: Λαμπροπούλου, Ναταλία
Σημείωση Καλλιτεχνικής Διανομής
Χάρης Πάλλας (Διδασκαλία κάμερας)
Κτίριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Θεσσαλονίκη, Μέγαρο Μουσικής (31/03/2017 - 02/04/2017)
TΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: Κανονικό 15€
ΖΩΝΗ Α & Β: Κανονικό 12€ - Εκπτωτικό: 10€ - Ομαδικό: 7€
ΖΩΝΗ Γ: Κανονικό: 10€ - Ομαδικό: 7€
Ομαδικό εισιτήριο ισχύει για κρατήσεις πάνω από 20 άτομα
Εκπτωτικό ισχύει για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και θεατές άνω των 65 ετών

περισσότερα...
 
 
     
Αρχείο Αρθρων