23.09.2018
 

 

  N >


να ακμη βμα προς την ανγερση του Μουσεου Ολοκαυτματος στη Θεσσαλονκη γινε χθες, 7.8.2018, καθς με απφασ του ο Υπουργς Οικονομικν Ευκλεδης Τσακαλτος ενκρινε την χρηματοδτηση κατασκευς του. Στην επιστολ του προς το Δμαρχο Θεσσαλονκης Γιννη Μπουτρη και τον πρεδρο της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δαυδ Σαλτιλ επαναλαμβνει τη βοληση της κυβρνησης για μπρακτη υποστριξη στην ανγερση του Μουσεου Ολοκαυτματος και κνει γνωστ πως στον προπολογισμ του 2019 θα προβλεφθε ποσ ως το 1/4 του προπολογισμο του ργου (υπολογζεται σε 23 εκ. ευρ). Να σημειωθε πως δη η γερμανικ κυβρνηση χει αποφασσει τη χρηματοδτηση του ργου με 10 εκ. ευρ και ανλογο ποσ θα διαθσει και το δρυμα Νιρχος. Ο χρος που ανεγερθε το Μουσεο αλλ και για το Μητροπολιτικ Πρκο που θα κατασκευαστε δπλα εναι παραχρηση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Πηγ: Ιστοσελδα myportal.gr, 8.8.2018

 


 

ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ Ι.Κ.Θ. & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

 

Σμφωνα με ανακονωση της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, `σε συνχεια επαφν του προδρου της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και προδρου του Κεντρικο Ισραηλιτικο Συμβουλου κ. Δαυδ Σαλτιλ, με Υπουργος της Ελληνικς Κυβρνησης αναφορικ με τη δημιουργα του Μουσεου Ολοκαυτματος Ελλδος στον χρο του Παλιο Σιδηροδρομικο Σταθμο της Θεσσαλονκης, ο υπουργς Οικονομικν κ. Ευκλεδης Τσακαλτος με επιστολ του στις 7/8/2018, γνωστοποησε τι το Υπουργεο Οικονομικν θα συνδρμει τις εργασες ανγερσης του Μουσεου Ολοκαυτματος με επιχοργηση μχρι και το να τταρτο του συνολικο κστους κατασκευς του ργου`.

 

 


...
 


 

 

Το Μουσεο Ευρωπακν Πολιτισμν (ΜΕΚ) του Βερολνου διοργνωσε ναν  πολιτιστικ μνα (9 Αυγοστου - 9 Σεπτεμβρου 2018) αφιερωμνο στη Θεσσαλονκη, με ττλο «Θεσσαλονκη -  Πτυχς μιας πλης». Στα πλασια της πρωτοβουλας αυτς πραγματοποιθηκε συζτηση με θμα «Θεσσαλονκη - Αναμνσεις των χαμνης «Ιερουσαλμ των Βαλκανων», την Πμπτη 23 Αυγοστου 2018. Την εκδλωση χαιρτισαν η διευθντρια του Μουσεου Elisabeth Tietmeyer, καθς και η λγα Δρσου, διευθντρια του γραφεου Θεσσαλονκης – Ελλδας του Ιδρματος Χινριχ Μπελ.

 


...
 Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος συμμετχει στο εθνικ πνθος και εκφρζει τη βαθτατη θλψη και την αμριστη συμπαρσταση του Ελληνικο Εβρασμο στους συγγενες των θυμτων, αλλ και στους τραυματες των πυρκαγιν που πληξαν τις περιοχς των Δμων Μαραθνα και Ραφνας.

Ευχμαστε να σταματσει η ανεπωτη αυτ τραγωδα που φησε πσω της ανθρπινες απλειες και ανυπολγιστες ζημις και λοι οι πληγντες να εναι υγιες και δυνατο για να αντιμετωπσουν αυτ την τραγικ καταστροφ.

Ανακονωση για τις πυρκαγις που πληξαν τη χρα εξδωσε το Ευρωπακ Εβρακ Συνδριο (EJC) στην οποα αναφρεται: «Το EJC συμπαραστκεται στην Ελλδα μετ τις καταστροφικς φωτις που μανονταν σε περιοχς της Αττικς με αποτλεσμα να χσουν τη ζω τους περισστεροι απ 70 νθρωποι. Εκ μρους των 42 Εβρακν Κοινοττων της Ευρπης, θρηνομε για αυτ την τραγικ απλεια τσων ανθρπων και εκφρζουμε τα ειλικριν συλλυπητρι μας στις οικογνειες των θυμτων. Οι σκψεις και οι προσευχς μας εναι για τον ελληνικ λα και ενθαρρνουμε λους σους ηρωικ συνβαλαν στις προσπθειες ρευνας και δισωσης».    

Επσης, σε ανακονωσ του στο twitter o Διευθνων Σμβουλος της Αμερικανικς Εβρακς Επιτροπς (AJC) David Harris επισημανει χαρακτηριστικ: «Η AJC υποστηρζει τις προσπθειες αρωγς προς την Ελλδα. Καλ και λλους να πρξουν το διο. Τσες πολλς ζως χθηκαν εξαιτας των πυρκαγιν. Τσες πολλςοικογνειες υποφρουν. Τσα πολλ σπτια καταστρφηκαν. Ας κνουμε ,τι μπορομε για να συμπαρασταθομε στους λληνες φλους μας».

Μνυμα συμπαρστασης απστειλε στον πρεδρο του ΚΙΣΕ κ. Δαυδ Σαλτιλ, η Ισραηλιν βουλευτς κα Αγιλετ Ναχμα, πρεδρος της Ισραηλινς Κοινοβουλευτικς Ομδας Φιλας Ελλδας – Ισραλ, το οποο αναφρει: «Φλε μου Δαυδ, οι καρδις μας εναι κοντ στον ελληνικ λα αυτ την τρομερ στιγμ».

Τη συμπαρστασ τους στην Ελλδα εξφρασαν με μηνματ τους πολλο ξνοι ηγτες μεταξ των οποων και ο Πρεδρος του Ισραλ Ρεουβν Ρβλιν, ο οποος απστειλε στον Πρεδρο της Δημοκρατας κ. Προκπη Παυλπουλο συλλυπητριο μνυμα.

Αθνα, 25 Ιουλου 2018

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ


...
 
B

 

10/7/2018-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης εκφρζει τη λπη της και καταδικζει με τον πλον κατηγορηματικ τρπο τη βεβλωση του Μνημεου που γινε στις 10.7.2018 εντς της Πανεπιστημιοπολης του ΑΠΘ απ αγνστους, 12 ημρες μετ την πιο πρσφατη βεβλωση του Μνημεου Ολοκαυτματος.

Η βεβλωση αποτελε προσβολ προς το Μνημεο αυτ που ανεγρθη για να τιμσει και να επαναφρει στη μνμη λων τους φοιτητς του ΑΠΘ – Εβραους το θρσκευμα – που χθηκαν στα Ναζιστικ στρατπεδα. Να συνδσει τη τρχουσα εικνα του χρου με την ιστορα της για να υπενθυμσει προς κθε κατεθυνση την παρξη για αινες του παλαιο Εβρακο Νεκροταφεου που καταστρφηκε απ τους Ναζ και τους συνεργτες τους το 1942. Ταυτχρονα το εξαιρετικ αυτ λυπηρ γεγονς εναι μγιστη ασβεια για το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης, χρο Παιδεας, διαμρφωσης χαρακτρων και συνειδσεων.

Το ργο των ατμων αυτν επιβεβαινει πως οι απαρατητες και  επιτυχημνες προσπθειες που γνονται απ την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, σε συνεργασα με τις Αρχς και τους φορες της πλης και της Πατρδας μας για την καταπολμηση του ρατσισμο του αντισημιτισμο, της μισαλλοδοξας και του φανατισμο και την παρλληλη ανδειξη και προβολ της ιστορας της Θεσσαλονκης και των πτυχν της μακραωνης παρουσας των Εβραων κατοκων της, ενοχλον.

 

 


 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΣ ΒΕΒΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

http://www.voria.gr/article/siriza-aftoapokaloumeni-patriotes-vevilosan-to-evraiko-mnimio
ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Ακμη να κροσμα φασιστικς επιθετικτητας ρθε να προστεθε στο τεταμνο κλμα που χει δημιουργηθε τις τελευταες εβδομδες στη Θεσσαλονκη απ ακροδεξις ομδες με αφορμ τη Συμφωνα των Πρεσπν», σημεωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθτοντας «πως αυτν τη φορ οι αυτοαποκαλομενοι "πατριτες" βεβλωσαν το Εβρακ Μνημεο που βρσκεται μσα στο ΑΠΘ πετντας μπογις και γρφοντας συνθματα».

«Δηλνουμε πως δε θα ανεχτομε καμα μορφ εθνικιστικς μισαλλοδοξας και δε θα επιτρψουμε την επιστροφ σε σκοτεινς σελδες της Ιστορας και καλομε ενωμνο τον δημοκρατικ κσμο να αντιδρσει», καταλγει η ανακονωση του ΣΥΡΙΖΑ.http://www.patranews.gr/ellada/thessaloniki-anakoinosi-tis-dioikoysas-epitropis-tis-neas-dimokratias-gia-ti-vevilosi-toy
ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «Οι ββηλοι, αυτο που προβησαν σε ασεβες πρξεις και καταστροφς του Εβρακο Μνημεου στο ΑΠΘ, δεν χουν θση στην πλη και στην κοινωνα μας», αναφρει σε ανακονωσ της η Διοικοσα Επιτροπ Θεσσαλονκης της Νας Δημοκρατας.
«Ας σταματσουν λοι, απ λες τις πλευρς, να ρχνουν λδι στη φωτι του εθνικισμο και της μισαλλοδοξας. Ας σταματσουν λοι, που ο καθνας με το δικ του τρπο προκαλε, να προσβλλουν τον πατριωτισμ, την πστη και την υπερηφνεια των κατοκων της Θεσσαλονκης μας», καταλγει η ανακονωση.http://www.auth.gr/news/press/25671
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σμερα γνωστοι βεβλωσαν το μνημεο του εβρακο νεκροταφεου στην Πανεπιστημιοπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστσαμε μεσα τη ζημι και καταδικζουμε την απαρδεκτη πρξη. Στο Αριστοτλειο Πανεπιστμιο διδσκουμε και εφαρμζουμε την ανοχ στη διαφορετικτητα και τη συμβωση με τον "λλο". Ο θρησκευτικς φανατισμς και η μισαλλοδοξα δεν προσφρουν λσεις αλλ αποτελον το πρβλημα. Λσεις προσφρουν η μρφωση και η παιδεα.

Θα συνεχσουμε να αγωνιζμαστε για καλτερη παιδεα και για μια πιο ανεκτικ κοινωνα.https://thessaloniki.gr/anakoinwsi-dioikisis-bebilwsi-mnhmeio-olokaftwmatos-auth/
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Διοκηση του Δμου Θεσσαλονκης βρσκεται στη δυσρεστη θση να εκφρσει για δετερη φορ μσα σε διστημα μλις δο εβδομδων τον ντονο αποτροπιασμ της και την απερφραστη καταδκη της για τη βεβλωση, αυτ τη φορ, του Εβρακο Μνημεου του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης.

Η βεβλωση του Μνημεου που θυμζει τι το διο το πανεπιστμιο της πλης χτστηκε πνω στο ξεριζωμνο νεκροταφεο των Εβραων συμπολιτν μας αποτελε μγιστη προσβολ χι μνο στη μνμη των Εβραων συμπολιτν μας που χθηκαν στο Ολοκατωμα, αλλ κυρως στην δια τη συλλογικ μνμη και την ιστορα της πλης.

Για ακμη μια φορ η Διοκηση του Δμου Θεσσαλονκης δηλνει τι το μσος και η ρατσιστικ βα που οδγησαν το χρι των δραστν δεν αρμζουν στη Θεσσαλονκη, την πλη που θα φιλοξενσει το Μουσεο Ολοκαυτματος Ελλδας ως να μνημεο παγκσμιας αναφορς κατ του ρατσισμο. Δεν αρμζουν, επσης, στην πλη που σφζει απ επισκπτες απ λο τον κσμο, που αποτελε τουριστικ προορισμ ακριβς χρη στην πλοσια ιστορα της και στον πολυπολιτισμικ χαρακτρα της.

Η πλωση που κυριαρχε στην κεντρικ πολιτικ σκην και στη χρα ολκληρη το τελευταο διστημα με αφορμ θματα εξωτερικς πολιτικς που απασχολον την δημσια ατζντα, οπλζει ακραους και περιθωριακος που βρσκουν ευκαιρα να πλξουν την δια τη δημοκρατα, αλλ και την ανοικτ και ανεκτικ κοινωνα. Ο ρατσισμς, η μισαλλοδοξα, η βα κθε εδους, οι βανδαλισμο και οι προσβλητικς βρεις απναντι σε κθε τι διαφορετικ, η απουσα ανοχς και αποδοχς του λλου, εναι στοιχεα που χαρακτηρζουν την κρση, οικονομικ και κοινωνικ, που ταλαιπωρε τη χρα εδ και χρνια. μως, δεν πρπει να περσουν, δεν πρπει να γνουν ανεκτ, οι νοχοι πρπει να βρεθον και να τιμωρηθον.


...
 


Τη συμμετοχ του Δμου Θεσσαλονκης ως ιδρυτικο μλους στην υπ σσταση Διεθν νωση μη κερδοσκοπικο χαρακτρα (Association Internationale Sans But Lucratif) με την επωνυμα «Μουσεο Ολοκαυτματος Ελλδος», ενκρινε το Δημοτικ Συμβολιο Θεσσαλονκης, την Δευτρα  2 Ιουλου 2018, στη διρκεια της 18ης τακτικς συνεδρασης. Στο πλασιο της συνεδρασης πραγματοποιθηκε παρουσαση του ργου, με αναφορς στη σημασα της υλοποησς του, στις μελτες βιωσιμτητας, καθς και στα στδια που θα πρπει να ακολουθηθον.

 

 

Ο Δμαρχος, Γιννης Μπουτρης, στην τοποθτησ σου εστασε στον ρλο του Μουσεου Ολοκαυτματος για την πλη αλλ και στη διεθν απχησ του: «Το Μουσεο θα συμβλει αποφασιστικ στην ανδειξη του πολυπολιτισμικο παρελθντος της πλης και των εβρακν κοινοττων λης της χρας και στην αναβθμιση της Θεσσαλονκης, ως τουριστικο και εκπαιδευτικο προορισμο. Παρλληλα, η δημιουργα πρκου μνμης και του μητροπολιτικο πρκου θα αναβαθμσει το ‘αδικημνο’ τμμα της δυτικς Θεσσαλονκης. Η πλη μας οφελει να γνωρζει την ιστορα της.

»Με τη συνεργασα των πανεπιστημων, των εκπαιδευτικν και ερευνητικν φορων, ο χρος θα λειτουργσει ως βιωματικ κντρο εκπαδευσης, κυρως νων ανθρπων, για τις αξες της ανεκτικτητας, της συνπαρξης με τη διαφορετικτητα, αλλ και τη διαχεριση συμπεριφορν βας και ρατσισμο. Επιπλον κρνεται ιδιατερα σημαντικ η ανδειξη του Μουσεου, ως κντρου παγκσμιας εμβλειας για τη μελτη της σεφαραδτικης κοιντητας, καθς δεν υπρχουν αντστοιχα κντρα παγκοσμως, πως επσης η δυναττητα που θα παρχει για συλλογ και μελτη των αρχεων της εβρακς κοιντητας που βρσκονται διασκορπισμνα στον κσμο, αλλ και η διοργνωση διεθνν συνεδρων και εκδηλσεων που αφορον στο Ολοκατωμα και στην προσπιση των ανθρωπνων δικαιωμτων».

Ο Γιννης Μπουτρης παρθεσε τις εκτιμσεις του προπολογισμο για την ανγερση και τον εξοπλισμ του Μουσεου, που ανρχεται περπου στα 23.000.000€, συμπεριλαμβανομνης της μουσειολογικς μελτης και της εφαρμογς της και κατληξε: «Η χρηματοδτηση εναι εξασφαλισμνη, εν χουμε θετικς ενδεξεις απ επαφς που χουν δη πραγματοποιηθε για ιδιωτικς δωρες και χορηγες που θα καλψουν το κστος της λειτουργας του».

Τη μελτη βιωσιμτητας του Μουσεου, που εκπονθηκε απ την εταιρεα Deloitte, παρουσασε η εκπρσωπς της, Χριστνα Αμοιραδκη, σμφωνα με την οποα η επισκεψιμτητ του αναμνεται να ξεπερσει περπου τα 116.000 τομα σε βθος πενταετας, εν θα απασχοληθον σε αυτ περ τους 33 εργαζμενους.

Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, Δαυδ Σαλτιλ, χαρακτρισε την παρξη του Μουσεου ως ευκαιρα για τη Θεσσαλονκη. «Το Μουσεο ανκει στην πλη, χι μνο γιατ οι Εβραοι την αγπησαν με την καρδι τους, αλλ και για το θλιβερ γεγονς του Ολοκαυτματος. Οι 50.000 νεκρο Εβραοι τιμνται σμερα και οφελουμε να συνεχσουμε τις προσπθεις μας προς αυτ την κατεθυνση. Η δρυσ του εναι σημαντικ κυρως για τη διδασκαλα των νων, προκειμνου να αποφευχθον στο μλλον ζητματα κατλυσης της δημοκρατας, εναι μνημεο εναντον του ρατσισμο και του αντισημιτισμο. Εχομαι στην ιστορα του κσμου να μην ξανασυμβον και αναπαραχθον ττοια φαινμενα».

Ο Αντιπρεδρος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανσιος Σχζας, αναφερμενος στη φση υλοποησης του ργου διευκρνισε: «χουν ξεκινσει οι πρδρομες εργασες σχετικ με την αρχαιολογα και τις γεωτεχνικς μελτες, για τις οποες σντομα θα διενεργηθε και διαγωνισμς και ελπζουμε, εντς του 2019, να εμαστε τοιμοι προκειμνου να προχωρσουμε και στις διαδικασες υλοποησης του ργου κατασκευς του Μουσεου».

Πηγ: dailythess.gr, 2.7.2018


...