19.08.2017
 

 

  NΕΑ > Ειδήσεις Αρχεία Νέων
ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ κ. ΜΠΕΝΤΖΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΩΝ

 

Με το τραγούδι «Yerushalayim shel zahav» η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε στις 15.6.2017, στη Συναγωγή Μοναστηριωτών, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τη σύζυγό του Σάρα.


«Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτό το αρχιτεκτονικό διαμάντι που συμβολίζει την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης» δήλωσε κατά την άφιξή του.


Τον κ.  Νετανιάχου καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στην διαχρονική ιστορική διαδρομή των Εβραίων στην Ελλάδα, τη σπουδαιότητα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, την τεράστια καταστροφή που υπέστη την περίοδο του Ολοκαυτώματος, αλλά και στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι επιζώντες για να αναβιώσουν την Κοινότητα από τις στάχτες και να την καταστίσουν και πάλι ζωντανό κομμάτι της πόλης.

 


περισσότερα...
 
Επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης προς τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ ¶νθιμο

Προς
Τον Παναγιότατο
Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
κ.κ ¶νθιμο
Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
Βογατσικού 7
546 22 Ενταύθα

Θεσσαλονίκη 28/03/2017

 

Παναγιότατε,

 

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τη συνάντηση που πραγματοποιήσατε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νικόλαο Μιχαλολιάκο.

 

Θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό γεγονός, ο ανώτατος ιεράρχης της πόλης και ποιμένας των ορθόδοξων χριστιανών συμπολιτών μας, να υποδέχεται και να συνδιαλέγεται με ένα άτομο που έχει τοποθετηθεί δημοσίως αρνούμενος το ιστορικό γεγονός του Ολοκαυτώματος, έχοντας επανειλημμένα εκφέρει ακραία μισαλλόδοξες θέσεις αλλά και το θαυμασμό του προς την Ναζιστική ιδεολογία που το 1943 οδήγησε 50.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς στα κρεματόρια των στρατοπέδων ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου.

 

Με τιμή,

 

Για το Κοινοτικό Συμβούλιο

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ


περισσότερα...
 
Συναντήσεις στην Αθήνα αναφορικά με την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

 

Στις 29.03.2017 ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης είχαν συναντήσεις στην Αθήνα αναφορικά με την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την πρώτη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους κ.κ. Σαλτιέλ και Μπουτάρη, χαρακτήρισε απόδοση τιμής το μουσείο του Ολοκαυτώματος, υπογραμμίζοντας πως το μουσείο θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, με τον κ. Μπουτάρη να συμπληρώνει πως η Θεσσαλονίκη λεγόταν Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων.

Μετά την ενδελεχή συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Σχίζας, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει να ληφθούν οι άδειες και θα προχωρήσει το Μουσείο, ένα έργο το οποίο στηρίζει.

Συνάντηση με κεντρικό θέμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκε επίσης αμέσως μετά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.  Αμφότεροι οι κ.κ. Σαλτιέλ και Μπουτάρης δήλωσαν ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε θετικός να βοηθήσει σε όλα όσα πρέπει να γίνουν νομοθετικά ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να προχωρήσει η κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος.


περισσότερα...
 
ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 

Στις 19.03.2017 πραγματοποιήθηκε η ετήσια πορεία μνήμης με αφορμή την συμπλήρωση74 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που μετέφερε τους Θεσσαλονικείς Εβραίους στο στρατόπεδο ¶ουσβιτς - Μπιρκενάου.
Εκατοντάδες πολίτες περπάτησαν από την πλατεία Ελευθερίας και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μέχρι τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Στην κορυφή της πορείας τέθηκαν μαθητές από το Ισραήλ με πλακάτ, που ανέφεραν «Ποτέ Ξανά», καθώς και σχολεία της πόλης, ενώ συμμετείχε πλήθος εκπροσώπων των Αρχών της πόλης.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ο οποίος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ παραβρέθηκαν υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, βουλευτές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, οι ραβίνοι της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και των άλλων Ισραηλιτικών Κοινοτήτων της Ελλάδος επιζήσαντες, απόγονοι των θυμάτων του ναζισμού, κ.ά.


περισσότερα...
 
Συναυλία προς τιμήν της Μνήμης των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

 

Στις 10.3.2017 η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τη συναυλία της στη Herkulessaal του Μονάχου τίμησε, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα μουσικής της Ευρώπης, τους Εβραίους Θεσσαλονικείς που βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στα κολαστήρια των Ναζί.

Η συναυλία εξελίχθηκε, καθ’ όλη τη διάρκειά της, μέσα σε έντονα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, με πλούσιες συγκινήσεις που προσέφεραν τα σπουδαία έργα των Μάλερ και της (παρούσας στη συναυλία) Ολιβέρο στο πρώτο μέρος, καθώς και των Μητρόπουλου, Κωνσταντινίδη και Θεοδωράκη στο δεύτερο, καταλήγοντας σε μία αποθέωση στο τέλος, η οποία μετατράπηκε σε ένα καθολικό standing ovation, μετά το bis με μουσική από την ταινία ‘Η Λίστα του Σίντλερ’.

Με αυτό τον εντυπωσιακό τρόπο επιβράβευσε το κοινό του Μονάχου τους μουσικούς της ορχήστρας, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της και μαέστρο της συναυλίας Γεώργιο Βράνο, τους σολίστες Μαρία Κωστράκη (σοπράνο), Χαρά Σειρά (βιόλα), Κωνσταντίνο Ράπτη (ακορντεόν), καθώς και τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης με την Μαίρη Κωνσταντινίδου, για την υπέροχη αυτή μουσική βραδιά που τους χάρισαν.

 

 
Την εκδήλωση προλόγισαν ο Dr. Markus Ederer, Υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου. Τη συναυλία τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ¶νω Βαυαρίας κ. Andrea Degl, o Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Walter Stechel, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στο Μόναχο κ. Anthony Miranda, ο Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στο Μόναχο κ. Dan Shaham, ο Πρόεδρος της Israelitische Kultusgemeinde Μονάχου και ¶νω Βαυαρίας κ. Ariel Kligman, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, η Διευθύντρια του KZ-Gedenkstätte Dachau Dr. Gabriele Hammermann, ο Πρωτοπρεβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Μονάχου Dr. Karl Huber, ο Πρόεδρος του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Albrecht Broemme και ο Αρχηγός της Αστυνομίας του Μονάχου κ. Rudolf Scharf.

Την παρουσίαση της τελετής έναρξης έκανε η κ. Φανή Αθέρα.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με πόρους από το Γερμανο-Ελληνικό Ταμείο για το Μέλλον, τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και έγινε σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.


περισσότερα...
 
 
   
Αρχεία Νέων