25.03.2017
 

 

  N >
50.000

 

Στις 10.3.2017 η Κρατικ Ορχστρα Θεσσαλονκης με τη συναυλα της στη Herkulessaal του Μονχου τμησε, σε να απ τα σημαντικτερα κντρα μουσικς της Ευρπης, τους Εβραους Θεσσαλονικες που βασανστηκαν και χασαν τη ζω τους στα κολαστρια των Ναζ.

Η συναυλα εξελχθηκε, καθ’ λη τη διρκει της, μσα σε ντονα φορτισμνη συναισθηματικ ατμσφαιρα, με πλοσιες συγκινσεις που προσφεραν τα σπουδαα ργα των Μλερ και της (παροσας στη συναυλα) Ολιβρο στο πρτο μρος, καθς και των Μητρπουλου, Κωνσταντινδη και Θεοδωρκη στο δετερο, καταλγοντας σε μα αποθωση στο τλος, η οποα μετατρπηκε σε να καθολικ standing ovation, μετ το bis με μουσικ απ την ταινα ‘Η Λστα του Σντλερ’.

Με αυτ τον εντυπωσιακ τρπο επιβρβευσε το κοιν του Μονχου τους μουσικος της ορχστρας, τον καλλιτεχνικ διευθυντ της και μαστρο της συναυλας Γεργιο Βρνο, τους σολστες Μαρα Κωστρκη (σοπρνο), Χαρ Σειρ (βιλα), Κωνσταντνο Ρπτη (ακορντεν), καθς και τη Μικτ Χορωδα Θεσσαλονκης με την Μαρη Κωνσταντινδου, για την υπροχη αυτ μουσικ βραδι που τους χρισαν.

 

 
Την εκδλωση προλγισαν ο Dr. Markus Ederer, Υφυπουργς Εξωτερικν της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας και η Ελληνδα Υπουργς Πολιτισμο και Αθλητισμο κ. Λυδα Κονιρδου. Τη συναυλα τμησαν ακμη με την παρουσα τους, μεταξ λλων, η Αντιπρεδρος της Κυβρνησης νω Βαυαρας κ. Andrea Degl, o Γενικς Πρξενος της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας στη Θεσσαλονκη Dr. Walter Stechel, η Γενικ Πρξενος της Ελλδας στο Μναχο κ. Παναγιτα Κωνσταντινοπολου, ο Γενικς Πρξενος των Η.Π.Α. στο Μναχο κ. Anthony Miranda, ο Γενικς Πρξενος του Ισραλ στο Μναχο κ. Dan Shaham, ο Πρεδρος της Israelitische Kultusgemeinde Μονχου και νω Βαυαρας κ. Ariel Kligman, ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης κ. Δαυδ Σαλτιλ, η Διευθντρια του KZ-Gedenkstätte Dachau Dr. Gabriele Hammermann, ο Πρωτοπρεβτερος του Οικουμενικο Θρνου π. Απστολος Μαλαμοσης, ο Πρεδρος του Συνταγματικο Δικαστηρου του Μονχου Dr. Karl Huber, ο Πρεδρος του Πυροσβεστικο Σματος κ. Albrecht Broemme και ο Αρχηγς της Αστυνομας του Μονχου κ. Rudolf Scharf.

Την παρουσαση της τελετς ναρξης κανε η κ. Φαν Αθρα.

Η συναυλα πραγματοποιθηκε με την υποστριξη του Υπουργεου Εξωτερικν της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας, με πρους απ το Γερμανο-Ελληνικ Ταμεο για το Μλλον, τλεσε υπ την αιγδα του Υπουργεου Εξωτερικν της Ελληνικς Δημοκρατας και γινε σε συνεργασα με την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης.


...
 


Παραθτουμε το συνοπτικ πργραμμα των εκδηλσεων μνμης που διοργαννονται στις 18, 19 και 20 Μαρτου 2017 απ τον Δμο Θεσσαλονκης την Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης το Αριστοτλειο Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης, το Πανεπιστμιο Μακεδονας και το Αλεξνδρειο Τεχνολογικ δρυμα Θεσσαλονκης.

 

 

Σββατο 18 Μαρτου 2017, ρα 19:00  

Αμφιθατρο Τελετν Πανεπιστημου Μακεδονας (Εγνατα 156, Θεσσαλονκη)

Συναυλα Μνμης με τα μουσικ σχματα του Πανεπιστημου Μακεδονας, τη Χορωδα της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης, το φωνητικ σνολο ‘Εν Χορ’, τη Να Χορωδα Δμου Καλαμαρις, το Concerto Quartet και τη σολστ Αγγελικ Καθαρου, διευθνει ο Κωστς Παπζογλου.

Σε ζωνταν μετδοση μσω του: http://livestream.uom.gr/livestream/event2.htm

 

Κυριακ 19 Μαρτου 2017

Πορεα Μνμης για τη συμπλρωση 74 χρνων απ την αναχρηση του πρτου συρμο για το στρατπεδο ουσβιτς-Μπιρκενου.

 

11.15-11.30     Συγκντρωση στην Πλατεα Ελευθερας

11.30-12.35     Πορεα Μνμης

12.40-13.30     Τελετ στον Παλαι Σιδηροδρομικ Σταθμ

Χαιρετισμο

Κεντρικ ομιλα: Δρ. Ρκα Μπενβενστε, καθηγτρια Τμματος Ιστορας, Αρχαιολογας και Κοινωνικς Ανθρωπολογας, Πανεπιστημου Θεσσαλας.

Μουσικ σνολο Cresendo & Χορωδα Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης

Δευτρα 20 Μαρτου 2017, ρα 18:00  

Φουαγι Δημαρχεου Θεσσαλονκης (Βασ. Γεωργου 1Α)

 

Εγκανια κθεσης βιβλου με ττλο: “Μαρτυρες και ιστορικ δοκμια για την Εβρακ γενοκτονα”.

 

ναρξη με ομιλα της Ιστορικο, κυρας Ρνας Μλχο  με θμα «Ιστορικ ρευνα και μνμη ως τρπος ζως».

 

Στην κθεση θα παρουσιαστον βιβλα απ τη Συλλογ Shoah της Κεντρικς Βιβλιοθκης του Αριστοτελεου Πανεπιστημου Θεσσαλονκης και της Δημοτικς Βιβλιοθκης Θεσσαλονκης.

 

Διρκεια κθεσης 20.3.2017 ως 30.3.2017...
 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

 

Στις 16.2.2017 εκπρσωποι της ηγεσας του Ελληνικο Εβρασμο και συγκεκριμνα ο πρεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ κ. Δαυδ Σαλτιλ, ο Β αντιπρεδρος του ΚΙΣΕ κ. Βκτωρ Ι. Ελιζερ και ο γενικς γραμματας του ΚΙΣΕ κ. Μωυσς Ελισφ συναντθηκαν με τον υπουργ Παιδεας καθηγητ κ. Κστα Γαβργλου και τον γενικ γραμματα του υπουργεου Παιδεας κ. Γιργο Καλατζ.

Κατ τη συνντηση συζητθηκαν θματα κοινο ενδιαφροντος, πως η ανγερση του Μουσεου Ολοκαυτματος και Εκπαιδευτικο Κντρου για τα Ανθρπινα Δικαιματα στη Θεσσαλονκη, το οποο θα συμβλει σημαντικ στη διατρηση της μνμης του Ολοκαυτματος, θα δσει να θηση στα εκπαιδευτικ προγρμματα και θα ανανεσει το ενδιαφρον της εκπαιδευτικς κοιντητας και του κοινο, ο αντισημιτισμς και οι τρποι αντιμετπισς του, τα εκπαιδευτικ προγρμματα του υπουργεου Παιδεας με θμα την ιστορα του Ολοκαυτματος, καθς και η επιστροφ των Αρχεων της Ι.Κ. Θεσσαλονκης απ τη Ρωσα.

 

 


 

Aντισημιτισμς, το αποτρπαιο πρσωπ του στην Ελλδα


13.02.2017, Πηγ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Στις 27 Ιανουαρου του 1945, τα σοβιετικ στρατεματα φτασαν ως απελευθερωτς στο στρατπεδο του Αουσβιτς στην Πολωνα. Βρκαν 7.000 κρατουμνους, πολλο στο ριο ανμεσα στη ζω και στον θνατο, καθς και τνους απ γυναικεα μαλλι, οδοντικ σφραγσματα χωρς τον χρυσ και παιδικ ροχα. Εκε ταν και λες οι απτς αποδεξεις για τον τρπο με τον οποον οργανθηκε με βιομηχανικ αρτιτητα ο μαζικς αφανισμς ξι συνολικ εκατομμυρων Ευρωπαων Εβραων, ανμεσα στους οποους και να εκατομμριο παιδι.

Απ το 2002, το Συμβολιο της Ευρπης επλεξε την 27η Ιανουαρου ως την Ημρα Μνμης των Εβραων Μαρτρων και η ελληνικ Βουλ με ομφωνη απφασ της  το 2004 επσης επλεξε την ημερομηνα αυτ για να μνημονεει τους Ελληνες Εβραους που πεσαν θματα του ναζιστικο ζυγο. Κατ τη διρκεια του Β Παγκοσμου Πολμου, η χρα μας χασε το 87% του εβρακο της πληθυσμο, πληρνοντας βαρτατο φρο αματος.

Θα περμενε κανες τι η Ελλδα που συμμετεχε σθεναρ στην αντσταση, θα κρατοσε ζωνταν τη μνμη των θηριωδιν. Και μως χι. Μια ρευνα που εκπνησε το Πανεπιστμιο Μακεδονας στα τλη του περασμνου Δεκεμβρου, σε δεγμα 1.000 ατμων, μας φρνει αντιμτωπους με μια σοκαριστικ αλθεια: στην ερτηση αν ταν θετικ εξλιξη (sic) η εξντωση των Ελλνων Εβραων, περπου το 40% των ερωτηθντων απαντ τι ταν θετικ, σχεδν θετικ ουδτερη, εν στην ερτηση εν πρπει να αφσουμε πσω μας το Ολοκατωμα, πλι να 25% απαντ θετικ. Αξζει να τονσει κανες τι τα ποσοστ των νων ανθρπων που εξφρασαν ττοιες απψεις ταν πολ μεγλα.


...
 
E .

Ομοσπονδιακ  Υπουργεο Εξωτερικν

 

 

 

 

Προς τον

Πρεδρο της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης κριο Δαυδ Σαλτιλ

Βασ. Ηρακλεου 26, 1ος ροφος 54 624 Θεσσαλονκη, Ελλδα

 

Δρ Φρανκ-Βλτερ Στινμαερ Ομοσπονδιακς Υπουργς Εξωτερικν Μλος της Ομοσπονδιακς Κτω Βουλς

 

Βερολνο, 21η  Δεκεμβρου 2016

 

 

Αξιτιμε κριε Σαλτιλ!

 

Σας ευχαριστ θερμ για την εξαιρετικ φιλικ υποδοχ που μου επιφυλξατε στην Ισραηλιτικ Κοιντητα της Θεσσαλονκης κατ την επσκεψ μου στην Ελλδα την 4η Δεκεμβρου.

 

Η ανακρυξ μου σε επτιμο μλος της κοιντητς  σας με γεμζει  με μεγλη χαρ,  αλλ και με ταπεινοφροσνη μπροστ στα τρομερ εγκλματα που διπραξαν οι Γερμανο εις βρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας  της Θεσσαλονκης.

 

Η τιμ που μου κνατε, αποτελε τσο για  εμνα προσωπικ,  σο  και για  τις  συνεργτιδες και τους συνεργτες μου στο Υπουργεο Εξωτερικν της Ομοσπονδιακς Δημοκρατας της Γερμανας κνητρο στε να συνεχσουμε αμεωτα τις προσπθεις μας για την επεξεργασα του παρελθντος μας, την ειλικριν διατρηση της μνμης, την κοιν μνημνευση καθς και για να κοιν, ειρηνικ,  μλλον στην  Ευρπη.

 

Με συγκνησε βαθι το γεγονς τι ειδικ η Ισραηλιτικ  Κοιντητα της  Θεσσαλονκης, η οποα σχεδν αφανστηκε απ την εθνικοσοσιαλιστικ τρομοκρατα, τενει στη σημεριν Γερμανα χερα συμφιλωσης.

 

Το τι μου δθηκε η ευκαιρα να συμμετσχω στα εγκανια της  κθεσης  «Διαιρεμνες Μνμες», αυτ την πρτη συνεργασα ελληνικν και γερμανικν μουσεων στο πνω σκοτειντερο  κεφλαιο  του κοινο  μας παρελθντος,  με χαροποησε ιδιατερα.

 

Εχομαι η συνεργασα αυτ να αποτελε την απαρχ μνο μιας ολκληρης σειρς κοινν δρσεων κατ της λθης και υπρ της ενοποησης των λαν στην Ευρπη.

 

Με φιλφρονες χαιρετισμος,

δικς σας

 

 


...
 


 

 

Στις 29.01.2017 πραγματοποιθηκε στο λιμνι της Θεσσαλονκης η εκδλωση για την Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος. Το παρν στις εκδηλσεις μνμης δωσε πλθος κσμου. Μεταξ λλων παρστησαν ο αναπληρωτς υπουργς Εθνικς μυνας, Δημτρης Βτσας ως εκπρσωπος της Κυβρνησης, η Πρσβης του Ισραλ Ιρτ Μπεν-μπα, ο Περιφερειρχης Απστολος Τζιτζικστας, η Αντιπεριφεριρχης Μητροπολιτικς Εντητας Θεσσαλονκης Βολα Πατουλδου, ο δμαρχος Θεσσαλονκης, Γιννης Μπουτρης, ο Γενικς Πρξενος της Ρουμανας και εκπρσωπος της προεδρεουσας χρας του οργανισμο International Holocaust Remembrance Alliance (I.H.R.A.), Dr. Martin Ladislau Salamon, ο δμαρχος Νεπολης - Συκεν, Σμος Δανιηλδης, βουλευτς της ΝΔ, βουλευτς του ΣΥΡΙΖΑ και πλθος εκπροσπων των αρχν της πλης και του διπλωματικο σματος.

 


...