22.03.2019
 

 

  N >


 

 


Την απερφραστη καταδκη της εκφρζει η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης για τη βεβλωση του Μνημεου που δημιουργθηκε στο Αριστοτλειο Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης σε ανμνηση του παλαιο εβρακο νεκροταφεου.

Η ΙKΘ τονζει τι «εναι χρος της κοινωνας και των Αρχν να εντοπσουν, να καταδεξουν και να περιθωριοποισουν τους δρστες και τους ομοδετες τους».

Αναλυτικ η ανακονωση

Για δετερη φορ μσα σε ναν μνα να εβρακ μνημεο γνεται στχος βανδλων. Αυτ τη φορ ταν η σειρ του Μνημεου που δημιουργθηκε στο Αριστοτλειο Πανεπιστμιο Θεσσαλονκης σε ανμνηση του παλαιο εβρακο νεκροταφεου, της μεγαλτερης εβρακς νεκρπολης της Ευρπης με πνω απ 300.000 τφους, που στεκε εκε για αινες και ισοπεδθηκε το 1942. γνωστοι, χθες, σε μια πρξη πρωτοφανος βας κυριολεκτικ το κατστρεψαν, διαλοντας λες τις μαρμρινες πλκες που το απρτιζαν.

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα και εκφρζει τον αποτροπιασμ της για το γεγονς. Καλομε την Πολιτεα και την κοινωνα εν γνει, να συστρατευθον στον αγνα μας για την καταπολμηση του αντισημιτισμο, της μισαλλοδοξας και του σκοταδισμο. Εναι χρος της κοινωνας και των Αρχν να εντοπσουν, να καταδεξουν και να περιθωριοποισουν τους δρστες και τους ομοδετες τους.

Η τραγικ ειρωνεα εναι τι ο βανδαλισμς αυτς συνβη λγες μρες πριν την Ημρα Μνμης του Ολοκαυτματος, μιας παγκσμιας επετεου που θεσμοθετθηκε για αυτν ακριβς τον λγο, την υπμνηση της πιο μελανς σελδας στην Ιστορα της ανθρωπτητας για την αποφυγ της επανληψης παρμοιων φαινομνων.  Δυστυχς φανεται τι δεν χουμε διδαχθε τποτα απ το Ολοκατωμα και οι συνπεις του δεν χουν γνει πλρως κατανοητς στην κοινωνα.


...
 


Η Ελληνικ Πολιτεα χει καθιερσει την 27η Ιανουαρου ως Ημρα Μνμης των Ελλνων Εβραων Μαρτρων και Ηρων του Ολοκαυτματος μετ απ ομφωνη απφαση της Βουλς των Ελλνων (Νμος 3218/2004).

Στο πλασιο της ημρας αυτς κθε χρνο η Ελληνικ Πολιτεα μαζ με τις κατ τπους Ισραηλιτικς Κοιντητες της Ελλδας, τιμον τα θματα του Ολοκαυτματος και εννουν τις φωνς τους με τις φωνς πολλν λλων χωρν του κσμου απναντι στον ρατσισμ και τη μισαλλοδοξα που οδγησαν στο θνατο εκατομμρια ανθρπους στην Ευρπη του εικοστο αινα.

Οι εκδηλσεις που διοργαννονται την Κυριακ 27 Ιανουαρου 2019 στη Θεσσαλονκη εναι οι ακλουθες:


...
 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17/1/2019

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης χαιρετζει την πρωτοβουλα της Υφυπουργο Εσωτερικν (τομας Μακεδονας-Θρκης) κας Κατερνας Νοτοπολου να συγκαλσει στις 15 Ιανουαρου 2019 σσκεψη των φορων της πλης με θμα την ρση διαγραφς απ τα μητρα τους των εκτοπισθντων και εξοντωθντων στα Ναζιστικ στρατπεδα Θεσσαλονικων Εβραων το θρσκευμα.

 

Τον Φεβρουριο του 1943 κοινοποιθηκε στη Γενικ Διοκηση Μακεδονας (προκτοχο του ΥΜΑΘ) διαταγ των γερμανικν αρχν κατοχς με την οποα υποχρεθηκαν λοι οι φορες της Θεσσαλονκης (επιμελητρια, σλλογοι, κ.λπ.) να διαγρψουν απ τα μητρα τους οποιοδποτε μλος τους εχε εβρακ θρσκευμα και να σταματσουν να υποστηρζουν τα συμφροντ τους.

 

Η διαταγ των Δυνμεων Κατοχς στλθηκε απ την ττε Γενικ Διοκηση Μακεδονας στον Τπο, απ που γνωστοποιθηκε. Εφαρμσθηκε αναγκαστικ απ λους τους φορες στα μλη των οποων περιλαμβνονταν εβραοι.

 

Λγες μρες αργτερα, ρχισε η εκτπιση των εβραων στην Πολωνα.

 

Μετ την απελευθρωση η γερμανικ διαταγ (που στο πρωττυπο της φρει την υπογραφ του διαβητου Μαξ Μρτεν) δεν εχε πλον νομικ ρεισμα και σοι λληνες εβραοι επιβωσαν, επανλθαν στα επιμελητρια και τους συλλογικος φορες τους.

 

Οι ενργειες της Υφυπουργο κατπιν της συζτησης επ του θματος που ξεκνησε μετ απ ατημα της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης αναδεικνουν ευθυκρισα, ευαισθησα καθς και αγωνα που πρπει να διακατχει λους μας μιας και αφορ το παρελθν αλλ και το σμερα, ταν γνεται ιδιατερα αισθητ – σε λη την Ευρπη – μια ολονα και δημοφιλστερη ρητορικ ρατσισμο και μισαλλοδοξας.

 

Η συντριπτικ πλειοντητα των μελν της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης δεν διαγρφτηκαν λγω θαντου. Διαγρφηκαν εν ζω, εξ αιτας τη θρησκεας τους. Η ηθικ αποκατσταση που ανλαβαν οι φορες της πλης, για τη μνμη των συνανθρπων μας και της ιστορικς αλθειας, εναι η απντηση της Θεσσαλονκης σε να ζτημα ψιστης σημασας.


...
 


 

27/12/2018

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα και  εκφρζει τον αποτροπιασμ της για την προκλητικ αντισημιτικ ενργεια του βανδαλισμο του Μνημεου Ολοκαυτματος της Καστορις.

Πρκειται για μια ακμα πρξη προσβολς και απαξωσης του συμβλου που ανεγρθη για να τιμσει τη μνμη των 1000 Εβραων της Καστορις που εξοντθηκαν απ τους Ναζ. Μια πρξη που λαμβνει χρα 10 ημρες μετ τον βανδαλισμ του Μνημεου Ολοκαυτματος της Θεσσαλονκης και ρχεται να προστεθε σε μια πληθρα αντισημιτικν συμβντων που ο Ελληνικς Εβρασμς αντιμετπισε φτος.

Εμαστε πεπεισμνοι τι η Πολιτεα θα λβει λα τα αναγκαα εκενα μτρα στε οι νοχοι να συλληφθον και να οδηγηθον στη δικαιοσνη και μακροπρθεσμα να επιτχει την εξλειψη παρμοιων φαινομνων και να ξεριζσει ττοιες αντιλψεις απ τους θιαστες τους.

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

 


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ     

Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος εκφρζει τον αποτροπιασμ σσσωμου του Ελληνικο Εβρασμο για τον βανδαλισμ του Μνημεου Ολοκαυτματος της Καστορις που ανεγρθηκε για να θυμζει τους 1.000 Εβραους της πλης που εκτοπστηκαν και εξοντθηκαν στο ουσβιτς απ τους Ναζ. Χρησιμοποιντας μαρο σπρι για να καταστρψουν την επιγραφ του Μνημεου, οι φανατικο κρυκες τους μσους θλησαν να διαγρψουν τσο  μνμη της λλοτε ανθοσας εβρακς κοιντητας της πλης αλλ και να καταστρψουν τους συμβολισμος που εκπμπει το Μνημεο αυτ.

Πραν την καλτερη απντηση απ την αντδραση της τοπικς κοινωνας, που δια στματος του Δημρχου της Καστορις καταδκασε τη βεβλωση, αλλ και των ευαισθητοποιημνων πολιτν που σπευσαν να καθαρσουν το Μνημεο. Οι διωκτικς αρχς οφελουν να συλλβουν τους υπεθυνους και να τους οδηγσουν στη Δικαιοσνη.

Δεκατρα επεισδια βεβηλσεων εβρακν χρων καταγρφηκαν το 2018. Η ξαρση της μισαλλοδοξας, οι βανδαλισμο μνημεων και ιερν χρων επιτενουν την ανγκη να συνειδητοποισουμε λοι τι ο αντισημιτισμς εναι μνον η αρχ της παρακμς μιας κοινωνας, η οποα για να προστατευθε απ τους οπαδος του σκοταδισμο οφελει να μεταλαμπαδεει το φως της γνσης και της μνμης για την αποτροπ νων εγκλημτων κατ της ανθρωπτητας.    

Αθνα, 27.12.2018

Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος


...
 


Φωτο: Αντνης Ρεπανς

 

Θεσσαλονκη    

17/12/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα τη να βεβλωση του Μνημεου Ολοκαυτματος, που σμφωνα με τα τρχοντα δεδομνα, γινε απ ομδα αγνστων, η οποα συμμετεχε σε πορεα που πραγματοποιθηκε στις 14.12.2018 στη Θεσσαλονκη.

Πρκειται για μια ακμα πρξη προσβολς και απαξωσης του συμβλου, που ανεγρθη απ την Ελληνικ Κυβρνηση, για να τιμσει τη μνμη των 50.000 πολιτν της Θεσσαλονκης Εβρακο Θρησκεματος, που εξοντθηκαν απ τους Ναζ, θυμτων του μαζικτερου και πιο οργανωμνου εγκλματος που βωσε η ανθρωπτητα.
    
Τη στιγμ που κποιοι προβανουν σε μια ενργεια ντροπιαστικ για την Ιστορα και την πλη της Θεσσαλονκης, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, επενδει στην εκπαδευση, στη μεταλαμπδευση των διδαγμτων που κληροδτησε με εξαιρετικ επδυνο τρπο στην ανθρωπτητα το Ολοκατωμα, στε αυτ να λειτουργσουν ως ασπδα για τη να γενι.

Δυστυχς οι επαναλαμβανμενες βεβηλσεις του Μνημεου Ολοκαυτματος  (Δεκμβριος 2017, Ιανουριος 2018, Ιονιος 2018 και Δεκμβριος 2018) υπογραμμζουν πολλ, αλλ πνω απ λα την λλειψη σεβασμο και γνσης. Η εικνα μιας σβστικας επνω στο Μνημεο Ολοκαυτματος καταδεικνει ξεκθαρα, τι δεν εναι λγοι αυτο που στις μρες μας εναι τοιμοι να βαδσουν ξαν σε επικνδυνα μονοπτια ασπαζμενοι αντισημιτικ στερετυπα και θεωρες συνομωσας.

λα τα παραπνω οφελουν, το λιγτερο, να προβληματσουν πολ σοβαρ την κοινωνα μας.

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

 


 

 

Θεσσαλονκη,19/12/18 - Δημοτικ παρταξη `Συνργεια`

Μετα την πολλοστ βεβλωση του μνημεου Ολοκαυτματος των Εβραων συνΕλλνων και συμπολιτν η Δημοτικ μας παρταξη την Παρασκευη,21/12/18 στις 18.00 θα περιζσει συμβολικ το μνημεο για μισ ρα δνοντας το μνυμ της προστασας αυτο και της μνμης τσο των Ναζιστικν εγκλημτων σο και κθε ανθρπου που κυνηγθηκε για λογος φυλς, θρησκεας και πεποιθσεων.

Χρης Θ. Αηδονπουλος
Υποψφιος Δμαρχος Θεσσαλονκης


...