17.01.2019
 

 

  N >


 

27/12/2018

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα και  εκφρζει τον αποτροπιασμ της για την προκλητικ αντισημιτικ ενργεια του βανδαλισμο του Μνημεου Ολοκαυτματος της Καστορις.

Πρκειται για μια ακμα πρξη προσβολς και απαξωσης του συμβλου που ανεγρθη για να τιμσει τη μνμη των 1000 Εβραων της Καστορις που εξοντθηκαν απ τους Ναζ. Μια πρξη που λαμβνει χρα 10 ημρες μετ τον βανδαλισμ του Μνημεου Ολοκαυτματος της Θεσσαλονκης και ρχεται να προστεθε σε μια πληθρα αντισημιτικν συμβντων που ο Ελληνικς Εβρασμς αντιμετπισε φτος.

Εμαστε πεπεισμνοι τι η Πολιτεα θα λβει λα τα αναγκαα εκενα μτρα στε οι νοχοι να συλληφθον και να οδηγηθον στη δικαιοσνη και μακροπρθεσμα να επιτχει την εξλειψη παρμοιων φαινομνων και να ξεριζσει ττοιες αντιλψεις απ τους θιαστες τους.

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

 


 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ     

Το Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος εκφρζει τον αποτροπιασμ σσσωμου του Ελληνικο Εβρασμο για τον βανδαλισμ του Μνημεου Ολοκαυτματος της Καστορις που ανεγρθηκε για να θυμζει τους 1.000 Εβραους της πλης που εκτοπστηκαν και εξοντθηκαν στο ουσβιτς απ τους Ναζ. Χρησιμοποιντας μαρο σπρι για να καταστρψουν την επιγραφ του Μνημεου, οι φανατικο κρυκες τους μσους θλησαν να διαγρψουν τσο  μνμη της λλοτε ανθοσας εβρακς κοιντητας της πλης αλλ και να καταστρψουν τους συμβολισμος που εκπμπει το Μνημεο αυτ.

Πραν την καλτερη απντηση απ την αντδραση της τοπικς κοινωνας, που δια στματος του Δημρχου της Καστορις καταδκασε τη βεβλωση, αλλ και των ευαισθητοποιημνων πολιτν που σπευσαν να καθαρσουν το Μνημεο. Οι διωκτικς αρχς οφελουν να συλλβουν τους υπεθυνους και να τους οδηγσουν στη Δικαιοσνη.

Δεκατρα επεισδια βεβηλσεων εβρακν χρων καταγρφηκαν το 2018. Η ξαρση της μισαλλοδοξας, οι βανδαλισμο μνημεων και ιερν χρων επιτενουν την ανγκη να συνειδητοποισουμε λοι τι ο αντισημιτισμς εναι μνον η αρχ της παρακμς μιας κοινωνας, η οποα για να προστατευθε απ τους οπαδος του σκοταδισμο οφελει να μεταλαμπαδεει το φως της γνσης και της μνμης για την αποτροπ νων εγκλημτων κατ της ανθρωπτητας.    

Αθνα, 27.12.2018

Κεντρικ Ισραηλιτικ Συμβολιο Ελλδος


...
 


Φωτο: Αντνης Ρεπανς

 

Θεσσαλονκη    

17/12/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ        

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα τη να βεβλωση του Μνημεου Ολοκαυτματος, που σμφωνα με τα τρχοντα δεδομνα, γινε απ ομδα αγνστων, η οποα συμμετεχε σε πορεα που πραγματοποιθηκε στις 14.12.2018 στη Θεσσαλονκη.

Πρκειται για μια ακμα πρξη προσβολς και απαξωσης του συμβλου, που ανεγρθη απ την Ελληνικ Κυβρνηση, για να τιμσει τη μνμη των 50.000 πολιτν της Θεσσαλονκης Εβρακο Θρησκεματος, που εξοντθηκαν απ τους Ναζ, θυμτων του μαζικτερου και πιο οργανωμνου εγκλματος που βωσε η ανθρωπτητα.
    
Τη στιγμ που κποιοι προβανουν σε μια ενργεια ντροπιαστικ για την Ιστορα και την πλη της Θεσσαλονκης, η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης, επενδει στην εκπαδευση, στη μεταλαμπδευση των διδαγμτων που κληροδτησε με εξαιρετικ επδυνο τρπο στην ανθρωπτητα το Ολοκατωμα, στε αυτ να λειτουργσουν ως ασπδα για τη να γενι.

Δυστυχς οι επαναλαμβανμενες βεβηλσεις του Μνημεου Ολοκαυτματος  (Δεκμβριος 2017, Ιανουριος 2018, Ιονιος 2018 και Δεκμβριος 2018) υπογραμμζουν πολλ, αλλ πνω απ λα την λλειψη σεβασμο και γνσης. Η εικνα μιας σβστικας επνω στο Μνημεο Ολοκαυτματος καταδεικνει ξεκθαρα, τι δεν εναι λγοι αυτο που στις μρες μας εναι τοιμοι να βαδσουν ξαν σε επικνδυνα μονοπτια ασπαζμενοι αντισημιτικ στερετυπα και θεωρες συνομωσας.

λα τα παραπνω οφελουν, το λιγτερο, να προβληματσουν πολ σοβαρ την κοινωνα μας.

Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης

 

 


 

 

Θεσσαλονκη,19/12/18 - Δημοτικ παρταξη `Συνργεια`

Μετα την πολλοστ βεβλωση του μνημεου Ολοκαυτματος των Εβραων συνΕλλνων και συμπολιτν η Δημοτικ μας παρταξη την Παρασκευη,21/12/18 στις 18.00 θα περιζσει συμβολικ το μνημεο για μισ ρα δνοντας το μνυμ της προστασας αυτο και της μνμης τσο των Ναζιστικν εγκλημτων σο και κθε ανθρπου που κυνηγθηκε για λογος φυλς, θρησκεας και πεποιθσεων.

Χρης Θ. Αηδονπουλος
Υποψφιος Δμαρχος Θεσσαλονκης


...
 


Η Εκδλωση Απονομς Βραβεων Αριστεας του ΑΠΘ  θα πραγματοποιηθε για τρτη συνεχ χρονι, απ τις Πρυτανικς αρχς του ΑΠΘ ως ηθικ αναγνριση προς τα μλη της πανεπιστημιακς κοιντητας (διδσκοντες, διδασκoμνους, προσωπικ και αποφοτους) που χουν διαπρψει σε διφορους τομες.

 

Η εκδλωση θα λβει χρα τη Δευτρα 17 Δεκεμβρου 2018 και ρα 19:00, στην Αθουσα Τελετν «Αλξανδρος Παπαναστασου» της Παλαις Φιλοσοφικς Σχολς.

Η Απονομ Βραβεων Αριστεας εναι το τελικ στδιο μιας πολμηνης εργασας της Επιτροπς Αριστεας του ΑΠΘ, που ως στχο χει την ανδειξη των εξαιρετικν δρσεων στους τομες της ρευνας και της καινοτομας, καθς και την προβολ των καλν πρακτικν και των ριστων επιδσεων λων των μελν της πανεπιστημιακς κοιντητας.

 

Kεντρικς ομιλητς στην εκδλωση θα εναι ο διεθνος φμης εικαστικς και Καθηγητς του Τμματος Αρχιτεκτνων Μηχανικν του ΑΠΘ, Κστας Βαρτσος, μλος της Επιτροπς Αριστεας, με θμα: «να ργο – Μια περιπτεια».

Στην Εκδλωση Απονομς Βραβεων Αριστεας θα τιμηθον Καθηγητς, το Πανεπιστημιακ Γυμναστριο, φοιτητς, φοιτητικς ομδες και απφοιτοι, αναδεικνοντας το σημαντικ και πολυεππεδο ργο που επιτελεται στο Αριστοτλειο Πανεπιστμιο, σμφωνα με τα κριτρια της Επιτροπς Αριστεας.

Μεταξ των τιμμενων θα εναι και το μλος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης Δρ. Αλβρτος Μπουρλς, διευθνων σμβουλος της Pfizer (ΗΠΑ), διδκτορας και απφοιτος του Τμματος Κτηνιατρικς του ΑΠΘ.

Πργραμμα Εκδλωσης

  • Χαιρετισμς του Πρτανη του ΑΠΘ, Καθηγητ Περικλ Α. Μτκα
  • Ομιλα του Εικαστικο, Καθηγητ του Τμματος Αρχιτεκτνων Μηχανικν του ΑΠΘ, ΚσταΒαρτσου, με θμα: «να ργο - Μια περιπτεια»
  • Εισγηση του Προδρου της Επιτροπς Αριστεας του ΑΠΘ, Καθηγητ του Τμματος Ηλεκτρολγων Μηχανικν και Μηχανικν Υπολογιστν του ΑΠΘ , Γεωργου Καραγιαννδη, με θμα: «Τα Βραβεα Αριστεας 2018 του ΑΠΘ»
  • Απονομ Βραβεων Αριστεας 2018.

 

Επισυνπτεται η λστα των Βραβεων Αριστεας 2018 

 

Μια κθεση και μια διλεξη για τον ξεριζωμ


H λλη Κοκκνη - Καπλνη, ιστορικς και κριτικς τχνης, ο Λζαρος Σεφιχ, Αντιπρεδρος του Κοινοτικο Συμβουλου της Ισραηλητικς Κοιντητας Θεσσαλονκης και ο Γιννης Μγας, πολιτικς μηχανικς, συγγραφας και συλλκτης, θα εναι οι κριοι ομιλητς της εκδλωσης «Ξεριζωμο-Deracinements» που θα γνει την Πμπτη 13 Δεκεμβρου στο Γαλλικ Ινστιτοτο Θεσσαλονκης.  Η κθεση «Ξεριζωμο» σχεδιστηκε με αφορμ το διαχρονικ διαχρονικ πρβλημα των ξεριζωμν των λαν και τα επιμρους προβλματα που αντιμετπιζαν. Το Ολοκατωμα των Εβραων, οι διφορες γενοκτονες λαν, οι πρσφυγες στη χρα μας -και χι μνο-αποτελον σημεα αναφορς στα ργα των Rosa Sepple, Aimee Birnbaum και Γιργου Πολτη.

 

Οι τρεις εικαστικο σκβουν πνω απ την κοινωνα και με το πινλο τους μας ανογουν την πρτα σε ναν κσμο που σγουρα οφελουμε να μπομε χωρς ενδοιασμος και προκαταλψεις.

 

Στη διρκεια της διλεξης θα γνει αναφορ στην ιστορα της Βλλας Μορδχ και στον εβρακ πληθυσμ της Θεσσαλονκης. Ο Πρεδρος της Ισραηλιτικς Κοιντητας Δαυδ Σαλτιλ θα απευθνει χαιρετισμ εν, ο Γιννης Μγας εκπροσωπντας τους Γιατρος του Κσμου θα μιλσει για την συγκεκριμνη οργνωση, πντα με φντο τους ξεριζωμος των λαν.


...
 
Pittsburgh

Θεσσαλονκη 29/10/2018

 

Η Ισραηλιτικ Κοιντητα Θεσσαλονκης καταδικζει απερφραστα και  εκφρζει τη βαθει της θλψη για την δολοφονικ αντισημιτικ επθεση που λαβε χρα το Σββατο στη Συναγωγ «Tree of Life – Or L’ Simcha» στο Pittsburgh και κατληξε στο θνατο 11 αθων ανθρπων.

 

Ο αντισημιτισμς και η μισαλλοδοξα δεν χουν θση στην σγχρονη κοινωνα και πρπει λοι να επαγρυπνομε και να εργαστομε στε να πετχουμε την εξλειψη παρμοιων φαινομνων και να ξεριζσουμε ττοιες αντιλψεις ακμη και απ τους ελχιστους θιαστες τους.

 

Το Σββατο 3 Νοεμβρου θα τελεστε στη Συναγωγ επιμνημσυνη δηση για τα θματα της τραγωδας.


...
 


 

Με αφορμ την 30η επτειο της αδελφοποησης των πλεων της Θεσσαλονκης και της Κολωνας πολυμελς αντιπροσωπα με επικεφαλς την Δμαρχο Κολωνας, κα. Henriette Reker επισκπτεται απ τις 2 ως τις 4 Οκτωβρου την πλη μας.

 

Σμερα το πρω η Δμαρχος της Κολωνας αρχικ κατθεσε στεφνι στο Μνημεο Ολοκαυτματος και στη συνχεια η αποστολ πραγματοποησε επσκεψη στα γραφεα της Ισραηλιτικς Κοιντητας Θεσσαλονκης που εχε την ευκαιρα να συζητσει με τα μλη του Κοινοτικο Συμβουλου θματα κοινο ενδιαφροντος.

 

Κατ τη διρκεια της συνντησης ο Πρεδρος της ΙΚΘ, κ. Δαυδ Σαλτιλ θεσε το θμα των ολονα αυξανμενων φαινομνων αντισημιτισμο και ρατσισμο στην Ευρπη δνοντας το ναυσμα για ανταλλαγ απψεων αναφορικ με τους τρπους αντιμετπισης τους. Στη συνχεια συζητθηκε εκτενς το θμα της συνεργασας και ανταλλαγς τεχνογνωσας μεταξ του Εβρακο Μουσεου της Κολωνας, του Εβρακο Μουσεου Θεσσαλονκης και του υπ δημιουργα Μουσεου Ολοκαυτματος της Ελλδας. Ιδιατερο ενδιαφρον δειξαν οι επισκπτες για τη συνεργασα με την ΙΚΘ σε θματα νεολαας και εκπαδευσης.

 

Η αντιπροσωπα, τλος, ξεναγθηκε στο Εβρακ Μουσεο Θεσσαλονκης και στη Συναγωγ Μοναστηριωτν.


...