26.04.2024
 

 

Συνάντηση με τους George A. Papadantonakis και Robert J. Gordon

Aπό αριστερά προς δεξιά: ο κ. Robert J. Gordon με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ, ο κ. George A. Papadantonakis

 

Στις 27.5.2014 η ΙΚΘ υποδέχθηκε τον  κ. George A. Papadantonakis, Professor; Director of General Chemistry University of Illinois και Board member of the CHI-Circle for Hellas and Israel καθώς και τον κ. Robert J. Gordon, Professor of Chemistry University of Illinois ο οποίος συνοδεύονταν από τη σύζυγό του.

Οι φιλοξενούμενοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν με τον Πρόεδρο της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ, ενημερώθηκαν τόσο για το πλούσιο Εβραϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, όσο και για τα τρέχοντα θέματα που σχετίζονται με την Κοινότητα.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν, η τρέχουσα οικονομική κρίση που έχει άμεσο αντίκτυπο στην τάση των νέων να αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες χώρες και οι επιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας στη συνέχεια της Κοινοτικής ζωής αλλά και τα πρόσφατα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών μέσω των οποίων γίνεται πλέον εξαιρετικά εμφανής η άνοδος ακραίων πολιτικών σχηματισμών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Οι επισκέπτες συζήτησαν εκτενώς τα σχέδια της ΙΚΘ για τη δημιουργία Κέντρου Μνήμης, Εκπαίδευσης και Έρευνας για το Ολοκαύτωμα  στο χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, την επικείμενη έναρξη εργασιών της έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ανάπτυξη μνημείου στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και της χάραξης των δεκάδων χιλιάδων ονομάτων των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα σε  πλάκες που αρχικά θα τοποθετηθούν στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη εντύπωση και κολακευτικά σχόλια απέσπασαν οι μακέτες που αφορούσαν το Κέντρο Μνήμης, Εκπαίδευσης και Έρευνας για το Ολοκαύτωμα αλλά και αυτές του μνημείου που θα δημιουργηθεί στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Ο κ. Papadantonakis ανέφερε ότι μόλις συσταθεί ο φορέας λειτουργίας του Κέντρου Μνήμης, Εκπαίδευσης και Έρευνας για το Ολοκαύτωμα θα διενεργήσει εκστρατεία συγκέντρωσης οικονομικών πόρων για τη δημιουργία και λειτουργία αυτού του εξαιρετικά σημαντικού εγχειρήματος.  

 

Λεζάντα 1 από αριστερά προς δεξιά: ο κ. Robert J. Gordon με τη σύζυγό του, ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ, ο κ. George A. Papadantonakis

Λεζάντα  2: ο κ. George A. Papadantonakis και ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Δ. Σαλτιέλ