27.04.2024
 

 

Δελτίο τύπου της Ι.Κ.Θ. για τα πορτρέτα των διορισμένων δημάρχων της κατοχικής περιόδου

27/4/2014

 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίησή της για τη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης να εξετάσει αν τα πορτρέτα των διορισμένων δημάρχων της κατοχικής περιόδου πρέπει να αφαιρεθούν από την περίοπτη θέση που βρίσκονται σήμερα.

Η απόφαση αυτή έχει χαρακτήρα συμβολικό αλλά το περιεχόμενο της είναι σημαντικό, διότι σπάζει ένα κύκλο σιωπής που διήρκεσε εβδομήντα χρόνια και επιτρέπει σε μας τους Θεσσαλονικείς να ξαναδούμε κριτικά το παρελθόν μας.

 

Ιδιαίτερα για την Ισραηλιτική Κοινότητα, που στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής έχασε το 96% των μελών της, η επανεξέταση των ενεργειών και παραλείψεων τόσο των κατοχικών δημάρχων όσο και ευρύτερα των δημοτικών αρχόντων δεν αφορά μόνον τις κατηγορίες για δοσιλογισμό, δηλαδή την ενεργητική συνεργασία με τον εχθρό σε βάρος Ελλήνων, αλλά και την παθητική συνέργεια και ακόμη, την σιωπηρή αποδοχή μιας πρωτόγνωρης και βάρβαρης διαδικασίας σε βάρος συνδημοτών, συμπολιτών και γειτόνων, που συγκεντρώθηκαν βίαια σε γκέτο και εκτοπίσθηκαν. Δεκάδες χιλιάδες άντρες και γυναίκες, βρέφη, παιδιά και γέροι, οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου, μόνον και μόνον λόγω του θρησκεύματός τους. Λίγες μέρες μετά τον εκτοπισμό τους, οι συνοικίες τους ισοπεδώθηκαν, τα οικοδομικά υλικά εκποιήθηκαν και οι ονομασίες των δρόμων άλλαξαν. Δεν δολοφονήθηκαν απλώς άνθρωποι, αλλά έγινε κάθε προσπάθεια να εξαλειφτεί η μνήμη τους.

Τα διαθέσιμα στους ερευνητές αρχεία καταδεικνύουν και τις τρεις αυτές κλίμακες (συνεργασία, παθητική συνέργεια, αποδοχή) σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των τοπικών αρχών στον εκτοπισμό και τις επιμέρους πτυχές του, όπως η καταστροφή του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου και η λεηλασία χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων εβραϊκή ιδιοκτησίας.

Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα έχει συνέχεια και ότι θα καταλήξει σε συγκεκριμένα και θεμελιωμένα συμπεράσματα, ώστε να παραμείνει ακλόνητη στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αυτό είναι αναγκαίο, όχι μόνον για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης, αλλά και γιατί οι άνθρωποι ξεχνούν και ο ναζισμός αναβιώνει.
                                                                     
Με τιμή,
Για το Κοινοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Δαυίδ Σαλτιέλ