03.12.2024
 

 

Συγκέντρωση μαρτυριών από το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ

Tο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ είναι ένα βιωματικό μνημείο του Ολοκαυτώματος, που εμπνέει πολίτες και ηγέτες από όλο τον κόσμο να αντιταχθούν στο μίσος, ώστε να αποτρέπουν γενοκτονίες και να προάγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Tο Μουσείο επιδιώκει να διευρύνει την ιστορική κατανόηση του Ολοκαυτώματος στο ευρύ κοινό μέσω εκθέσεων, έρευνας και εκδόσεων, μέσω εκπαίδευσης καθώς και συλλογής και διασφάλισης των υλικών αποδείξεων γύρω από το Ολοκαύτωμα.
     
Από το 1996, το Τμήμα Προφορικής Ιστορίας του Μουσείου, έχει ηγηθεί ενός μοναδικού προγράμματος τεκμηρίωσης, συλλέγοντας μαρτυρίες σε βίντεο, από μη Εβραίους μάρτυρες των εγκλημάτων και των βιαιοτήτων που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων, από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της, σε 21 Ευρωπαϊκές χώρες.  

Οι μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις φυλάσσονται  στα αρχεία του Μουσείου, στην Ουάσιγκτον και αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την ιστορική και ακαδημαϊκή έρευνα και για την εκπαίδευση. Περίπου 1600 συνεντεύξεις έχουν ήδη καταγραφεί μέχρι σήμερα, ενώ το Μουσείο έχει δεσμευθεί να συνεχίσει αυτό το έργο, όσο υπάρχουν ακόμα μάρτυρες που μπορούν να  προσθέσουν σημαντικές μαρτυρίες γύρω από την τραγική αυτή περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας.
 
Το Τρίτο Ράϊχ και οι συνεργάτες του, υπέβαλαν σε κακοποιήσεις, διώξεις, απελάσεις και δολοφονίες, χιλιάδες φυλετικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς εχθρούς, καθώς και άτομα με διανοητικές  ή σωματικές ειδικές ανάγκες. Το Μουσείο προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες για αυτά τα γεγονότα, παίρνοντας συνεντεύξεις από άτομα που υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες.


Το Μουσείο επιθυμεί να πάρει συνέντευξη από άτομα που υπήρξαν μάρτυρες:
•    της τύχης των Εβραίων σε καταναγκαστικά έργα, συλλήψεις,
απελάσεις,
•    της ζωής στα γκέτο και στα στρατόπεδα,
•    της κατάσχεσης και της λεηλασίας των εβραϊκών περιουσιών,
•    των δολοφονιών ή μαζικών δολοφονιών.

Στους σκοπούς του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται επίσης η συγκέντρωση μαρτυριών για επεισόδια όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, κάποιου περιστατικού διάσωσης Εβραίων καθώς και τυχόν εγκλήματος που διεπράχθει εναντίον του γενικού πληθυσμού ή εναντίον πολιτικών κρατουμένων ή ανταρτών, σε περίπτωση που υπήρξαν μάρτυρες και τέτοιων γεγονότων.

Για το λόγο αυτό το Μουσείο αναζητά αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων γεγονότων, που ήταν τότε τουλάχιστον 10 χρονών και είναι πρόθυμοι να δώσουν συνέντευξη.

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε ή γνωρίζετε άτομα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους του προγράμματος, Αννίτα Μορδεχάι, Συντονίστρια Ελληνικού Προγράμματος, a.mordechai@gmail.com, τηλ. 6946331021
και Nathan Beyrak, Υπεύθυνος Ευρωπαϊκού Προγράμματος, nbeyrak@gmail.com, ώστε να οριστεί η ημερομηνία της συνέντευξής σας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Τεκμηρίωσης Προφορικής Ιστορίας θα βρείτε στο www.ushmm.org.