26.04.2024
 

 

Το μαρτυρικό Λέχοβο τιμά τους Εβραίους μάρτυρες της Θεσσαλονίκης

 

Πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2013 στην Αστική Σχολή Λεχόβου (Δήμος Αμυνταίου) το άνοιγμα της έκθεσης "Θεσσαλονίκη, Μητέρα του Ισραήλ", σε συνεργασία του Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών "Ο Προφήτης Ηλίας" και του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Μίλησαν ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λεχοβιτών, Βαγγέλης Στεφανίδης, και ο ιστορικός Παναγιώτης Φίτζιος. Εκ μέρους του Εβραϊκού Μουσείου παρέστη ο έφορός του Ευάγγελος Χεκίμογλου, ο οποίος και διάβασε το χαιρετισμό του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, και παρέλαβε το αναμνηστικό δώρο του Συλλόγου προς τον τελευταίο. Ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας περιλάμβανε τα εξής: "Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εκφράζει τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά της στο Σύλλογο Λεχοβιτών «Ο Προφήτης Ηλίας» για την πρωτοβουλία του να εντάξει στο τετραήμερο καλοκαιριών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο μαρτυρικό αυτό χωριό την έκθεση «Θεσσαλονίκη, μητέρα του Ισραήλ».

 

Ο Ε. Χεκίμογλου παραλαμβάνει το αναμνηστικό δώρο προς τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

 


Οι παριστάμενοι στο άνοιγμα της έκθεσης

 

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα τμήμα των μόνιμων εκθεμάτων του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται στην εισαγωγική ενότητα, η οποία έχει ως σκοπό να μεταδώσει βασικές πληροφορίες για την δισχιλιετή παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, από τα χρόνια που Αποστόλου Παύλου μέχρι το Ολοκαύτωμα, δηλαδή τη συστηματική, με βιομηχανικό τρόπο πραγματοποιημένη, δολοφονία του 96% του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης.
Η μεγάλη αυτή απώλεια, όπως και όλες οι άλλες απώλειες στον ευρωπαϊκό χώρο, η δραματική εμπειρία των μαρτυρικών ελληνικών πόλεων, όπως αυτή του Λεχόβου, δεν πρέπει να ξεχαστεί, αφού όπως τόνισε πρόσφατα στην επίσκεψή του στο ¶ουσβιτς ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Παπούλιας, «χρέος όλων μας είναι να μην καθίσει η σκουριά πάνω σε αυτό το τραγικό γεγονός της ναζιστικής βαρβαρότητας. Όσοι αρνούνται τη μεγάλη αυτή θυσία των χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, δεν μπορεί να συγκαταλέγονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη (…) Έτσι μονάχα θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα επέλαση αντιδημοκρατικών δυνάμεων».
Γι’ αυτό και από την καρδιά μας σας ευχαριστούμε που είστε εδώ σήμερα, ώστε να μην ξεχαστούν όσα έγιναν στο παρελθόν".