26.04.2024
 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ NATAN SHARANSKY ΣΤΗΝ Ι.Κ.Θ.

 

Στις 3-12-2012, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Προέδρου και μελών της Κοινοτικής Συνέλευσης, τον Πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εβραϊκού Πρακτορείου (Chairman of the Jewish Agency for Israel Executive), κ. Natan Sharansky. Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη σημαντικά στελέχη του Εβραϊκού Πρακτορείου όπως ο Γενικός Διευθυντής κ. Alan Hoffmann, η Αναπλ. Γενική Διευθύντρια Διεθνών Προγραμμάτων κ. Leah Golan. και ο κ. Shay Felber Αναπλ. Γεν. Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Ανάπτυξης.

Οι εκπρόσωποι της Σοχνούτ βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την ετήσια πανευρωπαϊκή συνάντηση των Σλιχίμ που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3-6 Δεκεμβρίου 2012 στο Κοινοτικό Κέντρο της ΙΚΘ.

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΙΚΘ καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του κ. Sharansky, που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τιμή για την Κοινότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σύντομα στη πλούσια ιστορική διαδρομή της Κοινότητας που τιμήθηκε με τον τίτλο Ir Vaen BeIsrael και αποτέλεσε στα μάτια του David Ben Gurion, το πρότυπο για την ανάπτυξη του Κράτους του Ισραήλ. Έμφαση δόθηκε στους δεσμούς με το Ισραήλ και τη στήριξη που παρείχε η Κοινότητα, όπως για παράδειγμα προπολεμικά όταν οικογένειες Εβραιών της Θεσσαλονίκης εγκαταστάθηκαν στο Ισραήλ και συνέβαλαν καίρια στη δημιουργία του Λιμανιού της Χάιφα, ή στην περίπτωση της Ίδρυσης του Κιμπούτς «Τσούρ Μωσέ», αλλά και μεταπολεμικά ιδιαίτερα μέσα στην τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, εκτενή αναφορά έγινε στην τρέχουσα οικονομική κρίση και τον δραστικό αντίκτυπο αυτής στα οικονομικά δεδομένα και στη λειτουργία της Κοινότητας. Κατά τη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε ο κ. Sharansky έκανε μια σύντομη παρουσίαση της πρόσφατης κρίσης στο Ισραήλ και σημείωσε το γεγονός ότι η ανταπόκριση, ηθική και υλική, του Εβραϊσμού της Διασποράς υπήρξε άμεση και καταλυτική. Τόνισε επίσης ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπο διεξαγωγής της ετήσιας πανευρωπαϊκής συνάντησης των Σλιχίμ της Σοχνούτ, σε αυτή την δύσκολη περίοδο, μόνο τυχαία δεν ήταν. Το σημαντικό αυτό γεγονός που φιλοξενήθηκε στο Κοινοτικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αποτελώντας και μια συμβολική κίνηση αναφορικά με διάθεση του Εβραϊκού Πρακτορείου σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

 

Ακολούθως συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο οργανισμών σε διαφορετικά πεδία δραστηριοτήτων.

 

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΙΚΘ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Natan Sharansky, υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή του στον Εβραϊσμό της Διασποράς.

 

Στη συνέχεια, στα πλαίσια δείπνου που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Νεολαίας, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του  Εβραϊκού Πρακτορείου απεύθυναν χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

 

Το πρόγραμμα του συνέδριου που διοργανώθηκε από το Εβραϊκό πρακτορείο με την συνεργασία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης περιελάμβανε διαλέξεις και ομιλίες ενώ οι περίπου 60 συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να επισκεφτούν το Εβραϊκό δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο, το Εβραϊκό νεκροταφείο, το χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη.  

 

Κατά τη σύντομή παραμονή του στην πόλη μας ο κ. Sharansky είχε την ευκαιρία, την επόμενη ημέρα,  να επισκεφτεί το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και να ξεναγηθεί στα σημεία Εβραϊκού ενδιαφέροντος της πόλης.