23.01.2025
 

 

   
  Ανοικτός ηλεκτρονικός Διαγωνισμός

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης προκηρύσσει Ανοικτό ηλεκτρονικό Διαγωνισμό (01/2024) για το υποέργο α/α 3: «Παροχή υπηρεσιών Ψηφιακής Προβολής και Οργάνωσης παρουσίασης των αποτελεσμάτων της πράξης: «Ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος: ΙΩΣΗΠΟΣ» (MIS 6005031), με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά κατ’ εφαρμογή των οριζόμενων στο άρθρο 86 παράγραφος 7 του ν.4412/2016, με: Προϋπολογισμός Έργου: 92.425,00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (Αξία χωρίς ΦΠΑ 74.536,29€, Φ.Π.Α. 17.888,71€) Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σύμφωνα με το ν. 4412/2016 όπως ισχύει, καθώς και τους όρους της Διακήρυξης του διαγωνισμού 01/2024.

Σχετικά έγγραφα:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΔΑΜ.pdf

ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ_3ο ΥΠΟΕΡΓΟ_ΑΔΑΜ.pdf

espd-request-v2.pdf

espd-request-v2.xml

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ.docx

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V Υπόδειγμα Βιογραφικού σημειώματος.docx

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VIΙΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ.docx


περισσότερα...
 
     
   
  Περιοδική φωτογραφική Έκθεση: Στιγμιότυπα κατακτητών 1941-1944. Η συλλογή Ασσαέλ

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την έκθεση Στιγμιότυπα κατακτητών 1941-1944. Η συλλογή Ασσαέλ στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αγίου Μηνά 11.

 

 

Η έκθεση, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας της κατοχικής περιόδου στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια και, συγκεκριμένα, μέσα από φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών κατά την περίοδο της Κατοχής φωτίζει αθέατες όψεις της Τοπικής Ιστορίας.

 

 

Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής και να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του παρελθόντος μέσω του σπάνιου φωτογραφικού υλικού. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο του συλλέκτη και ερευνητή Ανδρέα Ασσαέλ. Το προσωπικό αρχείο του Ασσαέλ διαφέρει από τις υπόλοιπες συλλογές κατοχικών φωτογραφιών. Στην έκθεση παρουσιάζονται ολόκληρα τα ιδιωτικά λευκώματα και τα φωτογραφικά σετ Γερμανών κατακτητών της Θεσσαλονίκης. Οι κάτοχοι των άλμπουμ δεν είναι ανώνυμοι στρατιώτες, αλλά στρατιώτες που υπηρέτησαν το ναζιστικό καθεστώς, που αυτοσυστήνονται μέσω των αναμνηστικών φωτογραφιών. Έχοντας στην κατοχή του επίσημα και προσωπικά έγγραφά τους ο Ασσαέλ συνέβαλε στην ανάδειξη των προσώπων που κρύβονται πίσω από τον φωτογραφικό φακό. Ως αυτόπτες μάρτυρες της πολύμορφης βαρβαρότητας εναντίον του χριστιανικού πληθυσμού και κυρίως, των Θεσσαλονικέων Εβραίων, οι κατακτητές απαθανάτισαν συγκρουσιακά γεγονότα, όπως ο μεγάλος λιμός στη Θεσσαλονίκη και τα γεγονότα του Μαύρου Σαββάτου στην Πλατεία Ελευθερίας.


περισσότερα...
 
     
   
  Επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank – Walter Steinmeier στο χώρο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος

Στις 29.10.2024 η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Frank – Walter Steinmeier, επισκέφτηκαν τον χώρο ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος.

 

 

«Με αυτό το μουσείο θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και του μίσους», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο κ. Steinmeier κατά την άφιξή του.

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που στόχο είχε την ενημέρωση για την πορεία του έργου, πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συνάντηση του Προέδρου της Γερμανίας και της Προέδρου της Δημοκρατίας με τις επιζήσασες του Ολοκαυτώματος Ρίνα Ρεβάχ και Ρόζι Σαλτιέλ.

 

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Σαλτιέλ στον χαιρετισμό του επισήμανε:

 

«Σήμερα βρισκόμαστε σε τόπο ιερό! Από εδώ φορτώθηκαν σε βαγόνια για ζώα 50.000 Ελληνες Εβραίοι, εκ των οποίων 12.800 πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο για την πατρίδα τους. Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη που την αποκαλούσαν Madre de Israel, δηλαδή Μητέρα του Ισραήλ, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε εξέχουσα θέση στον σεφαραδιτικό εβραϊσμό της Ευρώπης με πλήθος ιδρυμάτων, ιερατικών σχολών και συναγωγών.

 


περισσότερα...
 
     
   
  Έκθεση `Ένδυμα Ψυχής` - Παράρτημα του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη / Βίλα Καπαντζή

 

Εγκαίνια έκθεσης `Ένδυμα Ψυχής` / 9.9.24, 19:00 - Παράρτημα του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη / Βίλα Καπαντζή (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108)

 

Από τις 06 Σεπτεμβρίου 2024 έως και τις 06 Ιανουαρίου 2025, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου και με τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, παρουσιάζεται στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ / Βίλα Καπαντζή, η εμπλουτισμένη εμβληματική έκθεση του εικαστικού διδύμου Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γεωργίεφ με τίτλο `Ένδυμα Ψυχής`, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Εγκαίνια: Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 19.00.    

Παράρτημα του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη / Βίλα Καπαντζή (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108)

Μετά το ταξίδι της έκθεσης σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τη μοναδική απήχηση στο κοινό σε όλους τους προορισμούς, και ιδιαίτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου συμπλήρωσης 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, το `Ένδυμα Ψυχής` έρχεται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια έκθεση μοναδική, όπου ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ παρουσιάζουν το `ελληνικό ένδυμα` με έναν ιδιαίτερο τρόπο και μια καλλιτεχνική οπτική, φορεμένο από σύγχρονους ανθρώπους, και μέσα από την ώσμωση της φωτογραφίας με το ύφασμα και την κεντητική τέχνη.


περισσότερα...
 
     
   
  Εκδήλωση και συναυλία για Ημέρα Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

 

Στις 28.1.2024, παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας τελετή για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

 

Η τελετή ξεκίνησε με Ασκαβά (επιμνημόσυνη δέηση) από το Ραβίνο της ΙΚΘ Σοφολογιότατο Izhak Dayan και ακολούθησε η χορωδία της ΙΚΘ με τους ψαλμούς του Δαυίδ.

 

Στην συνέχεια στο βήμα προσήλθε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. κ. George J. Tsunis, ο οποίος τόνισε:

 

 

«Πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, που κάποτε ήταν γνωστές ως η μητέρα του Ισραήλ για τον ακμάζοντα εβραϊκό πληθυσμό τους βίωσαν την καταστροφή σχεδόν ολόκληρης της κοινότητας. Περίπου το 98% δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της φρικτής περιόδου. Σήμερα, τιμούμε τη μνήμη τους και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να μην τους ξεχάσουμε.

 

Το κτίριο του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, σε αυτήν την πόλη τους επόμενους μήνες είναι μια τρανή απόδειξη αυτής της δέσμευσης. Αυτό το Μουσείο δεν θα χρησιμεύσει μόνο ως τόπος μνήμης για όσους χάθηκαν, αλλά θα είναι ένας εκπαιδευτικός φάρος που θα επιμορφώνει τις μελλοντικές γενιές για τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και τους κίνδυνούς που προκύπτουν όταν αγνοούμε ή ανεχόμαστε το μίσος και τη μισαλλοδοξία που υπάρχει γύρω μας.

 

Θα σταθεί ως σύμβολο του συλλογικού μας όρκου «ποτέ ξανά»

 

Η προστασία του εβραϊκού πολιτισμού και των ιστορικών τόπων Εβραϊκής παρουσίας υπερβαίνει την απλή πράξη της διατήρησης. Είναι μια πράξη περιφρόνησης απέναντι σε όσους επιλέγουν σε όσους επιδιώκουν να σβήσουν την ιστορία ενός λαού και την ύπαρξή του. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος και το πάρκο στην Πλατεία Ελευθερίας επειγόντως.

 

Αγαπητοί μου, ένας από τους αγαπημένους μου στωικούς είναι ο Επίκτητος ο οποίος μίλησε για συνειδητές επιλογές. Κάθε μέρα κάνουμε συνειδητές επιλογές. Ξέρουμε ποιο είναι το σωστό και πιο είναι το λάθος.

 

Και με όλο τον σεβασμό θα πω ότι υπάρχουν πολλά μέρη στα οποία μπορούμε να κάνουμε  χώρους στάθμευσης. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορούμε να δεσμευτούμε να κλείσουμε σωστά την πληγή για να τιμήσουμε σωστά αυτούς που χάθηκαν και πρέπει να είναι εδώ. Επειδή το ήθος μας, το φιλότιμό μας, το απαιτεί από τον ίδιον μας τον εαυτό.  καυσίμου μας απαιτούσε.

 

Αυτές δεν είναι τοποθεσίες που είναι μέρη Εβραϊκής Κληρονομιάς. Αποτελούν μέρη της παγκόσμιας κληρονομιάς και αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας. Το να είμαστε μάρτυρες σήμερα δεν σημαίνει απλώς να θυμόμαστε το παρελθόν απαιτεί από εμάς να δράσουμε τώρα ενάντια στο μίσος, στο μίσος κάθε μορφής, στον αντισημιτισμό και σε κάθε είδος διάκρισης.».

 

Ακολούθως ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Noam Katz σημείωσε:


περισσότερα...
 
     
   
  Εκδήλωση και συναυλία για Ημέρα Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Το ίδιο βράδυ, 28.1.2024, στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., έλαβε χώρα εκδήλωση στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς, υπέρτιμος καί έξαρχος Ὡκεανῶν, Ἀτλαντικοῦ τε καί Εἱρηνικοῦ, κ. Ἐλπιδοφόρος.

 

 

Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε τμήμα των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο `Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων` από την σοπράνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου, το μουσικό σύνολο Pellegrinaggio al levante Ensemble και μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

 

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν αρχικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. George J. Tsunis, που υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη σημαντικότητα του Μουσείου Ολοκαυτώματος και στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος  της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Λάζαρος Σεφιχά μίλησε για τον  Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀμερικῆς, κ. Ἐλπιδοφόρο και τον πρώην Δημάρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη οι οποίοι ανακηρύχθηκαν  επίτιμα μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

 

 

Ο κ. Γ. Μπουτάρης ευχαρίστησε την ΙΚΘ για την τιμή που του έκανε και συνέχισε λέγοντας:

 

«Το Ολοκαύτωμα είναι και δική μας ιστορία, ήταν Έλληνες Εβραίοι τα θύματα των Ναζί …. .Το Ολοκαύτωμα στέρησε από τη Θεσσαλονίκη το μέλλον της», Τόνισε δε τη σημειολογία του γεγονότος ότι δηλαδή η εκδήλωση φιλοξενείται στο πανεπιστήμιο της πόλης, που χτίστηκε πάνω στο εβραϊκό νεκροταφείο.

 

Κατά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων ο πρόεδρος της ΙΚΘ και του ΚΙΣΕ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, ανέφερε πως «ο Γιάννης Μπουτάρης είναι μοναδικός για αυτό θα μείνει στην ιστορία. Όταν οι άλλοι φοβόντουσαν, ο Γιάννης Μπουτάρης έλεγε την αλήθεια», ενώ χαρακτήρισε ηγέτη και φίλο τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής».

 

Ο Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς, κ. Ἐλπιδοφόρος μίλησε αρχικά με θερμά λόγια για τον τίτλο του επίτιμου μέλους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που του απενεμήθη και στη συνέχεια ενέπνευσε το κοινό με την ομιλία του, η οποία είναι διαθέσιμη ολόκληρη εδώ: 

Oμιλία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

 

Σε αυτή μεταξύ άλλων τονίζονταν:


περισσότερα...
 
     

 

   
  Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την απελευθέρωση του ¶ουσβιτς – Μπίρκεναου καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945, το στρατόπεδο εξόντωσης του ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου απελευθερώθηκε από τα στρατεύματα της πρώην ΕΣΣΔ.  

Ακολουθεί αναλυτική ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

.


περισσότερα...
 
     
   
  Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης τίμησε την υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της, Αλίκη Αρούχ

 

02/12/2024

 

Την Αλίκη Αρούχ, υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της Θεσσαλονίκης, τίμησε η Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο της στο Αρχείο.

 

 

`Αυτό το βραβείο είναι πολύ σημαντικό για εμένα και θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλους αυτούς που έχουν όνομα, έχουν ιστορία και μου επιτρέπουν κάθε μέρα, μέσα από τα ίχνη του πολύτιμου αρχείου μας, να μπαίνω στις ζωές τους κυριολεκτικά`. Κρατώντας στα χέρια της την τιμητική πλακέτα που μόλις είχε παραλάβει από τα χέρια του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ, η υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της ΙΚΘ, Αλίκη Αρούχ, είχε ένα εγκάρδιο `ευχαριστώ` ως `αντίδωρο` όχι μόνο για το Συμβούλιο της Κοινότητας που την τίμησε, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο της στο Αρχείο, αλλά και όλους όσοι γέμισαν από νωρίς την αίθουσα του Κοινοτικού Κέντρου της ΙΚΘ, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

 

Καταξιωμένοι ιστορικοί, ακαδημαϊκοί των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, ερευνητές, μέλη της Κοινότητας πολλοί συγγενείς και φίλοι -κάποιοι μάλιστα ταξίδεψαν από μακριά γι` αυτό τον σκοπό- όλοι ήταν εκεί για να μοιραστούν τη δική τους μοναδική ιστορία με την υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου της ΙΚΘ, που παρά την πολύπλοκη φύση του έργου της και τις δυσκολίες που συνεπάγεται η διαχείριση τόσο σημαντικών αρχείων, κατορθώνει ν` αναγνωρίζει την αξία κάθε λεπτομέρειας, κάθε εγγράφου, κάθε εικόνας, (υπεν)θυμίζοντάς μας ότι η μνήμη είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να κατανοήσουμε την ιστορία μας και να βρούμε τη θέση μας σ` αυτήν.


περισσότερα...
 
     
   
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΚΘ: ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ

Θεσσαλονίκη 10/11/2024

 

Σήμερα η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο Ελληνικός Εβραϊσμός πενθεί. Αποχαιρετά μια μεγάλη προσωπικότητα. Έναν πραγματικό φίλο.

 

Ο Γιάννης Μπουτάρης, ήταν ανήσυχο πνεύμα και άνθρωπος με ευρείες αντιλήψεις. Αγωνίστηκε για πολλά – στον επιχειρηματικό στίβο, στα κοινά. Ως πολίτης και ως άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Πάντα με ήθος. Πάντα με πάθος.

 

Αντιμετώπιζε τους συνανθρώπους του με σεβασμό, χωρίς παρωπίδες, μακριά από διαχωριστικές γραμμές, διακρίσεις και προκαταλήψεις. Γινόταν ο ίδιος το παράδειγμα για αυτή τη στάση. Για να δείξει πως όταν κάτι το θέλουμε και πρέπει να γίνει … γίνεται.

 

Όντας Δήμαρχος της πόλης, μίλησε με θάρρος για όλα όσα η Θεσσαλονίκη γνώριζε αλλά δεν μιλούσε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Για ότι δεν έγινε και ότι έγινε σε αυτή την πόλη. Έξυσε πληγές γιατί ήξερε πως δεν μπορεί η γενέτειρα του να πάει μπροστά αν δεν γνωρίζει την ιστορία και αν δεν κοιτάξει κατάματα το παρελθόν.

 

Ήθελε η Πλατεία Ελευθερία να γίνει ένας τόπος μνήμης που θα αντανακλά ακριβώς αυτό. Έκανε την αρχή. Με γενναιότητα, χωρίς κομφορμισμούς.

 

Ήταν ένας από τους πρώτους που ενστερνίστηκε το όραμα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος και εργάστηκε ουσιαστικά για το σκοπό αυτό. Η συμβολή του ήταν θεμελιώδης για ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια.

 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης τον τίμησε το Ιανουάριο του 2024. Για όλα όσα ήταν. Ντόμπρος, εξωστρεφής, δίκαιος. Ένας πραγματικός, γνήσιος, Θεσσαλονικιός.

 

Εμείς που τον ζήσαμε – που συμπορευτήκαμε μαζί του - η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης – ο Εβραϊσμός της Ελλάδος, θα τον θυμόμαστε πάντα. Αιωνία του η μνήμη.

 

Δαυίδ Σαλτιέλ

Πρόεδρος Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος

Πρόεδρος Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος

Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης


περισσότερα...
 
     
   
  Εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης

 

Εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης (Legado en homenaje a la Cultura de Sefarad)

 

Στις 10.9.2024 το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργάνωσε στη Μαδρίτη ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην πολιτιστική κληρονομιά των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης.

 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ τοποθέτησε σε θυρίδα θησαυροφυλακίου (Caja de las Letras), το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο της έδρας του Ινστιτούτου, μια σειρά αντικειμένων που συνδέονται με την Ισπανοεβραική γλώσσα και τον πολιτισμό των Σεφαραδιτών της Θεσσαλονίκης.

 

 

Το Ινστιτούτο Θερβάντες, χρησιμοποιεί τις θυρίδες αυτές δίνοντας σε μεγάλες μορφές των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων τη δυνατότητα να τοποθετήσουν αντικείμενα της επιλογής τους, δημιουργώντας θεματικές χρονοκάψουλες του Ισπανικού πολιτισμού.


περισσότερα...
 
     
   
  Εγκαίνια έκθεσης «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»

 

Εγκαίνια έκθεσης

 

«Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» 

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

 

Εγκαινιάστηκε, το βράδυ του Σαββάτου 17.2.2024, η έκθεση  «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη.  


περισσότερα...
 
     
   
  Έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»

Έκθεση
«Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η
Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο
Γ. Κωνσταντινίδη παρουσιάζουν την έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη
Θεσσαλονίκη» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ.
Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη).
Η έκθεση, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου
και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια, παρουσιάστηκε
αρχικά στη Θεσσαλονίκη σε τρεις κύκλους: ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στο Εβραϊκό
Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική την αστική κοινωνία και τον πολιτισμό· στη
συνέχεια, ο δεύτερος κύκλος, με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον αθλητισμό,
παρουσιάστηκε στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης· ολοκληρώθηκε τον
Δεκέμβριο του 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το
εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην πόλη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του
20ού αιώνα.
Στη συνολική παρουσίασή της και μεταφορά της στην Αθήνα, οι επισκέπτες και οι
επισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη των τελών του
19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και να γνωρίσουν τους αστούς -Εβραίους και
Χριστιανούς- της πόλης μέσα από την κοινή τους παρουσία στον πολιτισμό, την
εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Τα τεκμήρια της
έκθεσης προέρχονται κυρίως από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη
και τις πολύτιμες συλλογές του Εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, θα
πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00. Η έκθεση θα
διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου 2024 και θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα
και παράλληλες εκδηλώσεις.
Διάρκεια: 18/2/2024 – 20/4/2024
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00, Σάββατο 10:00 – 15:00
Είσοδος Ελεύθερη
πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr

 

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη παρουσιάζουν την έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ.Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη).

 

Η έκθεση, με στόχο την ανάδειξη της ατμόσφαιρας της Θεσσαλονίκης στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από αδημοσίευτα ιστορικά τεκμήρια, παρουσιάστηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη σε τρεις κύκλους: ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική την αστική κοινωνία και τον πολιτισμό· στησυνέχεια, ο δεύτερος κύκλος, με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, παρουσιάστηκε στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης· ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην πόλη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Στη συνολική παρουσίασή της και μεταφορά της στην Αθήνα, οι επισκέπτες και οιεπισκέπτριες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού και να γνωρίσουν τους αστούς -Εβραίους και Χριστιανούς- της πόλης μέσα από την κοινή τους παρουσία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται κυρίως από το εξαιρετικά πλούσιο αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδηκαι τις πολύτιμες συλλογές του Εβραϊκού μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου 2024 και θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Διάρκεια: 18/2/2024 – 20/4/2024

 

Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 16:00, Σάββατο 10:00 – 15:00

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr


περισσότερα...
 
     
   
   
Περισσότερες ειδήσεις__
 
    Copyright Jewish Community of Thessaloniki, Greece. All rights reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner.