24.04.2024
 

 

Επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης προς τους ομοθρήσκους

Αγαπητοί αδελφοί,

 

Από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν και η επιστημονική κοινότητα ανακοίνωνε την εμφάνιση του νέου ιού COVID-19, γνωστού πλέον ως κορονοϊού,  η ανθρωπότητα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Σήμερα με δεδομένο ότι πλέον αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν με μια σειρά μέτρων να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων με απώτερο στόχο την προστασία των πολιτών αλλά και των συστημάτων υγείας τους τα οποία λειτουργούν υπό πολύ μεγάλη πίεση. Η κατάσταση στις χώρες που δυστυχώς σήμερα βιώνουν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θανάτους, έδειξε ξεκάθαρα πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη λήψη μέτρων και η ανάγκη να ακολουθούνται οι οδηγίες των ειδικών.

 

Η Κοινότητα, διαβλέποντας και παρακολουθώντας από νωρίς τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, προχώρησε προληπτικά, νωρίτερα από κάθε επίσημη αρχή και με μοναδικό στόχο την προστασία των μελών μας, στην αναστολή της λειτουργίας τόσο της Συναγωγής, όσο και των Κοινοτικών Κέντρων. Μέσα σε αυτό το κλίμα τα μέτρα αυτά επεκτάθηκαν σταδιακά και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, στο σχολείο μας και το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή ανάλογα μέτρα είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ στο Γηροκομείο “Σαούλ Δ. Μοδιάνο”. Η προτεραιότητα της διοίκησης της Κοινότητας, αλλά και η δική μου προσωπικά, είναι η διασφάλιση τόσο της συλλογικής, όσο και της ατομικής υγείας και  ασφάλειας των μελών της Κοινότητας μας.

 

Κάθε τέτοια δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση, κάθε σχετική προτροπή - όπως το να αποφεύγουν οι ομόθρησκοι χώρους με πολύ κόσμο - είχαν στόχο να προστατεύσουν την υγεία των μελών της Κοινότητας, κάτι το οποίο αποτελεί για εμάς πρώτιστο μέλημα.

 

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες οι υπηρεσίες της Κοινότητας συνεχίζουν να λειτουργούν, σύμφωνα με τους νόμους, με προσωπικό ασφαλείας, λαμβάνοντας βεβαίως κάθε δυνατή προφύλαξη. Παράλληλα και το σχολείο μας συνεχίζει να παρέχει εκπαίδευση στα παιδιά μας μέσω του διαδικτύου με απόλυτα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

 

Επίσης εξασφαλίσαμε την παραλαβή των αζύμων και των υπόλοιπων ειδών του Πέσαχ, τα οποία είναι στη διάθεση των ομοθρήσκων και έχουμε ήδη στείλει τα άζυμα και προς άλλες Κοινότητες της Ελλάδας με μοναδικό σκοπό όλος ο κόσμος να κάνει και φέτος, ακόμα και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, Πέσαχ.

 

Είμαστε πάντα δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Αν χρειάζεστε φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης ή οτιδήποτε άλλο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες της Κοινότητας.

 

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ούτε μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα υπάρξει ύφεση στην μετάδοση του ιού ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να επανέλθουμε βήμα-βήμα στην προγενέστερη καθημερινότητα. Επί του παρόντος είναι απόλυτα αναγκαίο να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Μένουμε σπίτι και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας όπως και τις εκ του σύνεγγυς κοινωνικές μας επαφές στις απολύτως απαραίτητες.

 

Τα όσα βιώνουμε καθημερινά είναι βέβαιο πως δεν είναι καθόλου ευχάριστα και πως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.  Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να θυμόμαστε πως ο Ιουδαϊσμός έχει ως κύριο άξονά του τη ζωή. “Διαλέξτε λοιπόν τη ζωή για να ζήσετε, εσείς και οι απόγονοί σας (Δευτερονόμιο 30:19)”. Είναι ίσως η πιο σημαντική και θεμελιώδης αρχή της θρησκείας μας. Οφείλουμε λοιπόν να επιλέξουμε τη ζωή. “Pikouach Nefesh”, είναι οι λέξεις που εκφράζουν την ανώτατη αξία στην Εβραϊκή θρησκεία. Η διάσωση της ζωής και φυσικά όχι μόνο της δικής μας ζωής υπερισχύει κάθε άλλης εντολής.  Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίσουμε παρά τις δυσκολίες, παρά την ανησυχία, το άγχος ακόμα και το φόβο που μπορεί πολύ φυσιολογικά να νιώσει καθένας από εμάς. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει πόσο ευάλωτοι είμαστε και αυτό ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα. Οι συνθήκες αυτές όμως πρέπει να μας δώσουν κίνητρο, όχι να μας παραλύσουν.

 

Βρισκόμαστε λίγο πριν το Πέσαχ.

 

Η ιστορία της Εξόδου που θα διαβάσουμε και πάλι σε λίγες μέρες γύρω από το γιορτινό τραπέζι, σεβόμενοι τους περιορισμούς του νόμου, μας διδάσκει πως ο Εβραϊκός λαός μπορεί να επιβιώσει, απέναντι σε οποιαδήποτε κατάσταση, βασιζόμενος πρώτα από όλα σε μια συλλογική πίστη και μια συλλογική δύναμη. Θέλουμε να είστε βέβαιοι πως η Κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό σας.

 

Είμαστε μια κοινότητα ανθρώπων και η δύναμή μας, είναι η δύναμη όλων μας. Χαγκ Πέσαχ Σαμέαχ!

Με τιμή,

Για το Κοινοτικό Συμβούλιο                                                                                                                    

Ο Πρόεδρος

Δαυίδ Σαλτιέλ