29.03.2024
 

 

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζόγλου «Το ημερολόγιο του Βενιαμίν Χαϊμ Καπόν: 1446 μέρες αγωνίας».


Στις 25.05.2018 οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργάνωσαν στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη  Θεσσαλονίκης  την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Καρατζόγλου «Το ημερολόγιο του Βενιαμίν Χαϊμ Καπόν: 1446 μέρες αγωνίας».

Στο πάνελ της παρουσίασης, μαζί με τον συγγραφέα – επιμελητή του βιβλίου, συμμετείχαν η κα Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ και η κα Έρικα Περαχιά Ζεμούρ του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον δημοσιογράφο κ. Σταύρο Τζίμα.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε η Γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κα Χάνα Πίντο  σημείωσε τη σημασία της έκδοσης «σε μια περίοδο που η ιστοριογραφία στρέφεται από τις «μεγάλες αφηγήσεις» στο μερικό» καθώς και το γεγονός πως η πληθώρα των πληροφοριών που συγκεντρώνει η έκδοση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τους ερευνητές σήμερα.

Τόνισε επίσης ότι τα βιώματα που κατέγραψε ο τότε έφηβος Βενιαμίν Καπόν, παρά το γεγονός ότι δεν σχετίζονται με το περιβάλλον των ναζιστικών στρατοπέδων, είναι εξίσου τραγικά και τραυματικά. Ενώ υπογράμμισε πως έτσι γίνεται κατανοητό, πως η διωγμός και η καταδίωξη των Εβραίων την περίοδο του Ολοκαυτώματος, όπου και όπως αυτός μορφοποιήθηκε, θα πρέπει σήμερα να μεταφέρει, προς κάθε κατεύθυνση, ένα μήνυμα για την συνύπαρξη και τη συμπόρευση των ανθρώπων με κύριο όχημα την κατανόηση και την αποδοχή.