29.03.2024
 

 

Οι 7 Νάνοι του ¶ουσβιτς

 

Την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016 στο Βιβλιοπωλείο Ιανός στην Θεσσαλονίκη (Πλ. Αριστοτέλους 7, ώρα 19:00) θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Ισραηλινών συγγραφέων Yehuda Koren και Eilat Negev με τίτλο: Οι 7 Νάνοι του ¶ουσβιτς. Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης θα συζητήσει για το βιβλίο με τους Yehuda Koren και Eilat Negev, και το κοινό. Την συζήτηση θα συντονίσει ο Εκδότης των Εκδόσεων Πηγή, Βαλάντης Ναγκολούδης. Το βιβλίο πραγματεύεται την συγκλονιστική ιστορία επτά Εβραίων νάνων καλλιτεχνών από την Ρουμανία που αιχμαλωτίστηκαν στο Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του ¶ουσβιτς, οι οποίοι επέζησαν χάρις στο ενδιαφέρον και τα πειράματα που έκανε πάνω τους, λόγω της σωματικής τους διάπλασης, ο περιβόητος γιατρός του στρατοπέδου Γιόσεφ Μέγκελε. Την παρουσίαση διοργανώνουν η Πρεσβεία του Ισραήλ και οι Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

 


 

«Τεκμήριο για την Φυλάκιση και την Θανάτωση του Δαυίδ Τιάνο»

 

Η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη κ. Rebecca A. Fong σας προσκαλεί σε διάλεξη – συζήτηση προς τιμήν του David Tiano με θέμα: «Τεκμήριο για την Φυλάκιση και την Θανάτωση του Δαυίδ Τιάνο» με ομιλητή τον Δρ. Ευάγγελο Χεκίμογλου, Έφορο του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα Tiano του Αμερικανικού Προξενείου, Τσιμισκή 43, Εμπορικό Κέντρο «Πλατεία», 7ος όροφος. Θα ακολουθήσει δεξίωση.


Ο Δαυίδ Τιάνο ήταν υπάλληλος του Αμερικανικού Προξενείου από το 1920.  Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις στις 7 Φεβρουαρίου του 1942.