20.04.2024
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης εκφράζει την απογοήτευση και την αγανάκτησή της για το βανδαλισμό της αναθηματικής πλάκας που έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες στις 11 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα.

Η πλάκα,  αφιερωμένη στα 13,000 Ελληνόπουλα Εβραϊκού θρησκεύματος που εξοντώθηκαν στο ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου, τοποθετήθηκε στην Πλατεία Πάφου το 1985 από Ελληνίδες μητέρες Εβραϊκού θρησκεύματος, μεταξύ των οποίων και επιζήσασες του Ολοκαυτώματος, που αντιλαμβάνονταν με τον πλέον οδυνηρό και σαφή τρόπο τους λόγους για τους οποίους υφίσταται η ανάγκη να μιλάμε στις μελλοντικές γενιές για τις θηριωδίες των Ναζί.

 

Αυτή η πράξη βανδαλισμού, προσβάλλει τη Μνήμη του 1.500.000 και πλέον αθώων παιδιών που εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων και κάηκαν στα κρεματόρια, ή απεβίωσαν ως αποτέλεσμα των απάνθρωπων ιατρικών  πειραμάτων και λοιπών μεθόδων βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ναζί.

Η βεβήλωση του μνημείου αυτού με την αναγραφή ναζιστικών συμβόλων δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι για εκείνους που ταυτίζονται ακόμα και σήμερα με το ιδεολογικό πλαίσιο, που χρησιμοποιήθηκε από Τρίτο Ράιχ, προβάλλοντας ουσιαστικά, τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και τον Αντισημιτισμό, τίποτα δεν είναι ιερό.

Τέτοιες ενέργειες υπογραμμίζουν  την ανάγκη να παραμένουμε σε εγρήγορση και να επενδύσουμε πραγματικά και συνειδητά στην επιμόρφωση  της νέας γενιάς επισημαίνοντας τους κινδύνους και τραγικές συνέπειες που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους πεποιθήσεις.

Με τιμή,
Για το Κοινοτικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ