25.04.2024
 

 

«Το Ραφτάδικο» του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ

 

Την προσεχή χειμερινή περίοδο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, επαναλειτουργώντας το Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, πρόκειται να παρουσιάσει το αριστούργημα της σύγχρονης Γαλλικής δραματουργίας, «Το Ραφτάδικο» του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη.

Πρόκειται για διάσημο έργο του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου, που έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα πολλών χωρών έχοντας αποσπάσει σημαντικά θεατρικά βραβεία

Συνοπτική περιγραφή του έργου: 

Σ’ ένα ραφτάδικο του Παρισιού, στα χρόνια αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, 1945 με 1952, πότε με γέλια και πότε με δάκρυα, η ζωή συνεχίζει να κυλάει. Μέσα σ αυτόν τον μικρόκοσμο βρίσκουμε έναν Εβραίο που επέζησε απ  τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, έναν άλλο που γλίτωσε κρυμμένος στην κατεχόμενη ζώνη, μια άλλη που το ‘σκασε στη μη- κατεχόμενη ζώνη  και μια άλλη, που τον άντρα της τον συνέλαβαν και τον έστειλαν κι αυτόν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως και δεν γύρισε ποτέ. Επίσης κάποιοι πιο νέοι, που ο πόλεμος μόλις και τους άγγιξε και μια γυναίκα που ο άντρας της, ανώτατος υπάλληλος της αστυνομίας, ίσως και να συνεργάστηκε με τους Γερμανούς…

Πολλές και διαφορετικές ανθρώπινες μοίρες που συναντιούνται κι όλες θέτουν το ίδιο  ερώτημα: Με ποιόν τρόπο επιβιώνει κανείς όταν είναι ακόμα ανοιχτές  οι πληγές ενός πολέμου και ενός ολοκαυτώματος.

Ένα έργο,  παρ όλα αυτά, αισιόδοξο, γεμάτο ανθρωπιά, ελπίδα και όρεξη για ζωή, που μιλάει με χιούμορ για πολύ σοβαρά θέματα και μέσα από πολύ γνωστές  μουσικές μελωδίες που άφησαν εποχή, ζωντανεύει μια ολόκληρη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας.

Η πρεμιέρα του έργου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013.

Για κρατήσεις και τιμές εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στα ταμεία του Κρατικού Θεάτρου Βόρειου Ελλάδος, (τηλ. 2315 200200).

 

Ο Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ και ο Γιάννης Ιορδανίδης