18.04.2024
 

 

Παράσταση στο Θέατρο "Αμαλία"

 

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» η πρεμιέρα του έργου «Χρυσή Πόλη» της Δανάης Τανίδου. Πρόκειται για μια παράσταση εμπνευσμένη από την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με τη θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι.

Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή. Για τη συγγραφή και το ανέβασμά του έχει εγκριθεί οικονομική ενίσχυση από την European Association for Jewish Culture.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Μια νέα γυναίκα, η Ραχήλ, υποχρεώνεται τον 15ο αιώνα να παντρευτεί τον αδελφό του χαμένου άντρα της, όπως ορίζει ο νόμος. Μία άλλη, η Μύριαμ, τον 17ο αιώνα, συναντάει και ακολουθεί έναν ψευδο-μεσσία, ενώ μία τρίτη, η Σάρα, ζει από πρώτο χέρι τη μεγάλη πυρκαγιά της πόλης. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, μια τέταρτη, η Χάνα, οδηγείται  μαζί με πολλές άλλες στο σιδηροδρομικό σταθμό… Όλες ζουν στη Θεσσαλονίκη και όλες αναζητούν τη Χρυσή Πόλη «που κάνει την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά».

Έχοντας σε πρώτο πλάνο προσωπικές ιστορίες γυναικών, μια ομάδα αφηγητών διατρέχει τους αιώνες και ζωντανεύει, με τα απλά θεατρικά μέσα που διαθέτει, την ιστορική διαδρομή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, από την άφιξη με καράβι, το 1492, ως τη μοιραία αναχώρηση με τραίνο, το 1943… Το ατομικό μπλέκεται με το ομαδικό, η Ιστορία με το παραμύθι και το θέατρο με το παιχνίδι, σε μια παράσταση που αξιοποιεί την αισθητική της αφέλειας. Η παράσταση μας συστήνει ξανά την απλότητα της θεατρικής γλώσσας και μας προτείνει μία διαφορετική αφήγηση για το παρελθόν της πόλης.   

Παίζουν: Έφη Σταμούλη, Στάθης Μαυρόπουλος, Γιώργος Γιόκοτος, ’ννα Ευθυμίου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Λιάνα Ταουσιάνη. Ακορντεόν: Γιώργος Λόλας.

Η σκηνοθεσία είναι του Τάσου Αγγελόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαργαρίτας Δεληαγγέλου, η επιμέλεια της κίνησης του Κωνσταντίνου Κατσαμάκη, η μουσική επιμέλεια του Κώστα Βόμβολου, η μουσική διδασκαλία της Χρύσας Τουμανίδου και οι φωτισμοί της Μαρίας Λαζαρίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Θέμης Θεοχάρογλου.

Το έργο θα παίζεται ως τις 6 Απριλίου, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο Θέατρο "Αμαλία"

Κράτηση θέσεων: τηλ. 2310.821483. Ώρες ταμείου: 10-2 & 6-10. Εισιτήρια: 15 & 10 ευρώ.