23.04.2024
 

 

Δραστηριότητες του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης 2009-2010

 

Η ύπαρξη και το έργο που συντελείται στο Μουσείο μας αναγνωρίζονται πλέον σαφώς από τους τουριστικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης αλλά και διεθνώς. Πρόσφατα παρατηρήθηκε άνοδος της επισκεψιμότητας κατά ποσοστό 40% που καταδεικνύει ότι το Μουσείου αποτελεί πλέον απαραίτητο σταθμό για μεγάλο μέρος των επισκεπτών της πόλης μας. Ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία του Μουσείου είναι η ολοκλήρωση των εργασιών που αφορούν τη νέα πτέρυγα, η οποία περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, χώρο προβολών και εκδηλώσεων καθώς και χώρο αφιερωμένο στην ιστορική τεκμηρίωση και έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος εκθεσιακός χώρος έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Ανδρέα Σεφιχά, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ι.Κ.Θ. επί σειρά ετών.

 

Ο χώρος παρέχει τη δυνατότητα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων παράλληλα με τη έκθεση των μόνιμης συλλογών του Μουσείου. Παράλληλα, το Μουσείο συνέχισε και ολοκληρώνει την πρώτη φάση της επιστημονικής έρευνας για τη δημιουργία ενός εργαλείου στη διάθεση της ιστορικής έρευνας και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου, με σκοπό την ανασύσταση του συνόλου των εβραϊκών και μικτών εταιρειών /ατομικών επιχειρήσεων, την ανάδειξη της εβραϊκής επιχειρηματικότητας, ως συστατικό κομμάτι της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και την διάσωση μέρους της συλλογικής ιστορικής μνήμης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Η φάση αυτή περιλαμβάνει την καταγραφή και τεκμηρίωση 15.000 περίπου φωτογραφικών λήψεων εγγράφων (από σύνολο 25.000) που αφορούν στην ενότητα Εταιρείες / Ατομικές επιχειρήσεις και προέρχονται από τα αρχεία και συλλογές δημοσίων φορέων της πόλης μας και ιδιωτών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω της λειτουργίας σχετικού διαδικτυακού τόπου, όπου και θα αναρτηθεί η βάση δεδομένων με όλα τα σχετικά στοιχεία.

 

Όλοι θα μπορούμε να περιηγηθούμε στον τόπο αυτό και να αναζητήσουμε στοιχεία που αφορούν την δημιουργία και εξέλιξη μέσα στο χρόνο σημαντικού μέρους των εβραϊκών επιχειρήσεων που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης μας. Έτσι θα έχουμε πρόσβαση σε συστατικά έγγραφα, αλληλογραφία, διαφημίσεις και άλλα στοιχεία επιχειρήσεων των προηγούμενων γενιών, τα ονόματα κάποιων από τις οποίες γνωρίζουμε καθώς η φήμη τους μας συνοδεύει ως τις μέρες μας.

 

Την βαρύτητα του έργου αυτού αναγνωρίζουν αφενός η ακαδημαϊκή κοινότητα, αφετέρου φορείς που εργάζονται για την διάσωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, όπως η εκπρόσωπος του Claims Conference κυρία Elvira Glueck η οποία επισκέφθηκε το Μουσείο και εξέφρασε τον ενθουσιασμό της μετά την ενημέρωσή της επί του έργου από την επιστημονική μας ομάδα. Πρόσθετα, φορείς του «Task Force για τη Διεθνή Συνεργασία για την Εκπαίδευση, για το Ολοκαύτωμα, τη Μνήμη και την Έρευνα» εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης του εν λόγω έργου στο πεδίο έρευνας και τεκμηρίωσης για την μνήμη του Ολοκαυτώματος.

 

Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου που απευθύνονται σε μαθητές από την Ε τάξη Δημοτικού έως την Β τάξη Γυμνασίου, ανταποκρίνονται όλο και περισσότερα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Αθήνας.

 

Τέλος ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ολοκλήρωση της καταλογοποίησης των 1694 τόμων που περιλαμβάνονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου καθώς και στο έργο της συντήρησης σημαντικού όγκου βιβλίων εξαιρετικής σπουδαιότητας και ιστορικής αξίας.