20.04.2024
 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. BERT NEUMANN

Στις 12 Οκτωβρίου 2011 ο Υπουργός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης εντεταλμένος για θέματα Πολιτισμού και ΜΜΕ κ. Bert Neumann απέτισε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής θηριωδίας καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας και στέλνοντας  μήνυμα πως, μέσω της υπόμνησης του τραγικού αυτού γεγονότος, θα πρέπει να δείχνουμε στη νέα γενιά "πού μπορεί να οδηγήσει ο ρατσισμός, η ξενοφοβία κι αυτού του είδους οι ιδεολογικές εκτροπές".

 

Ο Υπουργός, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, τόνισε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σημείο του ταξιδιού μου εδώ […] Σκοπός μας είναι να υπενθυμίζουμε πάντα τα τρομερά εγκλήματα της Βέρμαχτ και των SS, κυρίως κατά των Εβραίων, για να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον».

 
Τη σημασία που αποδίδει η Γερμανία στην υπόμνηση του Ολοκαυτώματος και των δεινών αυτού τόνισε και ο Πρόεδρος της Ι..Κ.Θ. και του Κ.Ι.Σ.Ε., Δαυίδ  Σαλτιέλ,: “Η Γερμανία, κατανοώντας την ευθύνη γι’ αυτό που έχει γίνει, προσπαθεί να προβάλλει το Ολοκαύτωμα. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας, γιατί φοβούνται κι αυτοί πως αν αυτό ξεχαστεί, θα μπορούσε- με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- να επαναληφθεί. Γι’ αυτό τα προγράμματα γύρω από τη μνήμη και την έρευνα του Ολοκαυτώματος είναι στην πρώτη γραμμή”.


Ο κ. Neumann, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα σχετικά με τις επιπτώσεις του Εθνικοσοσιαλισμού και του Ολοκαυτώματος, επισκέφτηκε το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. όπου και είχε μια συγκινητική, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Χάιντς Κούνιο, έναν από τους επιζώντες των στρατοπέδων-κολαστηρίων του Γ’ Ράιχ.


“Ήταν μια πολύ συγκινητική συνάντηση. Ένας λόγος που πρέπει να προσερχόμαστε και να αποτίνουμε τιμή στους νεκρούς σε τέτοια μνημεία είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί (οι επιζώντες) δεν θα υπάρχουν σε λίγο. Αυτοί είναι μάρτυρες μιας εποχής”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός αξιωματούχος.


Ο Υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους του Μουσείου, ενημερώθηκε για τα προγράμματα που υλοποιούνται σχετικά με τον Εβραϊσμό της πόλης και ενημερώθηκε από τον κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εβραϊκές κοινότητες όλης της χώρας καθώς όπως επισημάνθηκε  “δεν έχουν μείνει αλώβητες από την κρίση ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κοινωνικό τους έργο”.