20.04.2024
 

 

Παράσταση Salonicco Υ43 στα πλαίσια των 43ων Δημητρίων

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008 η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Επίτιμο Προξενείο της Ιταλίας, παρουσίασε, στα πλαίσια των 43ων Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την παράσταση Salonicco Υ43.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας. Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο, ένα θεατρικό έργο, βασισμένο σε μια ιδέα των Gian Paolo Cavarai και Antonio Ferrari και σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ferdinando Ceriani, προαναγγέλλει το τέλος μιας εποχής. Έλληνες και Ιταλοί, Χριστιανοί και Εβραίοι λένε αντίο με τελευταίες νότες ενός τραγουδιού, δίχως να υποψιάζονται τι αποστάσεις θα δημιουργηθούν μεταξύ τους. Έτσι ξεκινά η εξιστόρηση των τελευταίων χρόνων της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, του σταδιακού της περιορισμό στα γκέτο, των προσπαθειών του Ιταλού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, Guelfo Zamboni, να περιορίσει τους εκτοπισμούς μέσω των «καταλόγων ζωής» που δημιούργησε βιαστικά καθώς τα πρώτα τρένα αναχωρούσαν για το Μπιρκενάου. Ιστορίες συνηθισμένων ανθρώπων υφαίνονται με τραγούδια και θρύλους, πολλοί από τους οποίους περιέχουν εκπληκτικά προφητικά προαισθήματα για τη μελλοντική φρίκη.

Στο δεύτερο μέρος η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Χάρη Ηλιάδη, παρουσίασε το ραψωδικό ποίημα «The Gold of the Ashes» (Ο χρυσός από τις στάχτες) του κ. Dov Seltzer, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους Ισραηλινούς συνθέτες. Το έργο, που γράφτηκε για να τιμήσει την επέτειο των 500 ετών από το διωγμό των Σεφαραδιτών (Εβραίων της Ισπανίας), είναι μια προσωπική εμπειρία, γεμάτη αγάπη, επιθυμία και νοσταλγία, όχι απαραίτητα για την Ισπανία, αλλά μάλλον για την Εβραϊκή Ισπανία, την κουλτούρα, την ποίηση, τις μυρωδιές, το άρωμα, τις παραδόσεις και τις μελωδίες της. Αποτελεί μια προσπάθεια ερμηνείας των μελωδιών και της πλούσιας σε μύθους και μπαλάντες λαογραφίας του Ισπανικού Εβραϊσμού.

Μέσα από το έργο ο συνθέτης παρουσιάζει την τεράστια κληρονομιά των Σεφαραδιτών, τη χρυσή εποχή τους, τα χρόνια των διωγμών και της απέλασης μέχρι τη σωτηρία από τον εφιάλτη. Στη συναυλία συμμετείχε η σοπράνο Shira Tal και η παιδική χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, υπό τη διεύθυνση της κ. Μαρίας Μελιγκοπούλου.

Την παράσταση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχών της πόλης, του διπλωματικού σώματος και πλήθος κόσμου.