25.04.2024
 

 

ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2011  τελέσθηκε στη Συναγωγή Μοναστηριωτών επιμνημόσυνη δέηση για τα έξι εκατομμύρια Εβραίους της Ευρώπης, θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων οι 50.000 Έλληνες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

 

Στην τελετή παρέστησαν ο Αντιπεριφεριάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, βουλευτές εκπρόσωποι των τοπικών, εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και προξενικών αρχών καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Η τελετή ξεκίνησε με ψαλμούς από τον Ραβίνο και τη χορωδία της ΙΚΘ. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΙΚΘ και Πρόεδρος του ΚΙΣ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην  σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή που επέφεραν, οι Ναζί στην Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την τραγική μοίρα των 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραϊκού θρησκεύματος, οι οποίοι εξοντώθηκαν στο ’ουσβιτς-Μπιρκενάου. Τόνισε δε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουμε φωνές που, εκμεταλλευόμενες τις τρέχουσες συνθήκες, την ανεργία, την παρατεινόμενη οικονομική κρίση,  επιμένουν να αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα και να κηρύττουν ιδεολογίες που προάγουν στο μίσος. … γεγονός που αποδεικνύεται  από την άνοδο πολιτικών σχηματισμών, στην Ευρώπη, που υιοθετούν ρητορική βασιζόμενη στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία αλλά και περιστατικά όπως ο πρόσφατος αποτυχημένος εμπρησμός της Συναγωγής στην Κέρκυρα.

 

Είναι καθήκον μας να στεκόμαστε με σθένος απέναντι σε κάθε έκφραση τέτοιων λόγων. Οφείλουμε λοιπόν πρώτα, απέναντι σε όσους χάθηκαν για να μην είναι μάταιη η θυσία τους να γνωρίζουμε τα όσα συνέβησαν και βέβαια, αν θέλουμε να πολεμήσουμε τη λήθη, θα πρέπει τη γνώση αυτή να τη μεταφέρουμε ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές. 

 

Έτσι τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν αλλά και τους λίγους επιζώντες που επέστρεψαν και παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν, βρήκαν τη δύναμη να ανασυγκροτήσουν την Κοινότητά μας, στην Πατρίδα τους τη Θεσσαλονίκη.»

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) από τον Ραβίνο της ΙΚΘ κ. Ε. Σιτρίτ ενώ το Καντίς διαβάστηκε από το Ραβίνο και τον επιζώντα του ’ουσβιτς – Μπίρκεανου κ. Χάιντς Κούνιο.

 

Ακολούθησε άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων της Ευρώπης που θανατώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τον Ραβίνο και τον Πρόεδρο της ΙΚΘ καθώς και από επιζώντες του στρατοπέδου ’ουσβιτς Μπίρκεανου οι οποίοι συνοδεύονταν από συγγενικά τους πρόσωπα.

 

Την κεντρική ομιλία της τελετής εκφώνησε η καθηγήτρια του τμήματος  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα. Ρίκα Μπενβενίστε. Μέσα από την εξαιρετικά τεκμηριωμένη και δομημένη ομιλία της η κα Μπενβενίστε παρουσίασε μια σχετικά ξεχασμένη πτυχή της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, επικεντρώνοντας στις εμπειρίες των επιζώντων των στρατοπέδων μετά το τέλος του πολέμου και στις προσπάθειες τους να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Ολόκληρη την ομιλία της κας Ρ. Μπενβενίστε μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 

Τον λόγο στη συνέχεια, πήρε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρης, οποίος σημείωσε το γεγονός ότι αν δεν υπήρχε το Ολοκαύτωμα η Θεσσαλονίκη θα ήταν μια πόλη με ισχυρότερη δυναμική λόγω των Εβραίων κατοίκων της και παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόσθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης να τιμήσει, με καθυστέρηση δεκαετιών όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τους επιζώντες των στρατοπέδων.

 

Τη σκυτάλη έλαβε η χορωδία της ΙΚΘ η οποία σε σύμπραξη με το μουσικό σύνολο ΚΩΔΙΞ και την κα Δάφνη Αντώτσιου (απαγγελία) παρουσίασε μέρος του ποιήματος που έγραψε ο κ. Μωσέ Αελιών στη μνήμη της αδελφής του που χάθηκε στα στρατόπεδα. Το δρώμενο συγκίνησε ιδιαίτερα όλους τους παρευρισκόμενους αποτελώντας ουσιαστικά μια “μουσική απεικόνιση” των όσων έζησαν οι Έλληνες Εβραίοι την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

 

Η τελετή έληξε με ενός λεπτού σιγή και τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.